USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцькій міськраді внесли зміни до регламенту

7 Вересня 2017 12:59
Заповнити прогалини у чинному регламенті Луцької міськради вирішили депутати, внісши до документу низку змін та врахувавши у ньому норми Європейської хартії місцевого самоврядування.

Про це йшлося під час сесії Луцької міськради 7 вересня.

Як повідомила директор юридичного департаменту міськради Наталія Юрченко, зміни напрацьовували під час засідань кожної з комісій міськради і кожна з них є технічною. Частина змін торкнулася заповнення прогалин у регламенті, які стосуються тих чи інших питань у роботі ради і не були раніше врегульовані. Норми регламенту, з її слів, приводять у відповідність до чинного антикорупційного законодавства. Зокрема, опрацювали Європейську хартію місцевого самоврядування.

Так, регламент доповнили пунктом про те, що міськрада має право вільно вирішувати згідно із законом будь-яке питання, що не вилучене зі сфери її компетенції і вирішення якого не доручено жодному іншому органу та яке стосується інтересів територіальної громади міста Луцька.

Також у регламенті врахували, що на виконання частини 5 статті 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» одна з постійних комісій ради в обов’язковому порядку попередньо розглядає кандидатури осіб, які пропонуються для обрання, затвердження, призначення або погодження відповідною радою, готує висновки з цих питань.

Окрім цього визначили, що у виняткових випадках невідкладний проект рішення з відповідним обґрунтуванням може подаватися міському голові у термін менший 21 дня.

Регламент доповнили пунктом, де передбачається, що у разі необхідності радою може здійснюватись роз’яснення прийнятих раніше рішень ради.

Також визначили, що у разі наявності реального чи потенційного конфлікту інтересів міський голова, секретар, депутат міської ради беруть участь у розгляді, підготовці та прийнятті рішень відповідною радою за умови самостійного публічного оголошення про це під час засідання Ради, на якому розглядається відповідне питання.

Дехто з депутатів виступав проти пропонованих змін до регламенту, стверджуючи, що вони нівелюють значення комісій, порушують закони чи просто є не на часі. На те, що міськраду наділяють компетенцією, їй не притаманною, вказував депутат Тарас Шляхтич. Він пропонував виключити пункт про те, що міськрада може давати роз’яснення прийнятих раніше рішень. Також він пропонував у відповідних пунктах слово «одна з постійних комісій» замінити словом «комісії», втім, жодна з його пропозицій не отримала підтримки депутатів.

Депутат Микола Федік повідомив, що регламентна комісія не розглядала проект змін, тому що практично ідентичні зміни зараз оскаржуються в апеляційному суді. На його думку, наразі немає потреби вносити зміни у регламент. А зміни, з його слів, порушуватимуть антикорупційне законодавство та нівелюватимуть функції комісій. Також він не погоджувався з тим, що усі комісії можуть подавати будь-які проекти рішень.

Своєю чергою, депутат Євгеній Ткачук зауважував, що порушення закону немає, тому що, наприклад, земельні питання може розглядати люба комісія і це не обмежуватиме повноваження членів земельної комісії.

Депутат Борис Смаль зазначив, що бюджетна комісія розглядає усі типи питань, а не лише бюджетні, і жодного разу не виникало зауважень. З його слів, кожен обранець громади має право пропонувати зміни до регламенту.

Голова фракції «УКРОП» Ігор Поліщук наголосив, що регламентна комісія займається не лише регламентом, а й питаннями депутатської діяльності. Депутатська діяльність, мовляв, полягає у відвідуванні сесій депутатами. Він нагадав, що дуже погано відвідує сесії фракція «Солідарність» та вже третю поспіль сесію не відвідує Юлія Вусенко, яка досі не ввійшла до жодної з постійних комісій.

Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт запевнив, що порушень закону після ухвалення змін до регламенту не відбудеться, а депутати уважно реагують на кожне звернення громадськості. Та зазначив, що жодна з комісій міськради не має монополії на розгляд тих чи інших питань. Нормально, мовляв, коли існує конкуренція між комісіями за якісніший розгляд тих чи інших питань, а остаточне рішення приймають у сесійній залі.

Після тривалого обговорення кожного пункту змін до регламенту депутати усе ж підтримали проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus