USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку хочуть відновити старе мощення доріг

12 Липня 2014 17:48
Шашка Терлінського – вид мощення, яким покривали луцькі дороги у 30-х роках минулого століття. Нині в обласному центрі - небагато вулиць, на яких залишилася стара бруківка. Здебільшого її закатали у асфальт або покрили плиткою.

Саме під плиткою нині лежить старе покриття дороги на вулиці Лесі Українки. Це була центральна вулиця Луцька, до 80-х років минулого століття нею їздив транспорт. Та згодом, після реконструкції, вона стала пішохідною.

Тротуар там був дещо вищим за проїжджу частину, розповів у коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини головний архітектор міста Леонід Герасимюк. Аби зробити вулицю пішохідною, покриття довелося підняти до рівня тротуарів. Все покрили плиткою. Знизу залишилася шашка Терлінського – кам’яна шестигранна бруківка, якою вимощували проїжджу частину.

Саме цю стару бруківку нещодавно відкопали будівельники, які ведуть роботи на вулиці Лесі українки, 33. Нагадаємо, робочі намагалися вивезти у невідомому напрямку викопану стару бруківку. Сусіди, побачивши це, викликали муніципальну дружину. Леонід Герасимюк припустив, що підрядники просто не чекали, що вони щось можуть віднайти під радянською плиткою, і не узгодили це з міською владою.

Головний архітектор Луцька каже, що в майбутньому варто було б відродити покриття шашкою Терлінського на вулиці Лесі Українки. Такий варіант можна буде розглянути, коли вирішать проводити реконструкцію вулиці. Щоправда, поки про це не йдеться – коштів немає.

Леонід Герасимюк поділився думками, як можна відновити попереднє покриття вулиці.

«Цю шашку можна було б залишити хоча б невеликими картами. Частину розібрати, перекласти плиткою, а ту використати для реконструкції чи ремонту. Бо, очевидно, вона буде пошкоджена. І зберегти характер мощення. Це, щоправда, моє власне бачення», - каже він. Така ж шашка Терлінського нині лежить на вулицях Братковського та Пушкіна.

Леонід Герасимюк згадав, що свого часу в місті вдалося зберегти столітню бруківку на вулиці Богдана Хмельницького. Владі міста пропонували її продати і залити вулицю бетоном чи асфальтом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 12 Липня 2014 18:24
ну й добре!
Фест Показати IP 12 Липня 2014 20:13
По тим шашкам тільки БТР-ами їздити або танками.Але це добре,може крутелики менше будуть їздити,а те що пішоходи ноги будуть викручувати,голова ні вкого не болить.Давай шашки,Герасимюк!!!
Ярослав до Фест Показати IP 28 Червня 2015 15:40
Дорога, в першу чергу, має бути рівною і комфортною для тих, хто по ній буде ходити. Не розумію цих ідей заради ідей. Коли нарешті проявиться в нас здоровий глузд? Я не проти історії, але тоді давайте на конях їздити з возом. Історичні елементи потрібно відновлювати враховуючи сучасні умови життя. Для чого тоді технічний прогрес? Як би в Львові не було приємно дивитись на дорогу з бруківки, я завжди радуюсь - коли нарешті є рівна дорога, хай навіть з сірого, не такого гарного асфальту. В Європі люки зажди на рівні дороги - не вище, не нище. Краще б, спочатку, навчились робити дороги рівними і вчасно лагодили, бо в іншом випадку, від красоти мало толку. Якщо комфорт буде поєднаний з красотою, то ще краще.
Корінний лучанин Показати IP 12 Липня 2014 21:35
Хороший проект Герасимюка ! Я за! Треба ВІДНОВЛЮВАТИ бо це є лице міста. Може ФОНД ІГОРЯ ПАЛИЦІ ПОСПРИЯЄ, йому буде шана від лучан. Луцьк - це європейське місто.
павло до Корінний лучанин Показати IP 12 Липня 2014 22:12
колись Эремеэв таку бруківку крав по дорозі на Олику а в заміну поклали асфальт!то там де де є бруківка дорога майже в ідеальному стані а там де його асфальт то повна ж....а!
Волиняка Показати IP 12 Липня 2014 22:04
В місті Камінь-_Каширський є центральна вулиця ім.Шевченка довжиною близько 1 км, яка повністю викладена шашками Терлінського. За часів СССР це була єдина ділянка дороги, де з насолодою можна було проїхатися будь-яким транспортом, велосипедом чи пройтися пішки. З неї вирушали колони демонстрантів щоб вимушено покричати УРА-А-А на партійні заклики. Нині вона трохи є постраждалою внаслідок численних втручань комунальників чи приватних осіб. Тому, якщо є можливість, однозначно треба відновлювати її у Луцьку та спробувати виробництво таких шашок для нових вимощень вулиць.
Камінь Показати IP 12 Липня 2014 22:15
Те, що на фото в статті - пародія на оригінал мощення дороги шашками Терлінського. Це вже радянський варіант, мабуть "поправили".... В оригіналі відстань між краями шашок не більше 1 см, причому в цій щілині пісок в перемішку з цементом також твердіє і виходить суцільна рівненька дорога. Звичайно, що колишні майстри враховували водовідведення з дороги, вона була трохи опуклою аби на ній не стояла вода після дощу і т.ін. Старожили розповідали. що викладанню цієї бруківки передувала серйозна робота з вирівнювання і ущільнення основи, трамбування возами навантаженими всячиною. Тоді робили на віки.
Патрiот Показати IP 12 Липня 2014 22:23
Да!!!!!!!!Дуже "зручно" буде для жiночих пiдборiв!!!!!!!Будуть згадувати незлим тихим словом!!!!!!
Patrik Показати IP 13 Липня 2014 13:00
Пам'ятаю ту бруківку ще з семидесятих років... Скажу відверто, нічого позитивного, крім ностальгії, вона не викликає... Бруківка на вулиці Б. Хмельницького - це дійсно достойна бруківка, шашка Терлінського в порівнянні з цим видом мощення аж ніяк не може бути конкурентом... Вибачте, якщо зі мною хтось не згоден.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus