USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку визначають чемпіонів України з кросу

13 Листопада 2015 15:50
Два дні - 13 та 14 листопада - в Луцьку відбуваєся чемпіонат України з кросу. По чотири переможці кожної з вікових груп, окрім наймолодших, увійдуть до складу збірної України і захищатимуть спортивну честь нашої держави у грудні в Франції на Чемпіонаті Європи з кросу.

Нагадаємо, учора, 12 листопада, відбулося урочисте відкриття чемпіонату України з кросу у Луцькому замку. Протягом двох днів, 13-14 листопада, у Луцьку найсильніші бігуни країни розіграють путівку на чемпіонат Європи, який цього року відбудеться у французькому місті Ер у грудні.

Відбуваються змагання у парку імені 900-річчя Луцька на трасі, яку спеціально приготували та випробували під час чемпіонату Волині з кросу 3 листопада. Нагороди розігрують у 15 видах програми.

Зазначимо, легкоатлетичний крос – це біг у природних умовах: лісом, парком, полем, ґрунтовою дорогою тощо. На дистанції можуть траплятися різноманітні перешкоди (повалені дерева, рови, яри, підйоми, спуски), які треба подолати. Відтак, дуже важливо, на якій трасі спортсмени готуються до змагань. Адже зазвичай чемпіонати світового рівня відбуваються на дуже важких траса: є там і болото, і м’який пісок. Натомість чимало спортсменів не мають відповідного місця для тренувань.

Переможницею у своїй віковій групі серед юніорів на дистанції 4000 метрів сьогодні стала легкоатлетка з Харківської області Марина Немченко. Дівчина вже п’ятий рік тренується і бере участь у змаганнях.
Марина - бронзова призерка чемпіонату України з легкої атлетики в бізі на 3 000 метрів, срібна призерка чемпіонату України з кросу на дистанції 2000 метрів, чемпіонка України серед юніорок в бізі по шосе на 10 кілометрів, брала участь у чемпіонаті світу серед юніорів у 2013 році, що відбувався в Донецьку.
Сьогодні, 13 листопада у перший день чемпіонату України вона виграла забіг на 4000 метрів і стала чемпіонкою України. Разом з тим вона буде однією зі спортсменок, які представлятимуть Україну на чемпіонаті Європи у Франції у складі збірної України.

«Траса важкувата, трішки незвично, подекуди - м’який пісок, в якому потопають ноги. А самі гірки не дуже важкі. Вдома ми тренуємося здебільшого по шосе, а по білому піску бігти важко. Звичайно, на чемпіонаті Європи з кросу траси будуть ще складнішими, тому будемо готуватися і тренуватися на вулиці», - каже дівчина.

Заслужений майстер спорту України з легкої атлетики, чемпіон Європи та світу з легкої атлетики Іван Гешко також привіз до Луцька своїх вихованців з Буковини. Каже, був приємно подивований розвитком спортивної інфраструктури на Волині.
«Так як розвивається Волинь в плані спортивно ї інфраструктури, не розвивається поки жоден регіон. Приміром, з вашим стадіоном «Авангард», який може прийняти змагання міжнародного рівня, тільки спортивна арена в Кіровограді може зрівнятися. Це дуже добре, що Федерація легкої атлетики знайшла розуміння у спонсора цих заходів – Ігоря Палиці. Адже сьогодні спорт держава майже не підтримує, спортсмени мають шукати спонсорів, щоб поїхати на змагання, правильно харчуватися, відновлюватися. Адже, приміром, щоб відновитися, легкоатлетам потрібно стільки вітаміну А, скільки містить відро моркви. Я ж відро моркви не з’їм, правильно? А фармацевтика сьогодні дуже вартісна. Тому вже є інформація, що близько половини професійних спортсменів збираються виїхати за кордон», - каже спортсмен.
Нагадаємо, підтримка спорту на Волині і в Луцьку зокрема – один з напрямків роботи Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», який реалізується в рамках постійно діючої програми «Луцьку – спорт високих досягнень». Так, у Луцьку вже облаштували футбольні міні-поля у міських школах, спортивні майданчики «StreetWorkout» у дворах, реконструювали стадіон «Авангард», який вже готовий приймати легкоатлетичні змагання світового рівня. Поруч будується сучасний спортивний комплекс- фітнес-клуб мережі «Sport Life». Крім того, найталановитіші юні футболісти Волині отримуватимуть стипендії від Фонду, що задекларовано Меморандумом, підписаним головою правління Фонду Олександром Товстенюком та директором ДЮФШ ФК «Волинь» Андрієм Коротаєвим.

До слова, Іван Гешко зізнався, що його вразило і саме відкриття чемпіонату, що відбувалося у замку Любарта. Донедавна він навіть не знав, що Луцьк не лише має розвинену спортивну інфраструктуру, а й має чимало привабливих туристичних об’єктів.

Президент Федерації легкої атлетики Волинської області, заслужений тренер України, майстер спорту з легкої атлетики Володимир Рудюк зауважив, що нинішній чемпіонат України – дуже знаковий. Адже тут змагається найбільше легкоатлетів за всю історію українських чемпіонатів.
«Дуже приємно, що таке спортивне свято вперше відбувається на Волині. Не соромно за Волинь і Луцьк, що на високому рівні ми змогли організувати чемпіонат. У ці дні змагається найбільша кількість учасників за всю історію, що зумовлене кількома факторами. По-перше: відбір на чемпіонат Європи, де будуть повні склади команд по 4 учасники. А по-друге, Волинська область і Федерація зарекомендували себе з позитивного боку. Були знакові події: реконструйований завдяки фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» стадіон «Авангард», проведений на ньому чемпіонат України з легкої атлетики. І тепер до нас прикута увага, тож ми мусимо тримати високо планку», - каже він.

Поки що, згідно з результатами перших змагань, волинські спортсмени не потрапили на чемпіонат Європи. Але Волинь все-таки має всі шанси. Адже за першість змагатимуться легкоатлети 5 вікових груп.

До слова, наступного року найголовнішими змаганнями, що відбудуться у Луцьку, буде відбір на рівні збірних команд до Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus