USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В Україні розсекретять матеріали справи про Іловайську трагедію

5 Серпня 2021 23:12
Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявляє про прийняття рішення щодо розсекречення матеріалів кримінального провадження про організацію та проведення бойових дій в районі Іловайська влітку 2014 року.

Як передає Укрінформ, про це Венедіктова повідомила у Фейсбуці за результатами першої зустрічі із родичами військовослужбовців, загиблих, полонених і зниклих під час Іловайських подій.

За словами генпрокурора, наближаються 7 роковини Іловайської трагедії. Сім’ї всі ці роки чекають справедливості.

«Ідея цієї зустрічі – не тільки подивитися один одному в очі, а й поінформувати, що ми на даному етапі робимо у розслідуванні тих подій. Долучились до розмови представники Служби безпеки України, Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних сил, Міністерства у справах ветеранів України, Верховної Ради України та Офісу Президента. Такі зустрічі із рідними і їх об’єднаннями щодо Іловайських подій відбуватимуться систематично, а коло їх учасників з боку державних інституцій розширюватиметься, щоби можна було комплексно і оперативно вирішувати всі нагальні питання не тільки кримінально-правові, а і соціальні», – повідомила Венедіктова.

Читати також: Іловайський котел: Волинь на чорних сторінках історії

За її словами, розслідування Іловайських подій триває по двох напрямах: організація вторгнення з боку РФ та віроломне вбивство українських військових, а також перевірка обставин можливого недбалого ставлення до військової служби військовими службовими особами з числа керівництва Антитерористичною операцією.

Під час слідства допитано понад 900 потерпілих і свідків, вилучено, оглянуто та досліджено понад 1600 бойових документів. Обсяг матеріалів кримінального провадження – понад 300 томів, з яких понад 70 із грифом обмеженого доступу, зауважила генпрокурор.

«Нами прийнято рішення про необхідність розсекречення матеріалів кримінального провадження щодо організації та проведення бойових дій в районі міста Іловайська. Службою безпеки України вже скеровано відповідні клопотання про розсекречення документів до Генерального штабу ЗС України та інших органів для прийняття відповідних рішень. Також наразі ми працюємо над удосконаленням офіційного вебсайту Офісу генерального прокурора та маємо намір розмістити на ньому відповідний розділ, присвячений Іловайським подіям, де кожен зможе в будь-який час отримати інформацію про хід та результати слідства, а також ознайомитися із фотокопіями розсекречених матеріалів. Суспільство має знати правду», – заявила Венедіктова.

Читати також: «Вимагаємо правду про трагедії Іловайська і Дебальцевого», – Ігор Палиця

Вона нагадала, що на сьогодні у провадженні повідомлено про підозру першому заступнику начальника генерального штабу ЗС РФ та колишньому начальнику головного управління генерального штабу ЗС РФ, який наразі є заступником міністра оборони РФ. Крім того, цього тижня до кримінальної відповідальності притягнуто ще двох російських генералів, яким повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, веденні агресивної війни та порушенні законів і звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством.

Читати ще: «В пам’ять про полеглих, покалічених і зниклих безвісти»: атовець з Волині вимагає від влади правди про війну

За словами Венедіктової, начальник «Департаменту війни» Офісу генпрокурора Юрій Рудь повідомив, що наразі у провадженні проведено 2 комісійні військові судові експертизи, до виконання яких залучено більше 20 провідних військових фахівців та експертів, а також понад 500 судово-медичних експертиз.

Також у зв’язку із необхідністю з’ясування детальних питань щодо відповідності керівним документам дій військових службових осіб під час планування і безпосереднього виходу з оточення підрозділів сил АТО і добровольчих батальйонів, а також інших питань призначено додаткову судову військову експертизу, яка наразі виконується.

Робота триває як на національному, так і на міжнародному рівнях. Матеріали щодо вчинення воєнних злочинів передано також до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, додала Венедіктова.

Нагадаємо, торік Офіс генерального прокурора України представив результати розслідування Іловайського котла.

29 серпня 2014 року під час забезпечення у районі Іловайська «зеленого коридору» для виходу з оточення українських військовослужбовців, які склали зброю, по них, а також по автомобілю з символом Червоного Хреста, було здійснено інтенсивні обстріли. Це призвело до загибелі 366 українських військових, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон, 24 зникли безвісти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus