USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Відмовившись від будинкового лічильника, споживачі газу платитимуть більше*

28 Вересня 2016 17:00
Стільки нововведень на ринку газу, як цього року, волиняни, мабуть ще, й не пам’ятають. Частина з них неодноразово супроводжувалась незгодами та наріканнями від споживачів. Найскандальнішою темою виявилось намагання газовиків виконати Закон України «Про забезпечення комерційного обліку газу» щодо забезпечення усіх споживачів лічильниками газу.

Нагадаємо, у 2016 році газова компанія розпочала встановлення для споживачів не індивідуальних лічильників, а загальнобудинкових вузлів обліку. До редакції Інформаційного агентства Волинські Новини лучани звертались із претензіями: чому, мовляв, ми повинні платити за сусіда і його квартирантів, і чому газовики вперто не встановлюють індивідуальні лічильники. Всі запитання редакція переадресувала виконавцям робіт – Голові правління ПАТ «Волиньгаз» Мирославу Короті.

- Чому «Волиньгаз» вирішив відмовитись від практики поквартирного становлення лічильників газу та розпочав встановлювати будинкові лічильники, які волиняни часто називають «колгоспними», бо вони рахуватимуть спожитий газ усіма мешканцями будинку?

- Встановлення будинкових лічильників – це зовсім не ідея «Волиньгазу». Рішення про доцільність їх встановлення прийняли ще торік Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Справа у тім, що Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» передбачає можливість користування газом із 2018 року лише за наявності його лічильників.

Законом передбачено три етапи встановлення лічильників для споживачів: до 2012 року прилади обліку потрібно було встановити в оселях, де газ використовується комплексно, у тому числі для опалення помешкання, до 2016 року – у тих оселях, де газом користуються для підігріву води та приготування їжі, а до 2018 року лічильники повинні з’явитися у решти споживачів, які використовують газ лише для приготування їжі. Після завершення другого етапу, а саме наприкінці 2015 року, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, здійснила розрахунки, та прийняла рішення, що третій етап газорозподільчі компанії країни повинні організувати за допомогою встановлення загальнобудинкових приладів обліку.

В НКРЕКП підрахували, що Україна, за наявного нині тарифу на розподіл газу, не встигне забезпечити всіх споживачів, яких більше 2 мільйонів, індивідуальними лічильниками до 2018 року, як того вимагає Закон. Тому, формуючи тариф для газорозподільчих компаній, НКРЕКП заклало у нього вартість саме загальнобудинкових лічильників. Для обладнання в оселях індивідуальних приладів обліку, НКРЕКП змушене було б збільшити тариф на розподіл газу, що потягнуло б фінансове навантаження на населення, тобто підвищилася б ціна на газ, яка і без того є досить високою для українців. Аби уникнути цього Нацкомісія вирішила піти шляхом будинкового обліку.

- У листі НКРЕКП, який надсилався до обласних державних адміністрацій, є й наступне речення: «газорозподільні підприємства зобов’язані в термін до 1 січня 2018-го року забезпечити встановлення лічильників газу як індивідуальних, так і загальнобудинкових, що забезпечить 100-відсотковий облік спожитого природного газу населенням». Тобто, все ж встановлення індивідуальних лічильників не виключається?

- Згідно листа Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 26.04.2016, про який ідеться, зазначено, що фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок коштів газорозподільних підприємств, що передбачені в структурі тарифу на послуги розподілу природного газу, а не за рахунок виділених бюджетних коштів на встановлення індивідуальних лічильників газу. Заходи із встановлення будинкових лічильників газу та встановлення індивідуальних лічильників газу передбачено у відповідних Планах розвитку газорозподільної системи ліцензіатів на 2016-2025 роки, зокрема у I розділі таких планів - інвестиційних програмах на 2016 рік.

На 2016 рік держрегулятор у інвестпрограмі «Волиньгазу» чітко затвердив перелік адрес, де повинні встановитись загальнобудинкові лічильники, наразі це 879 адрес, на що у програмі передбачено понад 17,6 мільйона гривень. Можливість встановлення індивідуальних лічильників держрегулятор передбачає лише у тих випадках, коли відсутня технічна можливість встановлювати загальнобудинковий лічильник газу.

- 879 адрес – це велика кількість сімей. Отже, вони позбавлені альтернативи і приречені на загальний для всього будинку прилад?

- Зовсім ні, законодавство дозволяє споживачу встановити у своїй оселі індивідуальний прилад обліку. Будинковий лічильник не є обмеженням для цього. Однак, якщо споживач відмовився від загальнобудинкового лічильника за кошти Оператора ГРМ, індивідуальний може встановлювати лише за власний рахунок. Так передбачено Постановою Кабінету міністрів №620 та прописано у Кодексі ГРМ.

- Споживачі запевняють, що у Законі йдеться про встановлення індивідуальних лічильників у кожне помешкання, а вказівка встановлювати будинкові – незаконна.

- Встановлення лічильників газу проводиться відповідно до вимог Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Законом не передбачені чіткі вимоги до того, які саме лічильники повинні встановлюватися у споживачів: загальнобудинкові або індивідуальні. Однак чітко вказані терміни - 100% забезпечення житлових будинків приладами обліку до 01.01.2018р. Водночас, Постанова Кабінету Міністрів України № 620 передбачає установку газорозподільними підприємствами будинкових лічильників газу. Згідно пункту 4 даної Постанови, власник будинку, експлуатаційна організація, балансоутримувач та газорозподільне підприємство зобов'язані врегулювати між собою договірними відносинами забезпечення можливості монтажу будинкового лічильника, його збереження, експлуатації, зняття показань. У разі неврегулювання питань, газопостачання такому будинку можуть призупинити з 2018 року.

- Чим загрожує і скільки коштуватиме для споживача відмова від загальнобудинкового лічильника?

- Рішення про відмову повинно бути добре обдуманим, а не виходити із емоцій під впливом заяв окремих противників будинкових лічильників, які радять будь-що оформляти відмову. На жаль, вони часто забувають повідомити споживачам про усі негативні наслідки після цього. Зокрема, згідно пункту 3 глави 4 розділу IX Кодексу газорозподільних систем, в разі відмови побутового споживача від встановлення лічильника за кошти газорозподільної компанії, обсяг спожитого газу таким споживачем визначається за граничними нормами споживання. Тобто, в разі відмови мешканців області від встановлення будинкових лічильників за кошти «Волиньгазу», такі споживачі повинні бути переведені на граничні норми споживання газу, які більш ніж в два рази перевищують діючі норми. В такому разі норма споживання для одного користувача газу при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання становить 9,8 м куб. в місяць, замість діючої норми 4,4 м куб., та при наявності газової плити і відсутності централізованого гарячого водопостачання - 18,3 м куб. в місяць, замість діючої норми 7,1 м куб. Тобто, після переведення на граничні норми споживання газу через відмову від встановлення лічильника, розмір платежу за газ у споживача збільшиться більш ніж в 2 рази.

Надалі ж мешканцям області, які відмовилися від встановлення лічильників газу за кошти газорозподільної компанії, необхідно до 01.01.2018р. встановити прилади обліку в квартирах за власні кошти. В іншому випадку, згідно Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», газопостачання їм повинно бути припинено. На сьогодні у Луцьку уже є 35 будинків, які відмовились від загальнобудинкових вузлів обліку і які перевели на граничні норми споживання газу.

- Як тоді рахуватиметься обсяг газу за наявності в будинку різних лічильників? Була чутка, що дані індивідуальних лічильників узагалі не враховуватимуться.

- Це не так. Якщо у будинку є споживачі з індивідуальними лічильниками, то їх показання віднімають від показань будинкового лічильника, а споживачі з індивідуальними приладами обліку сплачуватимуть за газ лише за своїми показниками. Що стосується обліку по будинковому лічильнику, то процедура нарахувань по ньому здійснюється згідно Постанови Уряду № 620: щомісяця в автоматичному режимі інформація про обсяг спожитого газу в будинку надходить до газорозподільного підприємства. Цей загальний обсяг палива рівномірно розподіляється на кожного зареєстрованого мешканця будинку.

- А як щодо аргуменів людей, які кажуть, що не бажають платити за сусіда, який, можливо, розгорнув у квартирі підприємницьку діяльність, використовуючи газ у значно більших обсягах? Також не справедливо, що у домі прописаний один, а здається квартира в оренду п’ятьом, і навпаки, прописано п’ятеро, а живе один, але платити повинен за використання газу іншими.

- Справді, механізм розрахунку за будинковим лічильником не є досконалим та має свої мінуси. Тому часто споживачі, дізнавшись, що їх будинок є у переліку на встановлення загальнобудинкового вузла обліку, відразу розпочинають роботи по встановленню індивідуального приладу у свою квартиру. З іншого боку, ситуація з незареєстрованими мешканцями також має свої моменти. Нині багатоквартирні будинки повинні мати ОСББ або керуючого, який міг би навести лад із кількістю прописаних та фактичною кількістю орендарів, слідкувати за порядком у домі. Те саме стосується підпільної підприємницької діяльності у квартирах. Інша річ, що займатись цим не хоче ніхто, здебільшого саме будинки, де створено ОСББ, виявляють найбільший спротив у встановленні лічильників.

- Уже є результати нарахувань по будинкових лічильниках?

- «Волиньгаз» справді проаналізував споживання газу по десяти будинках, у яких цього року встановили будинкові лічильники газу. Підрахунок показав, що мешканці половини із них справді мають нижчі нарахування за газ, аніж ті, хто розраховується за газ згідно норм. Загалом, нарахування за будинковим лічильником не надто відрізняються від нарахувань, які здійснювались для споживачів «за нормою», яка також, до слова, здійснюється на кожного прописаного у квартирі: незалежно мешкав він там фактично і використовував газ, чи ні.

Також варто зауважити, що будинковий лічильник є вигідним у квартирах споживачів, де встановлено бойлер. Усім відомо, що улітку, коли виключається централізоване гаряче водопостачання, норма споживання природного газу на плиту газову встановлюється в розмірі 7,1 куб. метра на людину на місяць, тобто донараховується обсяг газу, який би людина споживала, підігріваючи воду, попри те, що фактично вона може цього й не робити та користуватись бойлером. За наявності будинкового лічильника, такі споживачі отримали значно нижчі рахунки за газ та розрахувались за об’єм газу, витрачений лише на приготування їжі. Натомість, ті споживачі, які відмовились від лічильника, отримали нарахування за газ, розраховані за граничними нормами споживання, які є значно вищими, аніж могли б бути за даними загальнобудинкового вузла обліку.

- Ви все таки вважаєте, що краще погоджуватись на будинковий лічильник?

- Ми не рекомендуємо споживачам відмовлятись від будинкових лічильників, оскільки це лише може призвести до збільшення розміру платежу за блакитне паливо: загрожує переведенням споживача на розрахунки за граничними нормами споживання, або викличе необхідність витрачати кошти на самостійне встановлення лічильника в оселю, необхідність здійснювати монтажні роботи на кухнях для його встановлення. Однак, після встановлення загальнобудинкового вузла обліку, споживач матиме можливість самостійно порівняти обсяги використання газу та назавжди відійти від поняття оплати за газ «за нормою». Уже на основі отриманих даних загальнобудинкового лічильника споживач зможе прийняти зважене рішення про доцільність встановлення у його квартирі індивідуального приладу обліку, і за необхідності зможе зробити це у будь-який момент.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 45
Анонім Показати IP 28 Вересня 2016 17:04
о, Волиньгаз вирішив рекламою надавити на непокірних. скільки коштує така рекламна стаття на ВН?
Неллі до Анонім Показати IP 28 Вересня 2016 17:35
Я б сказала "підказати", бо наші мєсні "управітєлі" будинку буквально заставили підписати відмову, а про норму 9.8 не попередили. Тепер маєм купу неприємностей(
Руслана до Неллі Показати IP 28 Вересня 2016 21:22
Все це тому, що недостатньо ми поінформовані, ось сьогодні лічильник мали ставити у нас, але не встигли , завтра це зроблять.Ми чуть не відмовились, але по телефону майстер пояснив все і на сайті я знайшла підтверждення і ось на статтю сьогодні натрапила))) Слабо працює прес служба Волиньгазу(((
Рут до Руслана Показати IP 28 Вересня 2016 22:45
Або ж дуже добре працюють ті, хто усіх намовляє від цих лічильників відмовлятись)) інформація про наслідки від відмови була у ЗМІ часто. От тільки хіба побачиш її за всім галасом: "все не законно, мерщій відмовляйтесь"? Цікаво, що зараз кажуть ті, хто переконував людей відмовитись від цих лічильників і через кого тепер доводиться платити подвійну ціну?
Анонім до Анонім Показати IP 29 Вересня 2016 09:21
стаття з зірочкою в назві - а це значить що вона рекламна (за її розміщення хтось заплатив), а не авторська стаття журналіста
Артур до Анонім Показати IP 29 Вересня 2016 11:00
Тобто сказати людям правду можна лише заплативши? Реклама чого тут??? державної політики? і відколи у нас рекламна стаття - це уже не авторська стаття журналіста?)))) на усіх сайтах повно реклами то партії, то депутата відвертої і відкритої і без жодних зірочок. Те, що висвітлення наявної ситуації потребує аби за неї заплатили, а в іншому випадку її ніхто не побачить - це вже не лише проблема того, хто хоче донести інформацію (і дуже часто важливу для людей), а і всього суспільства!!!!! Бо завдяки таким позиціям власників того чи іншого медіа, люди можуть прочитати тільки те, що вигідно саме їм, за що отримано кошти, а не те, що є насправді.
дідо Показати IP 28 Вересня 2016 18:49
Якби Волиньгаз всяв на себе всю паперову роботу оформлення індивідуального лічильника, то багато споживачів самі би купили лічильники. Бюрократичне гоніння стримують багато споживачів.
Вадим до дідо Показати IP 29 Вересня 2016 10:41
Навіщо купувати лічильник, якщо Волиньгаз має встановити його за рахунок коштів, котрі отримує в оплаті за спожитий нами газ? Вартість лічильників і їх встановлення вже закладено в ціну газу, яку ми платимо облгазу.
Анонім до Вадим Показати IP 30 Вересня 2016 08:31
Неправда, потрібно побігати з документами та копіями між Львівсько та Франка. Три дня витратити тільки на паперове оформлення, а потім очікувати цілий день, дату якого постійно переносять.
Лучанин до Вадим Показати IP 13 Жовтня 2016 19:49
Не будьте такими наївними!Ніхто вам газового лічильника безкоштовно не встановить!Помріяли і хватить-опустіться на землю!Ви що забули в якій країні живете?На бумазі написано,але це тільки на бумазі (бумага що хочете витримає)а в реальності насправді не так!Як би всі закони виконувались так як написано!Але ж реальність інша!Ви не в Америці де стараються виконувати всі закони!Надійтеся і ждіть далі що вам встановлять безкоштовно лічильника.А вам платити без лічильника прийдеться на багато більше щомісяця.Це Україна-країна чудес!
ххх Показати IP 28 Вересня 2016 20:13
лом в лічильник і нехай рахує
Споживач Показати IP 28 Вересня 2016 20:23
Скільки можна читати і слухати цю брехню.Два пункти Закону вони виконали,а третій передумали,ну так,просто дорого.І це говорить голова правління,жах.Яка Постанова №620,до речі від 2002 року(це тимчасове положення),Бо тільки там вони знайшли ці маразматичні будинкові лічильники і розрахунки по "совітській"прописці.Які граничні норми споживання?Де це в Законі.Відмова може бути тільки по письмовій заяві.Договірні відносини з кожним споживачем.То до чого тут будинок.Споживач має право на безкоштовний прилад обліку газу і сам визначати скільки йому споживати не залежно від проживаючих в квартирі,а може і зовсім не споживати перекривши кран і не платити.Це його право.Не вводьте споживачів в оману і не шантажуйте.Ми і так переплачуємо по нормах споживання,але на жаль цього змінити не можемо до повного виконання Закону України до 1.01.2018р.
777 до Споживач Показати IP 28 Вересня 2016 21:45
Ви і так зараз за "совітськими" прописками і нормами розраховуєтесь, а ще щось кажете)) і може тисячами кубів газ випалюєте, бо обліку за вами нема. Ніхто нікому не забороняв встановити свій лічильник, ми наприклад, як і більшість тих, хто житло опалює газом давно встановили лічильники самостійно і не кричимо що нам всі винні. А хочете не користуватись газом - то цього вам ніхто і не боронить, опломбуйте і по всьому.
Руль до 777 Показати IP 29 Вересня 2016 20:20
Який ти розумний. Скажи, розумний, чому забороняє Волиньгаз встановлювати за свої кошти газ. лічильник" Метрікс"? Чому тільки Фірташовий лічильник"Самгаз"? Він і дорожчий, ще й крутить на користь Фірташовій компанії.
Полі до Руль Показати IP 5 Жовтня 2016 12:48
От ми і стикнулися з питанням про встановлення лічильника Метрікс. Галянт Сергій Романович мотивує це великою кількістю підробок.... Споживач не має ніяких прав.
Дмитро Показати IP 28 Вересня 2016 20:51
У нас не безкоштовно ці лічильники ставляться. з кожної квартири треба здавати 1220грн. Як це безкоштовно тоді чому ми складаємось на цей лічильник?
Руслана до Дмитро Показати IP 28 Вересня 2016 21:24
як це "скидаєтесь" ? - ніхто про це не казав, а може то у вас на тепловий лічильник збирають?
вовк до Дмитро Показати IP 28 Вересня 2016 21:28
бо ти осел
777 до Дмитро Показати IP 28 Вересня 2016 21:32
Що за дурниця? Хто збирає?
Лучанка до Дмитро Показати IP 28 Вересня 2016 22:13
В нас лічильник безкоштовно поставили, не говоріть дурниць!
Споживач Показати IP 28 Вересня 2016 21:49
До речі на прилади обліку газу споживачам Волині потрібно 75 млн.До слова-це всього 3 млн.дол.Для Фірташа це мізерні кошти,а є ще інші офшорні компанії,вони ж всі володіють "Волиньгазом"100%.15 місяців до1.01.2018.По 5 млн.щомісяця.А які оборотні кошти в газовиків-це ж ком.таємниця.Цікаво,а в Вені(Австрії) також вмонтовані будинкові лічильники.Впевнений,що вони не знають,що це таке.Ноухау від українських монополістів.Залякування і шантаж споживачів має дві цілі:втановлення за свої кошти і необліковані мільони кубів газу.Ось і все.
Лучанин до Споживач Показати IP 28 Вересня 2016 22:20
Про яке залякування ви говорите???
Я до Споживач Показати IP 28 Вересня 2016 23:22
Ще один розумник намалювався, як і ті, що кричать з трибун. Почнеться передвиборча біганина то буде зрозуміло хто ти. За людей по граничній нормі хто буде платити? Ти?
Спартак до Споживач Показати IP 29 Вересня 2016 06:33
Не баламуть людей проффесоре! Хочеш залишити враження про себе, як всебiчно обiзнаного та квалiфiкованого фахiвця i, при цьому, Вiдень називаэш Вэною. Скорiше ти дешевий москальський агент, а не украiнський споживач.
До 777 Показати IP 28 Вересня 2016 22:31
Уважно читай і думай що пишеш.Будинкові прилади обліку і далі по прописаних, і ніякого контролю з боку споживача,а споживач хоче платити за газ,який споживає тільки його сімя.А Закон дає йому право на безкоштовний прилад обліку.Добровільне не є обовязковим.Все інше маячня.
ВУС до До 777 Показати IP 29 Вересня 2016 07:17
Закон дає право на безкоштовний. Але за нинішніх обставин цей безкоштовний - це загальнобудинковий. До речі, по країні вже були судові спори з приводу цих лічильників. своїми рішеннями суди підтвердили, що загальнобудинковий лічильник - не порушення закону і що ніде не вказано, що в квартирі має бути встановлений індивідуальний.
Споживач Показати IP 29 Вересня 2016 09:21
То продемонструйте ці рішення судів.Читайте уважно Закони і Постанови Кабінету Міністрів.Жодного аргументу ще тут ніхто не навів,що будинковий лічильник є приладом обліку газу споживача.При будинковому ви сплачуєте не по лічильнику,а по прописці жильців квартири,а це не облік.Ніякої прописки в Законі немає.Після Закону 2011р. було Розпорядження Кабміну №259-р(вжити заходів по оснащенню в повному обсязі квартир лічильником газу до1.01.2018,тільки для приготування їжі),розяснення Міністерства енергетики(передбачає обовязкове встановлення газових лічильників у квартирах),коштів субєктів господарювання.Цитую заяву міністра"Закон требует поквартирного учета...требуйте виполнения Закона".Які ще обставини.Я навів свої агрументи,то писаки наведіть свої.
Споживач Показати IP 29 Вересня 2016 13:52
Якщо люди не мають фактів,або аргументів,вони переходять на особисте-"висмикують"слова,ображають,звинувачують,маніпулюють.Але споживачі розумні люди і це все знають,а тому думають раціонально.Якщо "Волиньгаз"встановлює будинкові лічильники "законно",то в чому проблема-правоохоронні органи в допомогу і порушників до відповідальності.Де ці дії?Немає,бо незаконні дії проводить "Волиньгаз",а тому починає маніпулювати з незрозумілими актами,комісіями,граничними нормами і шантажує людуй зняттям субсидій.Поставили будинковий прилад-це вже приватна власність "Волиньгазу" .В багатоквартирних будинках вже є по 10-20-40,а може і більше поквартирних лічильників(за свій рахунок-велика сімя).Як споживачі можуть вести контроль,а ніяк.З лічильником по лічильнику,а всім іншим "віртуальні"куби по прописаних(зареєстрованих).Рудимент радянської системи-прописка(реєстрація),але це є підгрунтям для маніпуляцій облгазів,які за це вхопились і дурять людей,а тому всі наші зусилля повинні бути направлені на повний облік енергоносіїв,особливо газу.Скільки спожив,стільки і заплатив.Іншого не дано.
888 до Споживач Показати IP 29 Вересня 2016 19:30
Якщо "Волиньгаз"встановлює будинкові лічильники "НЕзаконно",то в чому проблема-правоохоронні органи в допомогу і порушників до відповідальності.Де ці дії?Немає,бо Ви, шановний коментатор - БАЛАБОЛ.
Стоп до Споживач Показати IP 29 Вересня 2016 20:01
Такі дурниці понаписували... про якесь висмикування і якісь переходи на особисте.... що за бредятина?))) Наступні речення теж між собою не в'яжуться. Враження, ніби в гарячці писалось. І до речі, щодо рішення судів по законності загальнобудинкових лічильників, то вони справді є. В реєстрі можете пошукати - це точно було ще в літку і справа стосувалась Київгазу, пошук на сайті працює нормально, полистайте. Суд дійсно дійшов висновку, що загальнобудинкові лічильники не суперечать закону, і вимоги встановлювати лише індивідуальні - немає. тому оте що ви пишете що реагування правоохоронних органів нема.... тому й нема, бо нема підстав. Не підставляйте людей своїми підказками про відмову, вони ж потім до вас з рахунками і прийдуть!
Споживач Показати IP 29 Вересня 2016 14:10
І ще.Не споживачі мають нести якісь покарання,а саме власники "ГРМ",якщо згідно графіка оснащення квартир приладами обліку газу(щомісяця до 5 числа) його не виконують,то ст.6 Закону передбачає санкції,застереження і штраф у розмірі до 25 тис.неоподаткованих мінімумів доходів громадян.Оскарження постанов про накладання штрафів проводиться у судовому порядку.Для споживача нормативними актами є Закони України і Постанови Кабміну.І не треба тут посилатись на Кодекси ГС,Постанови НКРЄКП,ініціативи,програми...Це не має суперечити Закону.
Лучанка до Дідо Показати IP 29 Вересня 2016 19:56
Читаю часто ваші коменти і завжди вони говорять про погану освіченість. Яка велика бумажна тяганина зі встановленням лічильника? Що за дурниці? Плати гроші і тобі призначать зручний для тебе день.
Споживач Показати IP 29 Вересня 2016 21:01
Будинковий прилад обліку газу є приладом обліку для "Волиньгазу",щоб знати скільки використовує будинок той чи інший,але аж ніяк приладом обліку газу споживача,власника квартири.А тому по ньому не може проводитись оплата за спожитий газ.Тільки поквартирний облік газу.Не маніпулюйте.Ніхто ні до чого нікого не примушує,кожен має право сам визначатись як йому поступати,багато за правовий шлях.Ось і все.
Жорік до Споживач Показати IP 30 Вересня 2016 00:29
Якщо газ використовує будинок, то нехай будинок і платить! при чому тут я і моя квартира?
Лучанин до Жорік Показати IP 13 Жовтня 2016 20:06
При чому?А при тому що ви живете в тому будинку!Томущо ваша квартира знаходиться в тому будинку!Тепер зрозуміло?
ДПЗ Показати IP 30 Вересня 2016 00:35
Саме цікаве те, що коли до мене приходили газовщики з перевірками, то я намагався в них про ці лічильники розпитати. Це треба було чути і бачити. Хлопці матюкали своїх начальників разом з їх лічильниками. Ніхто з них не хоче до будинків їх чіпляти.Бо люди морду набють.А за ту зарплату морду шкода.
таксист Показати IP 30 Вересня 2016 05:35
в будинку де живу я іще 48 офіційно зареестрованих вже 16 років стоїть загальний лічильник повірте мені що це взагальному вигідно не вигідно тільки тим яких практично ніколи немае вдома
лучани Показати IP 30 Вересня 2016 08:27
Волиньгаз забрехався про подвійну норму споживання. Коли жителі відмовляться від лічильника, то всерівно мають рахувати за кількістю зареєстрованих згідно норми встановленої НКРЕ. У законі чітко вказується встановлення лічильника на один будинок або групу будинків. Ці лічильники призначині ДЛЯ КОНТРОЛЮ державою САМОГО ВОЛИНЬГАЗУ ,а не населення. Для населення мають бути тільки по-квартирні лічильники.
ага до лучани Показати IP 30 Вересня 2016 11:21
сам придумав?)))
лучани до ага Показати IP 30 Вересня 2016 12:40
Коротя отримує 70 тисяч гривень зарплати. Скільки квартирних лічильників можна поставити, якщо ватрість встановлення 3500 грн ?
Лучанин до лучани Показати IP 13 Жовтня 2016 20:08
Вартість газового лічильника з встановленням коштує 3000грн.
Споживач Показати IP 30 Вересня 2016 18:43
До лучани.Ви Закон читали.Де там це написано,зацитуйте...Сьогодні бачив оголошення.З ініціативи комісії Вам хочуть "втюхати"будинковий прилад обліку газу.З яких це пір ініціатива(добровільна дія)має силу Закону,більшого маразму не зусрічав.Люди боріться за свої права,не дайте загнати в рабство себе і свої сімї.І не читайте,або аналізуйте цю "дискусію".Жодного факту і аргументу споживач природного газу не почув і не прочитав на цьому ресурсі."Борітеся-поборите,Вам Бог помагає".Слава Господу Богу і Слава Україні!
Zed до Споживач Показати IP 1 Жовтня 2016 07:28
Ви уже як піп в церкві всім споживачам хочете зробити добро у вигляді штрафної подвійної норми... )))закликаєте боротись?))) а самі як боретесь? Відчуваю, що маєте не мало грошей індивідуальний лічильник собі поставити коли цей кіпіш почне стосуватись вас особисто. А може навіть і очолюєте якесь осбб?). Але я не про те хотів сказати. От що мене найбільше дивує і злить в цій ситуації - стадність народу нашого. Бо коли Яценюківський уряд зменшив норми споживання, а газовики встановлювали всім БЕЗКОШТОВНО ІНДИВІДУАЛЬНІ ЛІЧИЛЬНИКИ, то їх з хати все одно палками гнали, і всіх влаштовувало і платити за прописаних які в квартирі не живуть і совітський розрахунок за нормами всім подобався. Але для такого рагульства і жмикрутства завжди приходить зе енд. І коли норми знову підвищили і попередили, що через рік без лічильника пака-пака, то всі зразу почали в газкантори бігати і заяви на лічильники носити. Тепер історія повторюється, вам встановлюють безкоштовні будинкові лічильники, які не влаштовують тих, хто ще з ссср привик мати шось на халяву. І я впевнений, що продовження буде аналогічне, як і в минулому випадку... нарахування за граничною нормою і відключення газу через рік, змусить знову підняти дупи і бігати за газовиками щоб хоч ці лічильники встановили... так завжли буває з тими, в кого менталітет гнилуватий. І можете не порівнювати, як там що в європі робиться, бо ви там зі своєю стадністю нікому не потрібні, вам або назад в совок, або в якусь африканську країну за банани битись.
лучани до Zed Показати IP 1 Жовтня 2016 09:45
Ідея знизити норми споживання газу була продавленна варовкою Тимашєнкою, вона потім навіть на суд не прийшла , коли норми повернули назад.
лучани Показати IP 1 Жовтня 2016 09:43
Облгази роблять махінації з газом для населення. Штучно завищують заборгованість населення, щоб цей газ продати за дорожчу ціну підприємствам. Тепер держава заставляє облгази поставити лічильники,щоб контролювати ОБЛГАЗИ, а не населення. Волинь облгаз відкрито БРЕШЕ про граничні норми споживання. Облік газу без лічильника проводиться за нормами НКРЕ.... Обленерго встановлює та замінює лічильники для населення за свій рахунок, ці гроші закладення в тарифі на електроенергію.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus