USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

У Луцьку розпочалася реконструкція будинку-вернісажу Миколи Голованя

15 Липня 2022 21:06
На подвір’ї Будинку скульптора Голованя у Луцьку ремонтують фасад і впорядковують прибудинкову територію. Реконструкцію ініціювала дружина Миколи Голованя Тамара Филимонівна.

Як розповіла Тамара Филимонівна, вона хоче втілити мрію чоловіка і відкрити в будинку музей, йдеться у сюжеті Суспільного.

Після смерті скульптора Тамара Филимонівна живе у будинку сама. Нині докладає усіх зусиль, щоб зробити будинок, над яким працював Микола Головань, музеєм та внести його до реєстру пам’яток місцевого значення.

«За ці 40 років майстерня потребує реставрації та допомоги від влади, тому що Микола Микитович не встиг це зробити. Дещо природно руйнується, дещо недороблене лишилось. Я думаю – це дійсно унікальна споруда, яку потрібно зберегти», – каже лучанка.

Читати ще: Той, що навчив співати камінь. Життєпис геніального луцького скульптора Миколи Голованя

Зі слів начальниці управління туризму та промоції міста Катерини Теліпської, воєнний стан не дозволяє Луцькій міській раді та органам місцевого самоврядування реалізовувати багато яких заходів, зокрема ремонт у Будинку з химерами, тому що всі рахунки заблоковані.

«Ми взяли на себе відповідальність та звернулись до підприємців нашого міста, щоб вони передали матеріали – пісок, цемент і вапно для реставрації», – каже Катерина Теліпська.

«Наразі Будинок скульптора – це приватна територія. Щоб надати приміщенню статус пам’ятки архітектури місцевого значення, його потрібно внести до реєстру. Під час воєнного стану це зробити неможливо», – розповідає Катерина Теліпська. Тамара Головань каже, що сподівається, що після перемоги вдасться втілити мрію її родини.

Нині ж вдова скульптора відкрила для туристів не лише подвір’я, але й внутрішні кімнати будинку.

1 лютого у Луцьку на 79-му році життя помер скульптор Микола Головань.

Будинок скульптора Голованя (неофіційно «Луцький будинок з химерами») – архітектурна пам’ятка сучасності, розташована на території історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» на березі річки Стир. Проєкт будинку розробив волинський архітектор Ростислав Метельницький. Збудований скульптором Миколою Голованем.

Дім Миколи Голованя входить до ТОП-5 екстравагантних будівель України. Ця споруда прикрашена понад 500 скульптурами різних стилів.

У 2016 році за вагомий внесок у розвиток естетичного і високохудожнього середовища в місті Луцьку, а також популяризацію образотворчого мистецтва, скульптору присвоїли звання «Почесний громадянин міста Луцька».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанка Показати IP 15 Липня 2022 21:43
А ви чули що в Україні іде війна?
олександр Показати IP 16 Липня 2022 09:04
та вони вже гроші на святкування річниці зїзду монархів в 2029 році виділили та оприходували
Василь Показати IP 16 Липня 2022 17:59
Це те що треба реставрувати в першу чергу? Чи я щось не розумію?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus