USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

«Це не наша примха», – правоохоронці закликали лучан іти назустріч при огляді «замінованих» закладів

4 Червня 2019 11:49
За фактами надходження управлінню ДСНС у Волинській області повідомлень про майбутні вибухи в понад 80 об’єктах Луцька розпочато кримінальне провадження відповідно до ч. 1 ст. 259 ККУ Про завідомонеправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності.

Про це йшлося 4 червня під час брифінгу в Головному управлінні Національної поліції у Волинській області, присвяченому серії неправдивих повідомлень про замінування об’єктів на території Луцька.

Тимчасовий виконувач обов’язків керівника Головного управління Національної поліції у Волинській області Сергій Козак розповів, що одним із методів боротьби з неправдивими повідомленнями про наявність вибухівки в об’єктах на території міста є блокування серверів, але тоді будуть заблоковані теж добросовісні користувачі. Окрім того, порушники в такому випадку зможуть перейти на інших провайдерів.

Правоохоронці розповіли, що всі листи надходять із різних електронних адрес із використанням провайдеру meta.ua.

Всі об’єкти, щодо яких надходили повідомлення, були оглянуті з залученням вибухотехніків, службових собак; були опитані всі свідки, присутні особи, персонал щодо наявності будь-яких підозрілих осіб.

Зараз вживаються заходи щодо можливого блокування неправдивих повідомлень і виявлення причетних до цього осіб, «які дискредитують діяльність правоохоронних органів і перешкоджають належному виконанню своїх службових обов’язків».
«Це дуже затратна частина по виїздах на місце події, оглядах будівель із залученням відповідної кількості особового складу, що унеможливлює, своєю чергою, реагування на ті чи інші повідомлення, що надходять поточно протягом дня», – звернув увагу заступник керівника слідчого управління Головного управління Національної поліції Андрій Литвин.

Він повідомив, що зараз розглядаються різні версії причин появи листів про мінування закладів. Водночас, як зазначили правоохоронці, не потрібно забувати, що Росія веде проти України гібридну війну, адже сервери, з яких надходять повідомлення, знаходяться саме на території РФ.

Сергій Козак наголосив, що потрібно донести до лучан, керівництва закладів те, що йдеться не про навчання. Він закликав містян ставитися до ситуацію з розумінням і виконувати рекомендації, вказівки вибухотехніків, які на місці вирішують, котрі заходи варто вживати.

«Якщо є необхідність, то проводиться евакуація, а якщо об’єкт вже був обстежений, адже були заклади, які повторювалися, – ні», – сказав Сергій Козак.

Керівник вибухотехнічного відділу ГУНП у Волинській області Ігор Заболотний наголосив, що без евакуації населення вибухотехніки не мають права проводити огляди. Він пригадав, що коли працівники прибули на виклик до житлового будинку на Київському майдані сталася конфліктна ситуація між патрульними та мешканцями будинку.

«Потрібно донести до людей, аби вони з розумінням відносилися до нашої роботи. Це не наша примха. Ми мусимо на це реагувати», – зазначив Ігор Заболотний.

Нагадаємо, протягом кількох днів у Луцьку повідомляли про замінування більше 80 об’єктів. Зокрема, 31 травня надійшла інформація про наявність вибухівки в кафедральному соборі, районній лікарні, «Новій лінії», «Там-Тамі», офісі Команди Зеленського тощо. 1 червня оголосили про замінування авто біля офісу Команди Володимира Зеленського, зоопарку, інфекційної лікарні та Луцької міськради. 2 червня в поліцію надійшло повідомлення про вибухівку у двох житлових будинках на вулиці Шопена, залізничному вокзалі, торгівельному центрі, супермаркеті, лютеранській церкві, житловому будинку на вулиці Гірній, «Аптеці низьких цін» на вулиці Грушевського, 19 та супермаркеті «Сільпо» у РЦ «Промінь».

Вранці 3 червня перевіряли інформацію щодо замінування ЦНАПу та обласної лікарні. Загалом протягом 3 червня до управління ДСНС у Волинській області надійшли повідомлення про замінування 49 об’єктів.

Поліція встановили, що неправдиві електронні повідомлення щодо мінування об’єктів у Луцьку надходять із серверів, які знаходяться на території Росії.

Волинська СБУ вважає, що такі фіктивні замінування – один з елементів гібридної війни, яку веде проти України Російська Федерація.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Коля Показати IP 4 Червня 2019 11:57
Повинен Президент чи Премєр чи місцева влада пояснити що відбуваєтся?Чому ніхто до людей не виходить і нічого не пояснює що таке відбувається в місті і в країні вцілому?
таксист Показати IP 4 Червня 2019 12:23
мета замінувань посіяти паніку та хаос також недовіру до влади та силовиків по перше не панікувати по друге менше швендяти по великих скупченнях людей по третє виконувати всі вимоги \законні\ копів і більше пересуватись на таксі отак малята
Та Показати IP 4 Червня 2019 13:40
виконуйте те що вам кажуть в таких випадках, бо є справді чіткі інструкції як діяти і їх потрібно виконувати. Попривикали роззявляти ротяки з будь-якого приводу(( Правоохронці просито виконують те що мусять при, тих так званих "замінуваннях".
Чому Показати IP 4 Червня 2019 18:29
Коли "«які дискредитують діяльність правоохоронних органів і перешкоджають належному виконанню своїх службових обов’язків»"(С) переходить в "Росія веде проти України гібридну війну, адже сервери, з яких надходять повідомлення, знаходяться саме на території РФ"(С), то в першу чергу дискредитацію веде той хто це каже. Вже повинно розпочатися службове розслідування і звільнення за профнепридатність. Що таке Інтернет можна прочитати в книжечці "Для чайників". Поки до обставин не була притягнута політика, все людьми сприймалося з розумінням. Після цього зрозуміти як в'яжуться "Це дуже затратна частина по виїздах на місце події, оглядах будівель із залученням відповідної кількості особового складу"(С) та непрофесіоналізм дуже важко, особливо після такої статті. Так, тут дуже багато "диванних експертів" і я в тому числі. Тільки різниця між цими "експертами" та спецслужбами в тому, що "диванники" не можу мати доступу до серверів, а служби можуть, проте не хочуть(мабуть, раз ще не зроблено). Також цікаво чому з "Сільпо" з підвалу евакуювали людей, а зверху з тої ж будівлі ні, та що означає "Якщо є необхідність, то проводиться евакуація, а якщо об’єкт вже був обстежений, адже були заклади, які повторювалися, – ні"(С). Чому в разі спрацювання вибухівки люди зверху в будівлі мають загинути, та чому така впевненість що другий раз ніхто нічого занести/закласти не може і евакуація не проводиться? Логіка де? З однієї сторони хвилюєшся за своє життя, дітей, рідних, близьких, знайомих, та й взагалі людей, а з іншої розбирає сміх крізь сльози від таких дискредитованих. Шкода лише рядових хлопців-спеціалістів та собак, яким приходиться бігати туди-сюди. Так вимоги спецслужб зрозумілі і виконувати їх необхідно, проте відповідь дайте на питання вище, або чому, або хто саме навмисне дискредитує всі служби! За стільки днів вже нарешті хочеться дізнатися раз виставляєте все це на загал.
Виборець Показати IP 5 Червня 2019 06:09
Президент несе повну відповідальність за оборону і нацбезпеку.Хтось його чув?Я ні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus