USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.97

«Україна як держава нині перебуває у підлітковому віці», – Олександр Свирида

26 Листопада 2019 19:07
Трудова біографія Олександра Свириди містить такі посади, як начальник підприємства, начальник відділення Фонду держмайна, голова правління відкритого акціонерного товариства, заступник держсекретаря. Не менш бурхливо складалася його політична кар’єра, що розпочалася з першого демократичного скликання Волинської обласної ради, потім була робота у Верховній Раді ІІІ скликання, унікальність якої в тому, що саме та каденція запровадила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

В ефірі програми «Про життя» телеканалу «Аверс» Олександр Свирида розповів про любов до тихого полювання, вибір професії, роботу в різних сферах, у тому числі в одному з міністерств, а також поділився думками щодо майбутнього суспільства.



Ви народилися в місті, є корінним лучанином, як то кажуть – дитя асфальту. Звідки така любов до зелені, до того лісового різнотрав’я?

Я умовне дитя асфальту, насправді ж – дитя села. Так склалося, що мої батьки – з одного села Коршів Луцького району, а познайомилися в Луцьку. Усі мої канікули минали в селі, жодного разу не був у піонерському таборі, бо треба було допомагати бабусі, корову пасти. У вихідні суботи також їздив туди допомагати по господарству, тож знаю всю сільську роботу. Єдине, що просто ненавиджу робити, – то сапати. Люблю рубати дрова, косити. З дитинства в мене тяга до природи, найбільше люблю ліс і тихе полювання – я затятий грибник. Причому не намагаюся, як більшість, потрапити до лісу о шостій ранку. Можу вирушити й по обіді, і за ті дві-три години находжу свої десять кілометрів. Бо ходіння не потребують тільки два види грибів – опеньки і маслюки, адже ростуть концентровано на невеликих ареалах. Я збираю і ті гриби, які інші обходять боком. Наприклад, порхавку справжню або дощовика справжнього. Коли там біла м’якоть – цей гриб має прекрасні смакові властивості. Але він не підлягає переробці, його можна насмажити і посмакувати свіжим. Перевірити на їстівність дуже просто: у розрізі має бути білосніжна м’якоть. Я збираю близько тридцяти видів грибів.

Як накопичували ці знання? Як вчилися бачити в лісі гриби?

Ми виїжджали до лісу вже у травні, коли були перші гриби – рядовка травнева. Вони зазвичай росли при трасі в посадках. Ми зупинялися з братом, збирали їх відро чи два і їхали далі.

А чистив хто?

Самі. Їх чистити легко. Ну а закінчується сезон зеленицями, підзеленками. Років шість чи сім тому я збирав гриби ще 20 грудня – це були білі та рядовка.

Це Волинь така щедра на гриби? Чи ще десь в Україні є такі грибні місця?

Тут можна казати про поліську зону. У степовій зоні вони теж ростуть, але не всі види. Але опеньки в посадках точно є. Моя нині покійна теща на Вінниччині їх збирала.

Чому ви не стали, скажімо, лісником, а обрали далеку від лісу професію? Потяг до математики, інженерії у вас звідки?

Від роботи із сапкою в мене страшенно боліла спина, я її просто зненавидів. Певним чином це й відбило в мене охоту. А щодо вибору фаху, то у школі вчився я добре, математику знав на відмінно. Коли постало питання вибору професії й батьки запитали, ким хочу бути, я їм сказав, що хочу поїхати до Харкова вчитися на інженера-авіамеханіка. А ми тоді жили на Львівській, де на той час розташовувалася філія Львівської політехніки. Вони мені й кажуть: «Та тобі он тут до політехнічного йти три хвилини. Той самий інженер, що ти вигадуєш?». Тепер думаю собі: які мудрі були мої батьки! Може, я десь недоодержав як студент, бо не жив у гуртожитку і не мав тих пригод, про які розповідають колишні й нинішні студенти. Я отримав дуже хорошу вищу освіту. У цьому виші вона універсальна, в процесі навчання студентові дають поняття про мікро- та макроекономіку. Фактично, цей навчальний заклад дає два напрямки: технічний – людина працює інженером, конструктором, або ж адміністративний – коли випускник керує цехом, бригадою тощо. Нині ж модний поділ. От, наприклад, спеціальність – менеджмент. Який може бути менеджер на технічному підприємстві чи в будівельній галузі? Він же має мати там хоч елементарні знання. А тут виходить менеджер всього – будівництва, виробництва, лікарні, супермаркету тощо. Я скептично ставлюся до таких спеціальностей.

Тих знань, які ви отримали студентом, вам вистачило упродовж зрілого періоду життя?

Це питання філософське. Насправді знань ніколи не буває багато. А ті, які здобуваєш, тією чи тією мірою застосовуєш. Потім є семінари, тренінги, на яких здобуваєш вужчу інформацію, потрібну тобі в конкретній ситуації. Я вдячний своєму вишу, бо він дав мені багаж знань. Робота інженера – знати як зробити, як знайти рішення. Чогось не знаєш – візьми книгу. Але ж треба знати, яку книгу взяти, аби подивитися формулу, розрахунки чи ще щось. Або дивишся щось в інтернеті. Але витрачаєш мінімально часу, бо знаєш, що шукаєш. Основне завдання інженерних вишів – щоб випускники знали, де їм шукати інформацію, потрібну в практичній діяльності. Виробництво зараз здебільшого комп’ютеризоване, тож навіть робота, яку раніше виконував, скажімо, токар чи фрезерувальник, уже вимагає інженера.

А наскільки комп’ютеризоване було виробництво, коли ви були головою правління «Волиньхолдингу»?

Власне, ми це й робили. Починали, звісно, з примітиву, все було аналогове. Це ж усе грошей коштувало. Треба було заробити, щоб інвестувати у розвиток. Щоб більше заробляти і просуватися на якісь ринки, треба відповідати певним стандартам, критеріям. На сьогодні це стосується не тільки «Торчина», а й будь-якого харчового виробництва. Незалежна організація, що сертифікує такі речі, передусім запитує: «Як ви виробляєте? Що ви робите?». Вони в другу чергу дивляться на обладнання, передусім вони дивляться на процес. От, наприклад, ви пишете, що у продукції нема консервантів. Добре. А як перевіряєте отриману сировину, чи нема в ній ГМО? Чи є обладнання, щоб перевірити, скажімо, цукор? Ви кажете, що ні. А звідки знаєте, що той виробник буряків і цукру не використовує ГМО? І вони йдуть за ланцюжком: яка у вас якість води, як ви контролюєте вхідну сировину, як захищена ваша система, як контролюєте вихідну продукцію? Це достатньо складна процедура. І без відповідного обладнання цього не досягнути. Комп’ютеризація доходить і туди. Звісно, завжди буде якась ручна робота, але з часом це зводиться до мінімуму. Тож хочемо того чи ні, будь-яке виробництво, будь-яка діяльність не може йти по горизонталі. Мусять бути якісь новинки, треба слідкувати за тим, що відбувається на ринку, і йти доверху, тоді буде якийсь розвиток. Горизонталь – це втрата часу і падіння.

Як почуваєтеся у бізнесі? Вам комфортно бути в цій царині? Можливо, були у житті моменти, коли ви вважали, що варто взятися за щось інше?

Зараз я перебуваю на такій стадії, що вже бути активним керівником, директором чи генеральним директором мені трошки некомфортно, хочеться чогось більш спокійного. Я можу працювати консультантом, допомагати комусь провадити діяльність, не будучи залученим у процес зранку до вечора. І в цьому є плюс, бо коли людина постійно занурена у процес, їй нема коли убік глянути. Я завдяки цьому маю такий критичний погляд збоку. І в такий спосіб можу принести більше допомоги, ніж коли крутився б, як білка в колесі.

Щодо вашої політичної кар’єри. Багато хто із політиків зізнається, що коли людина потрапляє у вищий ешелон, по завершенні певного політичного періоду з’являється бажання залишитися в тому ешелоні. У вас чомусь сталося не так, ваша каденція народного депутата – то одне скликання. Вам там не сподобалося?

Насправді я мав амбіції, йшов на другий термін, посів «почесне» друге місце. Я пішов далі. Це така умовно політична діяльність. Коли я там працював, то був найскладніший рік моєї роботи. Після Верховної Ради я потрапив у міністерство фінансів, де працював заступником міністра, тоді це називалося заступник державного секретаря. А перед призначенням на цю посаду три місяці працював першим заступником голови державного департаменту фінансового моніторингу. Тоді після виборів був уряд Кінаха, а міністром фінансів був Юшко. Але я при них пропрацював два чи три місяці. Тоді відбулася зміна команди, прем’єрміністром став Янукович, його першим заступником – Азаров, і він же був міністром фінансів, тобто обіймав дві посади. Він сів у кабінет віцепрем’єра, а в кабінет міністра сів перший заступник Ярошенко. І управління міністерством фінансів відбувалося «через вушко голки» – через цього Ярошенка. До всього був суб’єктивний підхід. Коли я потрапив у міністерство, то йшов на заступника міністра, який курує фінанси виробничої сфери, що мені було знайоме й близьке. До слова, на ту посаду йшов без економічної освіти. І мені було соромно, тож шукав варіанти, де за рік можу її здобути. Виявилося, що такий варіант є – очне, але вечірнє навчання. І я щовечора, правда, не завжди вдавалося потрапляти, бо ж бували наради, їздив на навчання. Мені було легко вчитися, бо багато профільних дисциплін знав, на деяких нюансах знався краще за викладачів. Так здобув вищу економічну освіту. Як заступник з фінансів виробничої сфери я був у своїй тарілці: розумів фінанси паливно-енергетичного комплексу, цінову політику в газовій сфері, енергетиці. Фінанси у виробничій сфері – це фінанси агропромислового комплексу, це підтримка різноманітних галузей промисловості, це дорожнє будівництво, це авіабудування чи програми, пов’язані з космосом. Навіть питання, що стосувалися закриття Чорнобильської атомної станції, сюди належали. Одне слово, була величезна кількість напрямків, якими треба було опікуватися. Але після реорганізації посада стала називатися заступник міністра зі зв’язків з органами виконавчої влади. Моя дружина це назвала так: інструктор райкому партії з візування. Є нормативний акт, є його розробник, зазвичай профільне міністерство, і ті, хто до того причетний. Я відповідав за візування документів, що стосуються міністерства фінансів, а це 95% документів. То була така робота! От, наприклад, завтра засідання уряду. Остання інстанція – міністерство юстиції. Лавриновича, який тоді був міністром, на місці нема, а заступникам він заборонив візувати. Що робити? Телефоную Ярошенку. Він набирає Лавриновича, далі передзвонює мені: «Я твоє питання залагодив, через 20 хвилин буде Лавринович, подивиться папери». Отаке було. Тобто амбіції всі свої я задовольнив. Тепер не можу сказати, що більше їх не маю, просто оцінюю все більш приземлено, критично. Я кілька разів заходив у обласну раду, тепер – у районну. Але це радше такий собі спортивний інтерес, хоча з точки зору місцевого бюджету то важливо, а з точки зору загальнодержавних питань це все має локальний характер.

А загалом ваше життя склалося?

Я задоволений. Нічого не хотів би змінити чи повернути. Може, десь там заднім числом я розумію, що робив якісь помилки. Але це навіть думати деструктивно про те, що було б, якби…

А коли подивитися вперед, то що там бачите?

Моє покоління безнадійно відстало від сучасної молоді. Я ж народився в Радянському Союзі. І я величезний патріот України, слава Богу, що той Союз розвалився і вмер. Краще було б, щоб це сталося раніше, але то інше питання. Але що далі, то більше моє покоління страшить це майбутнє, цей розвиток. Воно й мене насторожує. От надивився фільмів, як штучний інтелект бере під контроль Землю і робить хаос. Розумію, що технічно й практично це можливо. І мене насторожує, як нині цей штучний інтелект розвивається і як його всюди стараються запустити. Це треба робити жорстко, під контролем людини, локально, щоб він не зміг перескочити з однієї країни в іншу, щоб це не мало негативних наслідків. Він же контролює все: і енергосистеми, і газові системи тощо. Але я спокійний і вважаю, що цивілізаційний розвиток відбувається добре. А Україна як держава нині перебуває у підлітковому віці. Насправді ми незріле суспільство. Я це кажу без якогось посипання голови попелом.

До зрілості нам іще далеко? Доживемо?

Я хотів би дожити, ясна річ. Але це все насправді йде зі зміною поколінь. Дивіться: у нас інституційна недосконалість. Громадянське суспільство сильніше, ніж інститути держави. От поліція масово не розслідує злочини, які відбуваються. Але люди в нас не стають поголовно бандитами через те, що поліція слабка. Можна навести купу інших прикладів. Зеленський проводить, на мою думку, не зовсім правильну політику з точки зору побудови й укріплення держави. Його політика радше проросійська, він думає, що може домовитися з Путіним про так званий мир. А це те саме, що капітуляція. Це програш. У нього як в президента поки що цього у голові немає. От візьмімо Ізраїль. Для нього всі арабські країни – постійні вороги. Так само і Росія для України. Ця країна ніколи не стане для нас дружньою. Хіба розпадеться й Україні відійде Кубань, ми заберемо Крим. Із часом це відбудеться. Я навіть знаю, коли: як у світі наросте критична маса електромобілів, потреба в нафті знизиться, за моїми прогнозами, це 12-15 років, у Росії буде величезна криза і почнеться процес розпаду держави. Але в мене нема того остраху, що ми кудись котимося з вини Зеленського. Тому що громадянське суспільство йому не дасть цього зробити. Це зараз усе тихо й спокійно. Якщо він зробить таку річ, як Янукович, коли не підписав Угоду про асоціацію з ЄС, то одержить ще один Майдан. Треба розуміти, що наша держава – то наша цінність. Я не хотів би, щоб у нас була держава з порядками, як у Росії чи КНДР. Вважаю, що цивілізаційно ми маємо йти до Європи. Можливо, не копіювати все, що там є, бо там теж не все гаразд, та й не все нам потрібно. Але все-таки ті правила гри, ті правила життя вже досконалі. А в нас поки що це все росте. Я не драматизую, що в нас судова система погана, кажу, що вона корумпована, органи, які є, заангажовані. Але це все питання зростання. Так, наша держава не завжди може нас захистити. Та це є основа основ. І саме навколо української держави, культури, ментальності треба вибудовувати цінності, треба захищати людину відповідним чином. Знову ж таки, це питання інституційне. Тож, повторю, я не драматизую.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ще не зовсім свідоми Показати IP 26 Листопада 2019 20:21
Треба було вам їхати вчитися у Харків... Тоді б не говорили такої маячні.
Луцьк Показати IP 26 Листопада 2019 21:24
Що той шахрай меле? Його місце в тюрмі.
З хама пан Показати IP 26 Листопада 2019 21:41
Можна селюка вивезти із села... Але для економії і екології він всерівно буде лопухом користуватись, багаторазовим. І мріяти як вареники в рот самі залітатимуть.
Я тут Показати IP 28 Листопада 2019 21:47
Мені сподобалось
нострадамус Показати IP 29 Листопада 2019 11:21
підлітковий вік затягнувся...
свириді Показати IP 30 Листопада 2019 18:56
потрібно закінчити ремонт спортзалу в гіркій полонці
ку Показати IP 2 Грудня 2019 15:31
" у підлітковому" -? Таке відчуття що вона народилась семимісячною і до цих пір ще не виписана з реанімації.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus