USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У волинському селі учні вчаться у хатині, якій понад півстоліття

4 Вересня 2017 08:00
Школа в селі Оленине Камінь-Каширського району складається з трьох корпусів, один з них уже завалився, стан інших теж аварійний. Новий освітній заклад могли б звести до першого вересня, навіть знайшли джерела фінансування, втім, райдержадміністрація затягнула процес, а нині голова ОДА називає її будівництво не стратегічно-важливим.

Завклубу Людмила Приходько розповідає, що не один рік оббивають кабінети чиновників, втім, досі діти навчаються в аварійній будівлі.

«Будівництво нової школи вкрай важливе для нашого села, адже воно росте, розвивається, у нас багато діток. Діти навчаються у старих дідівських хатах, а зведення нової школи нам обіцяють вже років 40, ще покійний екс-губернатор Борис Клімчук закладав капсулу, виділяв кошти, а тепер вже взагалі й обіцяти перестали. У нас було два аварійні корпуси, в одному впала стіна, його знесли. В іншому досі вчаться діти. Ці будинки – це старі дідівські клуні, можете собі уявити їхній стан. На місці зруйнованого корпусу батьки заливали самі фундамент, будували стіни й звели будівлю у два поверхи. Приміщення хороше, але маленьке – 4 класні кімнати, учительська та кабінет директора», - розповідає Людмила Приходько.

Зі слів директора школи Валентини Носовської теперішні умови не комфортні для учнів.

«Цього року у нас 146 дітей, маємо повну середню ланку, наповнюваність велика – третя в районі. Дітей дошкільного віку близько сотні, молоді сім’ї будуються. Тому дивно чути від влади, що школа не стратегічна. Всі діти хочуть вчитися у хороших умовах, а наші їздять у школу в село Житнівку, але й там місця мало. Корпус де молодші учні – гнилий, тут у нас ще з 50-х років. Їдальня теж дише на ладан – стара дерев’янна хатинка, куди аж страшно дітей пускати. До неї іти метрів 30 по болоті, мокро, там сирість висока. Розмір класів – 20 метрів квадратних, наповнюваність 18-22 дітей, сидять один до одного носами», - пояснює директор.

Нагадаємо, ще торік обласна рада та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» підтримали будівництво нової школи. Тоді ж чиновники та посадовці домовилися, що школу зведуть до початку навчального 2017-2018 навчального року, якщо райдержадміністрація вчасно виконуватиме всі роботи та виділить обіцяні кошти за умов співфінансування. Відтак, обласна рада виділила мільйон гривень, але їх РДА не змогла освоїти. До фінансування долучилася й народний депутат України від УКРОПу Ірина Констанкевич, яка пролобіювала гроші з держбюджету, втім, вкотре гроші не можуть дійти за призначенням. Більше того, будівництво цієї школи голова Волинської ОДА Володимир Гунчик називає політичною забаганкою та не пріоритетним об’єктом.

Нині діти продовжують вчитися в одному з аварійних приміщень, а фундамент, який частково залили під школу – руйнується.

Зауважимо, що школа прийшла в аварійний стан і в селі Стобихівка Камінь-Каширського району, куди теж батьки бояться відпускати дітей, на що Гунчик сказав, аби мешканці не мітингували, а вели дітей на навчання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus