USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Стратегію Луцька розробляють науковці: для чого вона потрібна і що це дасть місту

30 Вересня 2019 18:08
Стратегія розвитку міста має бути незмінною, щоб депутати наступних каденцій не могли різко змінити її вектор. Таку думку в ефірі телеканалу «Аверс» озвучив голова бюджетної комісії, депутат Луцької міськради Борис Смаль.

«Стратегія – це бізнес-план розвитку міста, який щороку слід оцінювати, аби зрозуміти виконується він чи не виконується. Якщо щось сплановано погано, то треба вносити корективи. Також цим мають займатися фахівці, професіонали, які добре знають свою справу», – каже Борис Смаль.

За його словами, ті стратегії, які він бачив до цього, були наче передвиборча програма.

«За десять років зробимо хороші дороги, транспортне сполучення та добру медицину. Але нічого так і не змінювалося, – каже депутат. – Згідно з законом, програма економічного розвитку міста мусить оновлюватися щороку. Але щорічне планування не є ефективним, воно короткотривале і часто змінюється. На мою думку, це неефективно. Тому хочемо зробити стратегію міста незмінною. Щоб не було такого: змінилася влада – змінилася і стратегія».

Над розробкою стратегії працює команда науковців. У команді математик (фахівець у галузі статистики, який вміє працювати з цифрами), соціолог (адже, аби знати, що хвилює містян, потрібні соціологічні опитування), фахівець у галузі стратегічного менеджменту та спеціаліст з IT-технологій.

«Якщо ця стратегія працюватиме, то тільки тоді група, яка це розробляла, отримає гроші, – пояснює депутат. – Якщо щось працює не так, то група виправлятиме помилки безплатно. І так десять років».

Над проектом працює і кандидат фізико-математичних наук, доцент СНУ, фахівець із математичних методів в економіці та бізнесі Олександр Ханін. Він каже, що народився і живе у Луцьку, тому й погодився працювати над стратегією розвитку міста. Адже хоче, аби місто стало кращим.

«Все, що не вимірюється у цифрах, це не наука, а думка, – переконаний Олександр Ханін. – Вважаю, що стратегія має бути науковою. Це мають бути конкретні цілі, цифри і часові рамки. Бо більшість стратегій, які я бачив до цього, носять суто декларативний характер: багато картинок і красивих фраз, а натомість це лише піар-проекти, і коли вони завершуються, то так і ніхто толком не може сказати, чи стало жити краще. Тому у нас дуже амбітна мета – побудувати наукову стратегію».

Коли Ханін взявся за роботу, то перше, що його цікавило, – це бюджет міста, економічна ситуація, обсяги реалізації підприємств та роздрібного товарообміну, демографічні соціальні зміни, витрати на медицину, освіту, екологічна ситуація та рівень злочинності. В переліку також було кількість ДТП та місця їх виникнення.

«Працювали над аналізом усе літо. Це все було проаналізовано за десять років – з 2008 по 2018 рік», – розповідає Борис Смаль.

Олександр Ханін каже: проаналізували і зрозуміли, що економіка у місті на спаді, а сміття щороку вивозиться все більше і більше. Це, на його думку, вказує перш за все на тіньовий сектор економіки.

«Помітили, що у нас спадає обсяг реалізації продукції у місті. Негативна динаміка, хоч і сповільнена, бо в Україні все відбувається значно швидше. Тому не все аж так погано на Волині. У той же час обсяг вивезеного сміття, порівняно з 2008 роком, виріс», – каже Ханін.

Негативно вплинули на економіку міста і воєнні дії на сході України.

Ще одна проблема – неофіційна зарплата. «Якби це розв’язати, то це принесло б додаткові кошти у бюджет, – каже депутат. – Гадаю, що це треба спершу визнати публічно, а тоді вже шукати шляхи розв’язання проблеми».

За словами Бориса Смаля, до цього часу вони досліджували тільки те, що було за попередні десять років. Тепер, на основі цих даних, планують зробити прогноз на наступні десять років.

«Хочемо побачити, де ситуація у місті гірша, а де краща, – каже Борис Смаль. – Цей прогноз має бути позитивним, бо хіба може бути стратегія, яке іде у регрес? Потім треба буде щороку відслідковувати цей ріст».

Цікаво, що статистична інформація про заробітні плати, яку надали, ні про що не говорить. Дуже багато людей отримують зарплати у конвертах. Тому реальну цифру визначити годі.

«Вирішили проаналізувати роздрібний товарообіг. Адже люди гроші витрачають, і майже щодня щось купують, – каже Ханін. – Це добре спрацювало. Побачили, що рівень життя з 2014 року спадає.

Але коли проаналізував, як за останні два роки змінюється оплата за комунальні послуги, то зрозумів: що вищий товарообіг, то менша заборгованість за комуналку. Це характеристика заможності людей та достатку».

У скільки це обійдеться місту, фахівці поки не озвучують. Кажуть, що цифр ще не обговорювали.

«Два роки тому до Луцька приїжджали іноземці, які розробляють такі стратегії, то вони назвали суму за свою роботу – пів мільйона євро. Сподіваюся, те, що буде зроблено лучанами, буде в рази дешевше, – каже депутат. – Люди наразі працюють безплатно. Аналізують, роблять висновки. А що далі – треба запитати у лучан, чи потрібно їм це чи ні, чи варто на це витрачати гроші платників податків, чи не варто».

Найближчим часом розробники презентують лучанам та депутатам Луцької міської ради аналіз, над яким працювала команда науковців. А депутати міськради, своєю чергою, ухвалюватимуть рішення, чи потрібно це місту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
журналіст Показати IP 30 Вересня 2019 19:06
У міській раді в особі Бориса Смаля з’явилась людина, яка може бачити трішки далі носка свого чобота. І це приємно читати. Місту потрібний свого роду антифорум – не грандіозні пафосні заходи, які були характерні в минулі роки, на яких підписувались порожні меморандуми, які потім ніхто не виконував, а глибокі експертні семінари спеціалістів. На них мають аналізуватись виключно цифри, а не політологічні прогнози, які нітрохи не кращі прогнозів погоди луцького метеоцентру. Будь-яка ініціатива, щоб вона динамічно розвивалась, має бути вільна від зайвої опіки тих «хвахівців», які вчора зняли фартухи мийників міських вбиралень. В протилежному разі її творчий потенціал атрофується. І про стратегію. Вона не може бути написана в умовах відсутності достовірних даних про економіку області і її тіньову сторону, яка складає не менше 60%. Тут треба все глибоко аналізувати. Місту вкрай потрібно позбавитись державних унітарних підприємств. Це п’явки для бюджету міста. Ця форма власності давно визнана такою, яка стримує розвиток конкурентних ринків (бізнесу). Такі підприємства-паразити є у культурі, побутовому господарстві, рекламі, пасажироперевезеннях, енергетиці. Вони не здійснюють соціально значиму діяльність і перебувають у сфері, де присутність держави не обов’язкова. І останнє. В депутатському корпусі міста сидить багато людей, залишених елементарного професіоналізму (учасники, вдови, ті, що ще стануть учасниками, напівкримінальні і кримінальні елементи (всякі женіки-жменіки, радянські офіцери з тарганами в голові замість мізків і інше сміття). Якщо їх запитати, чому вони там сидять, то вони не це запитання не дадуть ніякої відповіді або крутитимуть пальцем біля скроні. Тому позитивні рішення ради перебувають або під їх тиском, або невіглаством. В цих «кураторів» глибокі бізнес-інтереси в економіці міста і вони виступають від імені суб’єктів ринку. Йдеться про те, що в міській раді мають всі мислити так, як йдеться в інформації вище. Смалю – піццот плюсів!!!
123 до журналіст Показати IP 30 Вересня 2019 20:27
Луцьк жде повна діджіталізація ...
До журналіста Показати IP 30 Вересня 2019 21:06
Ви мабуть в армії не були через те й путаєте радянських офіцерів з радянськими замполітами. Підготовка радянських офіцерів(не замполітів) у військових училищах була на високому рівні. В них і нальот приличний і навод приличний і настрел приличний і взятки за екзамени ніхто не давав, і служили в Азії,Сахаліні,Карелії і т.д. А де стратегія намальована доктором економічних наук В.Корсаком і не він ,не брат , ні батько і близько не були в армії. А позбутись завода *мотор* ,військового аеродрома. військових частин,*укрзалізниці* (забудувати все висотками) ото дальновидно та СТРАТЕГІЧНО
Журналіст Показати IP 1 Жовтня 2019 05:00
Служив в армії. Теж радянський офіцер, тільки запасу. Не вибрав собі стезі кадрового військового. Військова кафедра, потім - два роки в казармі. Я мав на увазі офіцера в білих кросовках - Соломатіна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus