USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Волиньприродресурс» отримав ліцензії: надра області відтепер належать волинянам

2 Лютого 2017 17:11
Думки скептиків, які не вірили в успішність створення КП «Волиньприродресурс», не підтвердилися. Комунальне підприємство отримало ліцензії на розробку родовищ бурштину, торфу і міді. Голова обласної ради переконаний: це дозволить до кінця року отримати на підприємство, яке належить громаді, прибуток в розмірі від 500 мільйонів до мільярда гривень.

Про це стало відомо зі звіту голови обласної ради Ігоря Палиці під час чергового засідання 10 сесії обласної ради 2 лютого.

Він, звітуючись за рік роботи, пояснив, чим керувався під час своєї діяльності. Ігор Палиця став головою обласної ради у той час, коли центральна влада взяла курс на децентралізацію і переклала на плечі місцевих бюджетів чимало повноважень, але не дала коштів. Це і ПТУ, це і технічний персонал шкіл і медзакладів, які передали обласному бюджету, а коштів не дали. Наступним кроком, каже голова облради, може бути передача на місця фінансування медзакладів І рівня, після того, як сформують госпітальні округи.
«У своїй роботі я керувався тим, щоб ми разом зробили життя людей кращим і максимально наповнили обласний бюджет. Коли ми створювали КП «Волиньприродресурс», менша частина залу не вірила, що нам все вдасться. Може, за вказівкою Києва, може з іншої причини, може думали, що депутати ділитимуть і дерибанитимуть надра. Я стояв, стою і буду стояти на тому, що ми повинні жити згідно Конституції. А Конституція гласить: всі надра землі належать народу. Сьогодні мені надіслали з Держгеонадра спецдозволи на видобуток бурштину і торфу на 20 років: на 51 тисячі гектарів земель покладів бурштину, 9 тисячах гектарів торфу і на 3,1 тисячі гектарів родовищ міді. Ми отримали ресурс, і якщо не чинитимуть перешкод, на рахунку обласного бюджету буде не менше 500 мільйонів, які підуть на потреби громади. А я сподіваюсь, що Волинь отримає до мільярда гривень», - повідомив голова облради.

ЧИТАТИ ЩЕ: БУРШТИН ДЛЯ ВОЛИНЯН: ЯК ПРАЦЮВАТИМЕ «ВОЛИНЬПРИРОДРЕСУРС»

До слова, Ігор Палиця повідомив: про те, що комунальне підприємство ось-ось отримає дозволи, він сказав депутатам під час погоджувальної ради вчора. Того ж дня в Києві на високому рівні почалася «істерика», оскільки хтось здійснив дзвінок «нагору» і розповів, що волинські надра належать громаді. Та вже сьогодні підприємство ліцензії таки отримало і заплатило за них 62 мільйони гривень. До слова, підприємство ці кошти залучило як попередню оплату за бурштин, оскільки у надійність роботи «Волиньприродресурсу» повірили.
«Вже все зроблено, все оплачено, всі законні норми витримані. Тому я вас вітаю, що з цього дня надра Волинської області належать волинській громаді, яка обрала нас, а ми створили це підприємство», - наголосив Ігор Палиця.

Він додав: за півроку роботи працівники «Волиньприродресуру» виготовили близько 3 тонн паперових документів, дотримуючись кожної букви закону, бо розуміли, що буде багато охочих не дати працювати підприємству. Разом з тим, голова облради звернувся до представників правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування з проханням приділити увагу питанню забезпечення роботи підприємства. Адже, не виключено, що розпочнеться боротьба за паї, за клаптики землі та лісу, на території яких працюватиме компанія. Зазначимо: прибуток згаданого підприємства має розподілятися між місцевим, районним та обласним бюджетом за формулою 25х25х50.

Зі слів Ігоря Палиці, робота КП «Волиньприродресурс» дасть змогу забезпечити райони, села, селища реальними коштами. Якщо говорити про видобуток міді, то на Волині є потужності і можливості для того, аби почати видобуток і по тому, як все покажуть інвесторам, вони стоятимуть у черзі, щоб збудувати заводи з виготовлення виробів з міді.

Як відзвітував голова обласної ради, у планах - за 3-4 місяці отримати ліцензії КП «Волиньприродресурс» на видобуток нафти і газу, і вже не буде претензій, які висловлюються до «Укргазвидобування», яке не бажає реєструватися на Волині і платити гроші громаді. З часом планується отримати ліцензії на видобуток піску і щебеню, і можна буде відремонтувати дороги, які ведуть до кар’єрів. Те ж саме з лісовими ресурсами, заради чого й врятували від банкрутства «Волиньоблагроліс». До слова, голова облради повідомив, що робота з повернення десятків тисяч гектарів комунальних лісів громаді вже розпочалася і виграний перший суд.

«Ліс вивозиться, а громада не отримує ні копійки. Це - неправильно. Ми хочемо почати зариблювати ставки, взяти під контроль пісок і щебінь, щоб гроші йшли на ремонт доріг. У нас великі плани, але хочу сказати тим, хто не вірив у нашу роботу, щоб в подальшому ви вірили», - підсумував голова облради.
Депутати шляхом голосування взяли звіт голови облрди до відома та визнали його роботу задовільною.

Згідно з даними Державної служби геології та надр України, кількість легальних бурштиновидобувних компаній зростає.

«Перший великий крок на шляху до легалізації ринку бурштину зроблено. Офіційні компанії отримують можливість видобувати бурштин у законний спосіб. Державна служба геології та надр України збільшила кількість спеціальних дозволів на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою та видобування цієї корисної копалини.

На ринок нещодавно зайшли чотири нових компанії, зокрема комунальне підприємство. Зазначимо, завдяки зусиллям Держгеонадр та Волинської обласної ради вдалось об’єднати місцеві громади на Волині, які утворили комунальне підприємство», - йдеться у повідомленні.

Загалом сьогодні є дев’ять підприємств, які в законний спосіб отримали спеціальні дозволи на користування надрами бурштину. Таким чином Держгеонадра виводить бурштинову галузь у законне поле.

Як неодноразово наголошували експерти, легалізація ринку бурштину забезпечить робочими місцями населення, збільшить надходження до бюджетів, розвине місцеву інфраструктуру, сприятиме налагодженню ювелірної промисловості. Окрім цього, вирішення цього питання позитивно вплине на інвестиційний клімат країни.

Довідково.

Площа перспективних на бурштин територій складає біля 380 тис. га. Це три області України: Рівненська (Дубровицький, Рокитнівський, Сарненський, Володимирецький і Зарічненський райони), Житомирська (північно-західна частина Олевського району), Волинська (частково Маневицький район). Станом на 1 січня 2016 року державним балансом запасів «Бурштин» враховувались чотири родовища Клесівське, Вільне, Володимирець-Східний та Золоте (Південна-Східна ділянка). Балансові запаси цих родовищ складають за категорією С1 – 63619,994 кг, за категорією С2 – 162 871,217 кг. Сумарний легальний видобуток бурштину за 2014 рік складав 2606,377 кг, за 2015 рік – 4955,34 кг.

Зазначимо, що офіційні цифри незначні в порівнянні з даними чорного ринку. За даними експертів, через нелегальний видобуток бурштину України недоотримує мільярди – від 1,5 до 3 млрд гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
123 Показати IP 2 Лютого 2017 17:20
Саме так і ми навіть знаємо цих волинян поіменно
Європа Показати IP 2 Лютого 2017 17:21
Ви якісь хворі на голову . Якщо вони належать волинянам то чому людей поліція ганяє і не дає копати цей бурштин . забув олігархи копійок не мають з цього.
Иван Показати IP 2 Лютого 2017 17:29
Нам от этой, якобы, принадлежности - ни холодно, ни жарко. да и вообще-то: Волынянам не могут принадлежать недра земли, так как это всегда было во владении государства.
45 до Иван Показати IP 2 Лютого 2017 18:44
чому ж. наша держава дуже добра. за законом надра - її, але вона охоче роздає право користування ними сотням приватних підприємств. Тож якщо серед цієї купи приватних зявиться комунальне - це також буде цілком законно. А якщо воно ще й буде показувати прибуток і ділити його між громадами - то це ж тільки плюс. Тьху, тьху, не наврочити б.
до 45 до 45 Показати IP 2 Лютого 2017 19:09
не роздає, а продає. А комунальне підприємство - це розсадник корупції
Анонім Показати IP 2 Лютого 2017 17:33
а де можно почитати біографію пана Палиці
екнк до Анонім Показати IP 2 Лютого 2017 19:07
вікіпедія
Не підлиза Показати IP 2 Лютого 2017 17:46
Вирішене серйозне питання ! Палиці - респект!
авв до Не підлиза Показати IP 2 Лютого 2017 19:10
молодець, підлизав.
Вовчецьк Показати IP 2 Лютого 2017 18:49
УРААА!!! Заживемо по-швейЦАРСЬКІ Емірати отдихають.
Блок- пост Показати IP 2 Лютого 2017 20:10
Чия охорона надр буде? Природресурсу чи знову Нацгвардіі?
Лучанка Показати IP 2 Лютого 2017 21:49
Палиця молодець! Таку роботу зробити!! Це дійсно великий вклад в розвиток області!!!!
Поліція Волині Показати IP 2 Лютого 2017 22:14
Палиці дійсно респект і повага. Давно треба, щоб той клятий бурштин видобували законно, і кошти йшли в бюджет (села, району, області), а поліцейські займалися справжньою роботою, а не були сторожами і бабаями в тому лісі. Дай Боже, щоб питання зрушило з мертвої точки.
Волинянин Показати IP 3 Лютого 2017 18:38
У багатьох людей, є великі сумніви стосовно того що Волинянам щось перепаде.Прибуток осяде в кишенях обраних, люди будуть з голою дупою а екології краю завдасться велика шкода.Впевнений що тут процвітатиме корупція як і в багатьох випадках.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus