USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Музеї волинської ікони – нові експонати

26 Вересня 2008 12:27
На базі Волинського краєзнавчого музею відбулась святкова академія, приурочена 15-річчю Музею Волинської ікони. Привітати працівників закладу культури зі святом приїхав керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт. Про це 26 вересня повідомляють «Волинські Новини».
 
За інформацією прес-служби Волинської єпархії УПЦ, владика подякував колективу за плідну працю, за збереження ікон та подарував древню ікону святих Іуліти і Кирика. Також митрополит привіз для музею древні хрести з куполів храму Свято-Стрітенського Михнівського жіночого монастиря для  збереження в музеї. Вітаючи зі святом завідуючу музеєм Тетяну Єлісєєву митрополит подарував квіти. Від працівників музею за плідну співпрацю та духовне оформлення закладу митрополиту Ніфонту вручили подячну грамоту.
Довідково:
Музей волинської ікони в Луцьку, відділ Волинського краєзнавчого музею відкритий у серпні 1993 року. Це єдиний в Україні музей, який представляє самобутню регіональну школу волинського іконопису. Збірка музею нараховує більше 1,5 тисяч пам’яток сакрального мистецтва, а саме понад 600 ікон XVI-XIX століття, предмети металопластики (шати ікон, церковне начиння, іконки), декоративну різьбу (царські врата, кіоти ікон) та скульптуру.
Створення колекції пов’язане з іменем відомого українського мистецтвознавця Павла Жолтовського (1904-1986), який очолював наукові експедиції Волинського краєзнавчого музею 1980-х років з вивчення та збору історичних і культурних пам’яток у храмах Волині. Безцінною перлиною збірки є Холмська Чудотворна ікона Божої Матері, унікальна пам’ятка візантійського мистецтва ХІ-ХІІ століття, одна з найшанованіших християнських святинь.
У червні 2001 року до 10-ї річниці Незалежності України створили розширену експозиція Музею волинської ікони в новозбудованому приміщенні. У залах музею експонується біля 100 творів іконопису XVI-XVIII століття, XVI століття представлене іконами «Спас у славі», «Розп’яття», «Юрій Змієборець». Канонічністю, строгістю композицій та віртуозністю виконання відзначений монументальний образ «Спаса у славі» середини XVI століття, що є одним із кращих зразків такого іконографічного типу.
Про майстерність волинських іконописців XVII століття, різноманітність стилів, творчої манеи, малярських осередків свідчать ікони «Зішестя Святого Духа на апостолів”»початок XVII століття, «Різдво Богородиці»та «Вознесення пророка Іллі» першої половини XVII століття, «Зішестя до пекла» середини XVII століття, «Св.Варвара з житієм» кінця XVII століття.
Одухотвореністю, благородством і красою лику, вишуканістю колориту та різьбленого тла вражає ікона «Спас Вседержитель» першої половини XVII століття.
Діяльність монастирських іконописних осередків на Волині у Х V ІІ–початку Х VIII століття представлена творчістю волинскього іконописсця 1630 року. (ікони «Юрій Змієборець», «Покрова Богородиці», огородиця Одигітрія), Майстра ікон з Михнівки (ікони «Раздво Богородиці», «Причащання Святого Онуфрія»).
Вершиною професійного малярства Волниі є твори видатного українського живописця Йова Кондзелевича (1667–після 1740), в яких органічно поєднані східна та західноєвропейська іконописні традиції. У 19 років він стає ченцем Білостоцького Хрестовоздвиженського монастиря поблизу Луцька. Відтоді творчий і життєвий шлях майстра пов’язаний із Волинню, яка зіграла вирішальну роль у формуванні його самобутнього таланту. В експозиції можна побачити роботи Йова Кондзелевича: одвірки дияконських та царських врат 1696 року, ікони «Спас Вседержитель» та «Святий Георгій», фрагменти пророчого ряду Іконостасу. Вони зачаровують тональним багатством, гармонійністю і яскравістю кольорів, живописною теплотою образів, бездоганно побудованими композиціями.
Особливу увагу відвідувачів привертає рідкісна за сюжетом ікона «Спокуса Ісуса Христа» початку XVIII століття. Її автор працював поруч з Кондзелевичем у складі монастирських артілей.
Підписний апостольський ряд 1750 року відкриває імена обдарованого народного маляра Слави Михальського та його сина Томаша. їх творам та іконам «Свята Катерина», «Коронування Богородиці», «Святий Миколай» притаманні яскрава декоративність, елементи світськості, портретність ликів окремих персонажів.
У музеї експонуються оригінальні зразки декоративної різьби і скульптури Волині XVIII століття – царські врата «Древо Єсея», фігурки ангелів та святих.
Окремий зал музею присвячений Холмській Чудотворній іконі Божої Матері, де проводяться не тільки екскурсії, але й богослужіння. У музеї щороку влаштовуються виставки з музейних фондів та приватних колекцій. Інтерес у відвідувачів викликають виставки пам’яток російського іконопису XVIII – XIX століття та церковного начиння, вилучених на волинських митницях.
Музей волинської ікони відомий в Україні і за її межами не лише своєю цікавою експозицією, але й науковою, дослідницькою, організаторською роботою. Щорічно на базі музею проводяться наукові конференції з волинського іконопису.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus