USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьк приїхали матері загиблих в Києві волинян

11 Травня 2014 20:21
Матерів п’яти загиблих на Майдані волинян вшанували під час фестивалю «Вишиті обереги єднання».

Вшанування матерів героїв Небесної Сотні відбулося у рамках фестивалю «Вишиті обереги єднання» 11 травня на Театральному майдані у Луцьку.

Згадати тих, хто, рятуючи Україну, відійшов у вічність, зібралися сотні лучан. Були присутні матері п’яти волинян-героїв Небесної Сотні: мешканка Нововолинська Марія Байдовська, мешканка села Деревок Любешівського району Світлана Гриневич, лучанка Єлизавета Мойсей, мешканка села Залісоче Ківерцівського району Ірина Тарасюк, мешканка села Голишів Луцького району Меланія Хом’як.



Пісню, присвячену Небесній Сотні, «ангелам Майдану», для них виконав народний артист України Павло Дворський.

Загиблих героїв вшанували хвилиною мовчання, після чого лучанам коротко розповіли про кожного із загиблих.



Так, Сергій Байдовський народився у Нововолинську, навчався у Луцькому інституті розвитку людини університету «Україна», чотири роки прожив у Луцьку, був товариською людиною, завжди йшов на допомогу іншим. Загинув у віці 23 років.

Громадський активіст Едуард Гриневич, боєць Волинської сотні, довгий час виховувався у сім’ї без батька. Зі слів близьких, він був справжнім націоналістом, наполегливим та цілеспрямованим, звик діяти, а не говорити. Він стояв на барикадах до останнього, життя його зупинилося від пострілу у скроню.

Його мама Світлана Гриневич розповіла, що колись вишила синові рушник, побажавши довгих років життя та щасливої долі, проте життя сина обірвалося у віці 28 років. Вона побажала синам присутніх жінок ніколи не знати барикад.

«Наші хлопці були сильні духом і вони вірили в наше майбутнє, в те, що ми будемо єдині морально, духовно та фізично», - звернулася вона до присутніх та зазначила, що пишається своїм сином.

Іван Тарасюк народився у селі Залісоче Ківерцівського району, був єдиним сином у батьків, навчався у Луцькому медичному коледжі «Монада», згодом служив в армії, грав за футбольний клуб «Олика». Активіста Євромайдану у віці 21 року убив своїм пострілом снайпер 20 лютого цього року на барикадах по вулиці Інститутській у Києві.

Уродженець села Голишів Віктор Хомяк був простою, непоказною людиною, люблячим батьком, ніколи не гнався за статками. Майдан для нього виявився важливішим за все, адже, щойно побачивши, як у Києві побили студентів, він вирішив, що мусить бути там. Його тіло виявили бездиханним 27-го січня на Майдані Незалежності. Чоловікові було 55 років.

Василь Мойсей був людиною із відкритим серцем, мав багато друзів, любив життя та Україну. На Майдан приїхав у ніч з 18-го на 19 лютого. Вранці 20-го лютого на вулиці Інститутській у нього влучив снайпер. Юнакові не випала доля довчитися останній рік в університеті. Йому 26-го березня Луцька міська рада посмертно присвоїла звання почесного громадянина міста.

Матір Василя Мойсея привітала усіх матерів із великим святом, привітала друзів сина, які сьогодні приїхали із Тернопільщини, щоб вшанувати честь її сина. З її слів, він не казав їй, що їде на Майдан, проте, коли вона про це дізналася, зателефонувала йому та благословила, побажавши повернутися живим.

«Мій син любив життя, Україну, любив подорожувати, подорожував партизанськими стежками у Карпатах. Він хотів жити в Україні, вирощувати діточок, оженитися. Він хотів виховати трьох дітей, відсвяткувати велике весілля у соборі, де одружувався йог старший брат Роман. Я йому пообіцяла, що зроблю найгучніше весілля у Луцьку, але замість весілля у тому ж самому соборі Україна зробила йому похорон, священики проводили його на небо», - розповіла Єлизавета Мойсей.

Вона подякувала усім, хто нині вшановує пам'ять сина, приносячи квіти на його могилу на меморіалі у Луцьку. Жінка закликала усіх хлопців любити своїх матерів, не забувати про матерів, які втратили синів.



Матерям вручили диски із документальними телефільмами про героїв Небесної Сотні виробництва Волинської обласної держтелерадіокомпанії. Від обласної та міської громади заступник голови Волинської ОДА Роман Карпюк та перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук матерям героїв подарували рушники, як пам'ять про нездійсненні мрії синів, які загинули за краще майбутнє України.



Представники духовенства підтримали у тяжкі хвилини жінок та вручили їм ікони. Клірик Свято-Троїцького кафедрального собору отець Роман повідомив, що у храмі щодня лунають молитви за загиблих героїв Небесної Сотні. Він подякував жінкам за те, що ті виховали героїв.



Квіти до стіни героїв Небесної Сотні поклали матері, представники міської та обласної влади та духовенства. Наприкінці у небо випустили синьо-жовті кульки за кількістю прожитих героями років.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Знайка Показати IP 11 Травня 2014 22:53
Молодці - організатори! Цим жінкам зараз дуже потрібна наша підтримка!
Oksana Показати IP 11 Травня 2014 23:38
Dijsno molodci !!! Berezu nas ysih Boze !!!
Питання Показати IP 12 Травня 2014 07:26
Жінки залишилися без синівської підтримки на старість років....За для чого???? Щоб до влади дорвався жирний кнур поросенко або клімактерична кокаїністка??? Це жах.
Руслана Показати IP 12 Травня 2014 10:23
У цих жінок велика сила духу!!! Вклоняємося низько їм. Але боляче було чути мовчання присутніх на Театральному Майдані коли гукали: "Слава Героям", лише одиниці відповили: "СЛАВА!!!" ...
Олег. Показати IP 12 Травня 2014 12:37
Низько вклоняюсь цим матерям . І велике спасибі- за подвиг Ваших синів .Окрема подяка і організаторам цього дійства .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus