USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Від пляжів до пам’ятників: що у Луцьку щороку відкривають до Дня Незалежності

23 Серпня 2016 15:27
Чого тільки не приурочували в Луцьку до дня Незалежності. Відновлення гарячої води, завершення ремонтів доріг, встановлення лавочок та відкриття пам’ятників – це аж ніяк не повний перелік заходів, кінцевий термін реалізації яких щороку місцева влада призначає на 24 серпня. Навіть штори в театрі прали. І не завше встановлення цього терміну виправдовується потребами міста або ж будівельними строками.

День народження України, який вона святкує 24 серпня, для Луцька перетворився не лише на святкову дату. Дуже часто міська влада використовує її, як часову точку, до якої мають бути завершені певні роботи, зведені певні об’єкти, аби помпезно, з якнайбільшою аудиторією можна було б їх відкрити, або ж принаймні про них розказати.

Так, у 2011 році до Дня Незалежності в Луцьку реконструйовували Театральний майдан. Свого часу тодішній начальник управління містобудування та архітектури Луцької міської ради Юрій Казмірук в одному з інтерв’ю зізнався, що здавали Театральний майдан в стислі терміни: «Терміни були скуті, тому що задумали до Дня Незалежності це зробити. Будівельники у тому сенсі нам не союзники. Це ж вони переконали владу, що треба все робити швидкими темпами. Ми ж спочатку хотіли зробити там вертикальне планування, щоб водичку розігнати, щоб люди не ходили по воді, ливневу каналізацію насамперед. А декоративне мощення думали зробити у такій національній колористиці. Але ж ні, будівельники переконали владу, що не встигають. І ми пішли на спрощення. Зрештою не встигли все одно. І вже після Дня Незалежності доробили».
Результат таких робіт буквально учора відчули на собі лучани: під час сильної зливи Театральний майдан залило, а дощова вода не мала куди стікати.
Того ж 2011-го, у Луцьку відкрили пішохідний міст через залізничні колії, який будувався 15 літ. А наступного року, також до Дня Незалежності, центр міста облаштували новими лавками та урнами для сміття.

У 2013 році до Дня Незалежності обіцяли увімкнути відключену гарячу воду. Наступного року до цього дня облаштували пляж на Теремнівських ставках, дарма що купальний сезон завершився.
У 2014-му до 24 серпня хотіли встановити пам’ятник Героям Майдану, та через низку причин пам’ятник з’явився пізніше – у 2015 році, знову ж напередодні Дня незалежності, 23 серпня, на день міста.

Цього ж року, так само до Дня Незалежності планували встановити пам’ятник героям АТО. Згодом термін зсунувся до 14 жовтня, а потім в коментарі виданню Волинь24 голова ОДА Володимир Гунчик заявив, що пам’ятник не встановлюватимуть за «ленінським принципом», а лише після узгодження з родичами загиблих волинян.

Так само до дня Незалежності пообіцяли відкрити й Свято-Троїцький собор після реставрації.
А міська рада переконувала: до 24 серпня наведуть лад з рекламними вивісками, принаймні в центрі. Напередодні у Луцьку відкрили і новий дитсадок на 100 місць, хоча в решту дитсадків діти уже повернулися після канікул.

Крім того, до Дня Незалежності пообіцяли облаштувати в Старому місті платні парковки і встановити боларди. Так, напередодні Дня міста, 20 серпня, обмежувачі руху таки встановили, але вже наступного дня один такий стовпчик виламали. Крім того, працюючи в тестовому режимі, обмежувачі руху в перший день пошкодили три автівки.
Ще один об’єкт, який обіцяють відкрити у Луцьку до Дня Незалежності – оновлений кінотеатр «Промінь». Щоправда, спершу обіцяли відкрити його 24 серпня 2015-го.
2016-й рік для Луцька не став винятком, й щодо ремонту центральної частини міста. Так, багатоповерхівку, з якої обсипалася на голови перехожим облицювальна плитка, утеплили і розмалювали, як і обіцяли до Дня Незалежності.
А ось з реконструкцією вулиці Лесі Українки – складніше. 24 серпня уже завтра, та на вулиці досі тривають ремонтні роботи. Власне те, як спритно Луцька міська рада «обійшла» вимоги тендерного законодавства, Інформаційне агентство Волинські Новини уже повідомляло. Цим нині зацікавилися правоохоронці. Сьогодні, 23 серпня в обідню пору на вулиці ще кипить робота.
А ось те, наскільки якісно вкладають бруківку у стислі терміни на пішохідній вулиці, аби встигнути до Дня Незалежності, покаже час. Адже укладена бруківка в ідеалі має прослужити не один рік. Якщо ж за 2-3 роки покриття вулиці розповзеться, то красива обіцянка про День Незалежності з оновленою вулицею може перетворитися на неприємний конфуз.
Наостанок, нагадаємо кумедну історію, яка трапилася в Луцьку під час підготовки до Дня Незалежності у 2010-му році. Тоді під час засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення в області 19-ї річниці незалежності України стало відомо, що у Волинському облмуздрамтеатрі вперше за 25 років випрали штори.
Все б нічого, та після прання ті штори «розлізлися», тож до Дня Незалежності терміново мусили шити нові. Але це не все: театр планували відремонтувати до цієї дати, та не встигали, зокрема з внутрішніми роботами (щоправда, незавершений ремонт обіцяли, що глядачам не буде видно). А на пропозицію позрізати дерева, які виросли на даху театру і підрихтувати облізлу штукатурку, тодішній голова ОДА Борис Клімчук сказав, що це називається «підлампічити трошки», а цій установі потрібен повноцінний ремонт фасаду.

Цього ж року, крім вулиці Лесі Українки, «Променя» та інших об’єктів, «підлампіченню» в Луцьку підлягали кущі і мости, які мали відповідно облагородити і підфарбувати до 24 серпня.

Інформацію збирала Юлія Малєєва.

У публікації використані матеріали видань ВолиньPost, Район.Луцьк, Волинь24, та Інформаційного агентства Волинські Новини
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Малий Показати IP 23 Серпня 2016 15:49
Таке враження що ВН не має про що писати і несе різну несенітницюю. Юля відкрийте очі - навколо стільки прекрасного...
Комсомол до Малий Показати IP 23 Серпня 2016 17:48
Иди товарищ к нам в колхоз!
Лучанин до Малий Показати IP 26 Серпня 2016 17:19
Чому це несенітниця?Вона написала правду-як було насправді у Луцьку.Ці правдиві факти має знати кожен лучанин!Хай знають що дуже часто робітники невтигають зробити заплановані роботи!Це факт і від його нікуди не дінишся!
Шонебудь Показати IP 23 Серпня 2016 16:06
Бездарі
Ага Показати IP 24 Серпня 2016 09:17
в тому Луцьку все не по людськи! ..бездарі-слабо сказати...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus