USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Відомий рокер поділився з волинянами пікантними одкровеннями

16 Липня 2019 19:10
«Енеїда – це український плейбой, а Шевченко – чемпіон селфі», - саме таким неординарним, проте доступним для молоді, баченням класиків та класики української літератури поділився із гостями фестивалю «Княжий-2019» під час гутірки український музикант з Рівного, лідер та вокаліст гурту OtVinta, художник, аніматор, громадський діяч, актор і сценарист Юрко Журавель.

Зростаючи у російськомовній сім'ї, я думав, що українською мовою розмовляють лише в селі, а ми із родиною розмовляємо «по-нормальному». Але українцем мене зробив мультик про козаків

Перш за все музикант зазначив, що щиро вважає себе «волинякою», адже народився дорогою із волинського міста Каменя-Каширського до Овруча, що на Житомирщині. Зростаючи у російськомовній сім’ї військовослужбовця, у дитинстві маленький Юрко щиро вважав, що українською розмовляють лише в селі. Проте одного разу він побачив мультик «Як козаки грали в футбол», і це змінило його життя назавжди.

«Я заздрю глибокій історії Володимира-Волинського. Я сам волиняка – з Каменя-Каширського, хоча й живу в Рівному, бо я зростав у російськомовній сім'ї військового, а мама була вчителькою. Пам’ятаю, як їздив разом із батьками у село Запруддя Камінь-Каширського району до своєї бабусі та дідуся. Тоді я думав, що українською мовою розмовляють лише в селі, й то лишень бабуся з дідусем, а ми із родиною розмовляємо «по-нормальному». Одного разу я побачив маленьку дівчинку, яка розмовляла українською і запитав у мами: «Мама, смотри, а почему девочка разговаривает как бабушка?». Я згадую себе в дитинстві і пам’ятаю процес, коли вперше відчув себе українцем. І я зрозумів, що ані книжки, ані українська література, ані настанови батьків не зробили мене українцем. А зацікавився я, власне, Україною вперше, коли побачив мультик «Як козаки грали в футбол». Тоді мені було п’ять років. Я запитав тоді у мами: «А кто эти крутые ребята с усами и саблями?». Мама розповіла, що це - козаки. І жили вони в Україні. Я не знав, що таке Україна, бо жили ж ми в Союзі, і я не на жарт захопився козаками! Я зрозумів, що козаки – це ми, українці. У мене був пластмасовий іграшковий меч, над газовою плитою я його викривив, як шаблю. Одягав татові спортивні штани і уявляв, що то – шаровари. От наскільки важливими є для дитини мультфільми і класні ілюстровані книжки», - ділиться спогадами із свого дитинства артист.
Котляревський - не лише класик української літератури, а й автор українського плейбоя та перший український стенд-апер

Другим «ударом по голові», як любить розповідати сам музикант, було вивчення творчості класика української літератури Івана Котляревського у сьомому чи восьмому класі. Тоді вчителька вирішила досить креативно підійти до питання зацікавлення радянських учнів українськими творами, і пообіцяла показати ілюстровану пікантними картинками «Енеїду» Базилевича тим учням, які досконало вивчать уривок із твору.

«Ми вивчали Котляревського. Тоді класна керівничка пообіцяла показати після уроків книжку «Енеїду», ілюстровану Анатолієм Базилевичем. Але це за умови, якщо хтось із нас вивчить оригінальний уривок з твору. Знаючи, що це за книжка, всі хлопці з класу вивчили уривок напам’ять! У той час ми були завзятими піонерами і комсомольцями. Але після уроків ми зібалися, а вона таки принесла цю книгу до класу, і ми, хлопці-піонери, вперше побачили справжній український плейбой. На той час це було досить круто. Це зараз жіночі груди можна побачити навіть на бігбордах. А тоді навіть намальовані вони були в дефіциті, а у виконанні Базтлевича це був майже порнографічний журнал» - жартує Юрко Журавель.
Читати ще: Від середньовіччя до рок-драйву: на Волині відгримів фестиваль «Княжий»

Зі слів артиста, вже у його шкільні роки російськомовні дітлахи з величезним задоволенням декламували українську літературу - у кожного із учнів був свій окремий уривок з «Енеїди», який потрібно було вивчити.

«Річ у тім, що оригінал «Енеїди» написав римський літописець-історик Вергілій. А Іван Котляреський вчився в звичайній бурсі, але для нього вивчення латини було досить нудним, хоча він і добре її знав. Тож він вирішив декламувати ті заняття українською мовою на перервах. Тоді вся бурса збиралася, вони слухали його декламування з виразами на кшталт «Юнона, суча дочка» і все таке. На той час це звучало майже як матюки, тож студенти ледве не падали на підлогу, надриваючи животи від сміху. Тому цілком можна сказати, що Котляревський був не лише засновником української літератури, а й українського стенд-апу», - сміється музикант.
Тарас Шевченко - чемпіон із селфі, бо намалював більше 50-ти автопортретів олією

Юрко Журавель пожартував, що якщо Іван Котляревський - засновник українського стенд-апу, то Тарас Шевченко – не лише борець із панством, як його колись показував «совок», а й чемпіон селфі.

«Він жив досить цікаво. Його дуже любили жінки. Його цілком можна було назвати «хіпстером», бо Тарас Григорович одягався за останньою модою. Він намалював більше п’ятдесяти своїх автопортретів олією. Розумієте, наскільки людина любила себе, і не любила жінок», - посміхається громадський діяч.
Мені хочеться «копати ногами» усіх тих людей, хто доносить історію України до людей «совковими» методами

Фронтмен Ot Vinta зауважив, що крім крутих письменників минулих століть є й сучасники, від яких, власне, він сам у захваті. Серед таких творців сучасної української літератури музикант виокремив Василя Шкляра.

«Особливо мені подобається, як він обробляє твори Юрія Горліс-Горського. Усі ж ви читали «Холодний яр»? Якщо ви хочете по-справжньому відчути себе українцем, вам обов’язково потрібно почитати історію того черкаського краю. Чому саме на ту територію були накинуті тенета голодомору? Бо той край так пручався радянській владі, як не пручався ніхто», - каже художник.

Окрім Василя Шкляра, рокер відзначив сучасника української літератури Сергія Жадана.
Читати ще: На Волині рокери-«асенізатори попси» закидали фанів туалетним папером

Насамкінець, музикант наголосив, що йому хочеться «копати ногами» усіх тих людей, хто доносить історію України до людей «совковими» методами.

«Коли історію України доносять старими совковими методами, таких людей хочеться відкопати ногами. Зокрема, коли ти їдеш в чудове українське місто на екскурсію і береш собі гіда, то часом за нудні розповіді цьому гідові хочеться дати пендель. Чоловіче, що ти мені втираєш? Ти краще розкажи, чий той чи інший замок, кого той князь кохав, скільки в нього було жінок, кого він боронив. Адже серед нас, українців, є такі круті люди, що всі Енштейни та Рубенштейни просто нервово палять», - резюмував музикант.

Підготувала Вікторія Семенюк

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Оля Показати IP 16 Липня 2019 19:16
Який треш. Хай розкаже, як об"їздив за петею0шоколадним усю країну і не подавився від його подачок. А рівень княжого - дно. Рокери і інші нечупари від яких погано пахне і схиблені на голову нацики, які не можуть розрізнити між собою патріотизм і націоналізм. Який недоумок це ще все спонсорує???
Віталій П. до Оля Показати IP 17 Липня 2019 19:38
Олю. Патріотизм і націоналізм - це нормально. А от нацизм - то є дуже погано. Пояснити різницю?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus