USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В перинатальному центрі у Луцьку вперше прооперували ваду серця дитині з вагою 1600 грамів

17 Лютого 2021 16:35
У середу, 17 лютого, в обласному перинатальному центрі прооперували дівчинку, яка народилася недоношеною та з вадою серця.

Оперував дитину професор, доктор медичних наук, кардіохірург київського Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Олександр Романюк, асистували хірурги Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства.

«Ця дитина народилася недоношеною, з вагою 960 грамів. Тож спочатку потрібно було стабілізувати її стан, – розповідає генеральна директорка медичної установи Ірина Горавська. – Етап виходжування був тривалим. Але як тільки оперувати малечу стало можливо, ми за це взялися. Додам, що ця операція стала можливою саме завдяки потужності перинатального центру: це і забезпечення допомоги з виходжування, і забезпечення персоналом для проведення операції».
«Зараз дівчинка має вагу 1 кілограм 600 грамів, – додає медичний директор з педіатрії та неонатології Микола Гнатів. – Олександр Миколайович провів оперативне втручання із закриття вади. Для кардіохірургів така операція, звісно, не є унікальною, але для нас це – неоціненний досвід, а для малечі – шанс на здорове життя».
З його слів, у дитячій обласній лікарні у співпраці з професором Олександром Романюком було проведено понад два десятки операцій з приводу вади серця, але таку крихітку оперували вперше.

Читати ще: Шляхом поспішайок: від реанімації до здорового та щасливого дитинства

«Нині є чимало медикаментозних методів закриття вади, але трапляються такі випадки, коли це зробити не вдається й доводиться оперувати, – пояснює Микола Миколайович. – Для цієї дитини операція була життєво важливою, без неї в малечі не було б жодних шансів».
Два медикаментозні курси лікування не дали результату, артеріальна протока залишалася широкою – до сантиметра. А зважаючи на те, якою маленькою народилася дівчинка, це дуже багато, пояснюють лікарі. Тому й було ухвалено рішення про оперативне закриття вади.

Операція добігає кінця. Кардіохірург сам накладає шви. Каже, завжди так робить, бо відповідальний не лише за хороший результат, а й за косметичний аспект.
Все. Хірурги потискають руки. Тепер до роботи стає бригада відділення інтенсивної терапії новонароджених на чолі з завідувачкою Тетяною Матевою. Малечу перекладають у завчасно підготовлений транспортний кювез, підключають штучну вентиляцію легень та везуть у відділення – попереду в дитини серйозна реабілітація.

Читати ще: Потрійна радість у «Будинку щастя»: трійню, яку виходжували майже три місяці, виписали додому
Тим часом з операційної виходить Олександр Романюк – кардіохірург, який подарував шанс на здорове життя багатьом маленьким українцям. Усміхається. На запитання, чи важкою була операція і чи втомився, відповідає заперечно. Хоча про втому нагадують сліди від бінокулярів біля очей.
«Операція минула добре, без ускладнень, – повідомив він. – На жаль, у дітей, які народилися дочасно і з вагою біля кілограма, результат визначає не тільки хірургія. Головне зараз, що ця дитина перенесла операцію. Ми зробили усе, що мали зробити. Вада була така, що без операції малеча не мала шансів на життя. Добре, що ми вчасно приїхали та прооперували її. Тепер дуже важливе завдання для спеціалістів перинатального центру – виходити цю дитину».
Професор також додав, що з Луцьком має багаторічний досвід співпраці, результати якої неабияк тішать. Відтак побажав усім здоров’я та поспішив у відділення кардіології – там на його консультацію чекають інші маленькі пацієнти.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus