USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

У Харкові накрили «реабілітаційні» центри, де силою утримували сотні людей

6 Березня 2018 19:05
У Харкові правоохоронці припинили діяльність мережі псевдореабілітаційних центрів, в яких проповідники однієї з протестантських релігійних організацій харизматичного напряму примусово утримували нарко- та алкозалежних громадян.

Про це повідомили у прес-службі СБУ.

"Під час спецоперації правоохоронці припинили незаконну діяльність п’ятьох псевдореабілітаційних центрів, в яких утримувалося майже 230 людей із різного роду залежністю. Ділки обіцяли хворим або їхнім родичам повноцінне лікування та всебічну психологічну допомогу. Перевірка зафіксувала, що центри не мали штату лікарів та жодних дозвільних документів в сфері охорони здоров’я. Після отримання передоплати за "лікування" організатори розміщували пацієнтів в орендованих великих приватних будинках, де примусово утримували до закінчення терміну проходження курсу реабілітації", - розповіли силовики.

За даними СБУ, в реальності псевдореабілітаційні центри взагалі не надавали медикаментозного лікування. Їхня "допомога" важкохворим пацієнтам із гепатитом, туберкульозом, ВІЛ полягала у постійних молитвах та здійсненні сумнівних релігійних обрядів.

"У кімнатах площею 9-10 м2 в антисанітарних умовах утримувалися по вісім хворих, вікна приміщень були облаштовані решітками. Під час перебування в центрах у пацієнтів відбирали мобільні пристрої, поодинокі дзвінки родичам дозволялися винятково у присутності інструкторів центру, а вихід за межі будинку був суворо заборонений. За найменші провини або спробу втечі хворих били та утримували у підвалі", - додали правоохоронці.

Як зазначається, організатори незаконного бізнесу визначали вартість "лікування" залежно від платоспроможності родичів: від 3000 до 8000 гривень на місяць, хоча насправді на утримання хворих витрачались мінімальні суми.

Наразі триває досудове розслідування за статтями про незаконне позбавлення волі та мордування, проводяться невідкладні слідчо-оперативні дії.

Нагадаємо, на Волині повідомили про підозру керівнику та членам організованої злочинної групи, причетної до функціонування незаконного реабілітаційного центру для алко- та наркозалежних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 7 Березня 2018 01:35
Ну їх жеш туди не силою затаскували вони самі приходили. Дай шо з алкаша взяти грошей? Робочу силу? Там небуло якогось виробництва. Якби це булоб "лікуваня алкоголізму за гррші" то небулоб шо накривати. Накрили бо організатори гроші незаплатили

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus