USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Уряд Польщі домовився з фермерами про призупинення протесту на КПП «Медика-Шегині», обіцяють одразу відновити рух

6 Січня 2024 21:35
Уряд Польщі домовився з фермерами, яку блокують дорогу для руху фур поблизу пункту пропуску «Медика-Шегині», про призупинення протесту в цьому місці на невизначений період.

Про підписання угоди між міністром сільського господарства й розвитку села Польщі Чеславом Секерським і лідером організації аграріїв «Обмануте село» Романом Кондровим повідомила під час брифінгу в Жешуві у суботу воєвода Підкарпатського воєводства Тереса Кубас-Гул, передає кореспондент Укрінформу.

«З моменту підписання угоди протест на пункті пропуску в Медиці буде призупинений на період, необхідний для проведення юридичних змін, нотифікації і період, необхідний для реалізації додаткових змін», – йдеться в угоді між сторонами.

Міністр погодився на реалізацію усіх вимог фермерів. Польські фермери вимагали отримання дотацій на закупівлю кукурудзи, збереження в цьому році сільськогосподарського податку на рівні 2023 року та продовження можливості отримання позик для забезпечення ліквідності. Міністр Секерський і його заступник Міхал Колодзєйчак до цього неодноразово заявляли, що міністерство погоджується на виконання всіх вимог фермерів.

Як повідомив у коментарі Укрінформу посол України в Польщі Василь Зварич, рух вантажівок на дорозі до пункту пропуску «Медика-Шегині» польські фермери мали розблокувати у суботу, 6 січня, з 21-ї години (за київським часом). Він висловив сподівання на розблокування кордону в інших пунктах пропуску у найближчій перспективі.

«Можу лише підтвердити, що протестувальники фермери за результатами досягнутих домовленостей з міністром сільського господарства Польщі погодились призупинити протест на невизначений час. За наявною інформацією з 20:00 польського часу рух через дорогу, яка веде до пункту пропуску «Медика-Шегині» буде повністю відновлено», – заявив Зварич.

За його словами, це важливий крок, який демонструє ефективність дій уряду на чолі з премʼєр-міністром Дональдом Туском.

«Маємо надію, що і в інших пунктах пропуску, де протестують перевізники, найближчими днями вдасться досягти порозуміння і розблокувати рух. В умовах посилених російських ракетних ударів по Україні, продовження блокування кордону протестувальниками дуже болісно б’є по економіці України і спричиняє непотрібні емоції в українському суспільстві», – наголосив Зварич.

Він додав, що Україні вкрай важливо підтримувати дружні відносини з Польщею, зміцнювати взаємну довіру і підтримку, посилювати міцний союз в Європі, «оскільки від суперечок між Києвом і Варшавою користає лише злочинний путінський режим».

Як повідомляли, 4 січня на дорозі перед пунктом пропуску «Медика», суміжному з українським пунктом пропуску «Шегині», аграрії поновили блокування руху для вантажного транспорту, яке було призупинено на період Різдвяних свят з 24 грудня. Аграрії заявили, що не отримали відповідних письмових запевнень за підписом прем’єр-міністра Дональда Туска про виконання їхніх вимог. Відтак, це стало підставою для відновлення блокади кордону з 4 січня.

Як інформували, у Польщі продовжується блокування напрямків пунктів пропуску «Рава-Руська – Гребенне», «Краківець-Корчова», «Ягодин-Дорогуськ».

Нагадаємо, з 6 листопада 2023 року польські перевізники проводили страйк на прикордонних переходах з Україною, висуваючи низку вимог. Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. 15 грудня митний пост «Ягодин» повністю відновив пропуск вантажів в обидва боки українсько-польського кордону. Проте того ж дня з’явилося повідомлення, що польським перевізникам дозволили відновити протести.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus