USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Це хтось прив’язаний до Луцька»: усі повідомлення про замінування в місті надходили з різних адрес

4 Червня 2019 10:52
Усі повідомлення про наявність вибухівки в об’єктах на території Луцька надходили з пошти meta.ua. Усі адреси – різні і видалялися невдовзі після відправки листа.

Про це йшлося 4 червня під час брифінгу в Головному управлінні Національної поліції у Волинській області, присвяченому серії неправдивих повідомлень про замінування об’єктів на території Луцька.

Як зазначив тимчасовий виконувач обов’язків керівника Головного управління Національної поліції у Волинській області Сергій Козак, складність випадку полягає в тому, що мова йде про загальнодержавну проблематику, адже повідомлення про замінування надходили також і в інших містах України.

«Основна кількість електронних листів надходять із сервера, юридично зареєстрованого в місті Гюнценхаузен (Німеччина). Це meta.ua; сервера ж знаходяться в Росії», – сказав Сергій Козак.

Він звернув увагу на складність ситуації, адже договори, підписані на міждержавному рівні, в цій ситуації не допомагають.

«Із РФ це питання на даний час неможливо вирішити», – наголосив Сергій Козак.

Окрім того, поліцейський зазначив, що поки збитки не підраховували, однак протягом вихідних у оперативному режимі працювали робітники СБУ, вибухотехніки, працівники поліції та ін.

Керівник управління превентивної діяльності управління поліції Володимир Солоненко розповів, що повідомлення надходять із різних адрес, які невдовзі видаляються.

У повідомленнях вказано, що вибухи відбудуться за конкретно вказаними адресами.
Тому поліція розглядає варіант про те, що причетні до розповсюдження неправдивих повідомлень добре ознайомлені з інфраструктурою міста.

«Ми думаємо, що це хтось прив’язаний до Луцька», – зазначив Сергій Козак.

Заступник керівника слідчого управління Головного управління Національної поліції Андрій Литвин розповів, що життя однієї адреси триває не більше 10–15 хвилин.

Він підкреслив, що сервер meta.ua дає змогу створити поштову адресу за кілька хвилин без необхідності вказувати якісь особисті дані.

«Ми не можемо скеровувати якісь повідомлення чи ухвали суду на юридичні адреси і компанії, які знаходяться в РФ. Окрім того, інші випадки можуть заблокувати адреси добросовісних користувачів», – сказав Андрій Литвин.

За всіма фактами розпочато кримінальне провадження відповідно до ч. 1 ст. 259 ККУ Про завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності.

Водночас правоохоронці не виключають і як хуліганських мотивів, так і можливості теракту.

Також поліція наголосила, що під час виїздів неодноразово стикаються з повним непорозуміння громадян, тож закликали лучан бути уважними і не бути байдужими, звертати увагу на підозрілі об’єкти та особи.

Нагадаємо, протягом кількох днів у Луцьку повідомляли про замінування більше 80 об’єктів. Зокрема, 31 травня надійшла інформація про наявність вибухівки в кафедральному соборі, районній лікарні, «Новій лінії», «Там-Тамі», офісі Команди Зеленського тощо. 1 червня оголосили про замінування авто біля офісу Команди Володимира Зеленського, зоопарку, інфекційної лікарні та Луцької міськради. 2 червня в поліцію надійшло повідомлення про вибухівку у двох житлових будинках на вулиці Шопена, залізничному вокзалі, торгівельному центрі, супермаркеті, лютеранській церкві, житловому будинку на вулиці Гірній, «Аптеці низьких цін» на вулиці Грушевського, 19 та супермаркеті «Сільпо» у РЦ «Промінь».

Вранці 3 червня перевіряли інформацію щодо замінування ЦНАПу та обласної лікарні.

Поліція встановили, що неправдиві електронні повідомлення щодо мінування об’єктів у Луцьку надходять із серверів, які знаходяться на території Росії.

Волинська СБУ вважає, що такі фіктивні замінування – один з елементів гібридної війни, яку веде проти України Російська Федерація.

Лише протягом вчорашнього дня, 3 червня, до управління ДСНС у Волинській області надійшли повідомлення про замінування 49 об’єктів.

4 червня ж повідомили про замінування дитячого садка та бібліотеки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Анонім Показати IP 4 Червня 2019 11:00
Тому поліція розглядає варіант про те, що причетні до розповсюдження неправдивих повідомлень добре ознайомлені з інфраструктурою міста. «Ми думаємо, що це хтось прив’язаний до Луцька», – зазначив Сергій Козак. ЩО? А хіба так тяжко зайти в google maps і подивитись всі центральні точки? До чого таке молоти?
Анонім до Анонім Показати IP 4 Червня 2019 21:47
От якраз вони Луцька і не знають!!! СБУ і поліція знайшли собі "роботу" щоб їх не розігнали за бездіяльність 5 років!
спостерігач Показати IP 4 Червня 2019 11:04
сервера мети не знаходяться в рф. Німеччина, Чехія, Тернопіль, Харків. краще знайти загальноприйнятного винуватого а ніж розбиратися в суті проблеми і намагатися її вирішити
лучанка Показати IP 4 Червня 2019 11:09
Просто не реагуйте і все припиниться. Які можуть бути замінування в Луцьку?
Ололо до лучанка Показати IP 4 Червня 2019 11:14
Легко говорити. А потім хтось скористаєтьяс ситуацією і таки справді замінує щось. Поліція не зреагує, а тоді "ба-бах". Полетять голови в багатьох...
Любі свині до Ололо Показати IP 4 Червня 2019 11:19
На жаль, якщо захочуть щось реально "бабахнути" - попереджати не будуть....
лучанин до лучанка Показати IP 4 Червня 2019 11:22
Жіночий інтерект = 0. В них є спеціальна процедура при замінуванні, у разі не вчинення певних дій буде наступати відповідальність і також якщо справді замінують, що робити?
іти до лучанин Показати IP 4 Червня 2019 11:59
і втопитись а що робити,
лучанка до лучанин Показати IP 4 Червня 2019 15:43
Рада за вас, що маєте інтелект, як у Ейнштейна.Вже щось відкрили, чи зробили якийсь винахід з таким потужним інтелектом? Похваліться. А якщо по суті, я прекрасно розумію, що є протокол дій у таких випадках. Але при нашій ситуації, коли немає можливості знайти винуватця і відсутні підстави вважати повідомлення правдивим, краще ігнорувати. Інакше це не припиниться ніколи. Хто хоче дійсно зробити, той не попереджає.
жіночий iq = 200 Показати IP 4 Червня 2019 11:45
Розкажіть хоч один випадок, коли після такого попередження всіх евакуювали, приїжджали мінери і щось знаходили, або хоч один випадок, коли повідомлення прийшло, органе не реагували і був реальний вибух. Правильно пишуть, коли хтось хоче зірвати попередження не в його інтересах, а коли хтось хоче зробити метушню або хайпа, або якісь інші інтереси...
Це до жіночий iq = 200 Показати IP 4 Червня 2019 16:48
Як це не реагувати на такі повідомлення, бо бач но ніколи нічого не знайшли?! Зобов"язані реагувати саме так, як і реагують, і такий порядок у всьому світі. Інше питання, що кіберполіція могла б і інтенсивніше працювати.
1 Показати IP 4 Червня 2019 12:05
А як же, в той же час такі ж "лучани" мінують інші міста України.
ципля до 1 Показати IP 4 Червня 2019 12:14
Курочка умнічай в себе на кухні!
Володимирська Показати IP 4 Червня 2019 13:01
Працівники харашо відпрацювали, заслуговують на премії.
Пилип Орлик Показати IP 4 Червня 2019 13:48
Ото брехуни сидять та байки нам кажуть, короче бред сивої кобили. Навіщо ми платимо їм податки, щоб ці морди отримували по 100-300 тисяч грн. щомісячно зарплати і нічого не робили. Стидно мати таких силовиків з їхніми спецслужбами. Завжди в них хтось винний, тільки не вони.
Луцьк Показати IP 4 Червня 2019 15:43
Просто це все не викладати в ЗМІ . На мою думку ситуація зміниться. Ні бігом в новини для чого?
Анонім до Луцьк Показати IP 4 Червня 2019 17:53
Звичайно,для чого це викладати,приїхали 5 авто поліції,пожежні і швидка до магазину і всі подумали що за пивом,так?Це ж буденне,ніхто не здогадається що вони шукають і паніки не буде,це ж так просто,на скільки потрібно бути примітимним щоб таке писати.Не читай і спи спокійно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus