USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцькій громаді триває проєкт із компостування органіки

2 Листопада 2023 15:33
Луцька міська територіальна громада активно працює в напрямку налагодження якісної системи управління відходами, зокрема, шляхом запобігання утворенню побутових відходів, їхнього розподілу на окремі фракції, подальшого оброблення та переробки.

Одним із найбільш ефективних способів зменшення кількості побутових відходів є компостування органіки, оскільки органічними відходами заповнено від 40% до 60% наших сміттєвих баків, інформують у міськраді.

Органіка у змішаному смітті, а далі на сміттєвому полігоні – це основна причина збільшення площі та об’ємів сміттєвого полігону, утворення фільтрату, який забруднює ґрунт і воду та призводить до утворення парникових газів, що спричиняють глобальне потепління та несприятливі зміни клімату.

Органічні відходи – це залишки їжі без упаковки, опале листя, скошена трава, гілки, зів’ялі квіти, відходи з садів та городів. Запроваджувати компостування органіки в нашій громаді розпочали в комунальних освітніх закладах – дитячих садочках і школах. Проєкт стартував ще у 2019 році, коли в ЗДО № 19, який розміщений у багатолюдному житловому кварталі, встановили перший компостер. Наступні 48 компостерів об’ємом по 600 л було закуплено за кошти міського природоохоронного фонду та встановлено у всіх дошкільних закладах освіти нашої громади. Встановлення компостерів супроводжувалося проведенням тренінгів, еколого-просвітницьких, інформаційних та промоційних заходів.
Протягом 2023 року міська рада закупила ще 36 компостерів об’ємом 1600 л для закладів загальної середньої освіти. 27 жовтня у ЗЗСО № 22 було проведено тренінг для представників навчальних закладів щодо нових вимог поводження з відходами у нашій громаді та основних правил компостування органіки.

Читати ще: В усіх школах Луцька з'явилися компостери

Мета проведення таких заходів саме в освітніх закладах – це навчання дітей і молоді компостуванню та його впровадженню, формування у юного покоління навичок селективного збору відходів, вилучення окремих ресурсоцінних потоків вторинної сировини, яку потрібно повторно переробляти, а не змішувати на одному великому сміттєзвалищі, яке є джерелом забруднення довкілля.
Читати ще: У трьох установах в Луцьку встановили контейнери для сортування сміття. Де саме

20 компостерів для шкіл було закуплено управлінням міжнародного співробітництва та проєктної діяльності в межах проєкту міжнародної технічної допомоги «Спільний пошук нових рішень у комунальному господарстві: поводження з органічними відходами у Луцькій міській територіальній громаді» (номер проєкту E-UKR.2-20) Програми «Сталий муніципальний розвиток через партнерські проєкти» (NAKOPA 2020). Проєкт фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини через неприбуткове ТОВ «Engagement Global» / Сервісна служба «Міста в єдиному світі». Інші компостери було придбано за кошти міського природоохоронного фонду.
Крім освітньої мети запровадження компостування органіки у громаді має і практичний природоохоронний аспект. Вже через 9-12 місяців близько 100 м куб. органічних відходів перетворяться на цінне органічне добриво – компост – на місці утворення, без витрат на перевезення та захоронення на полігоні в с. Брище.

Позитивний ефект від запровадження компостування вже повною мірою відчули дитячі садочки громади, які вже рік використовують корисне органічне добриво з компостерів для потреб своїх закладів. Окремі садочки вже встановили ще й додаткові дерев’яні компостери, виготовлені власними силами.

Проєкт з компостування отримує позитивні відгуки у громаді, тому в перспективі буде поширюватися й на інші сектори міського господарства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 2 Листопада 2023 16:34
Ай ні. На цьомукомпостуванні багато не намутиш, не вкрадеш.
Володимир Показати IP 2 Листопада 2023 17:04
Так, встановлені контейнери для сухих та окремо для органічних побутових відходів. Хтось того дотримується, а хтось ні. Найважливіше інше. ПриЇжджає машина і всі контейнери - як із сухими так і з органічними відходами - вивалюють в нутро однієї машини. Отака от ефективність всієї тієї роботи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus