USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинське підприємство відсудило землю, яку роздали селянам

18 Квітня 2021 08:27
Юридична колізія виникла із землею в селі Воютин Луцького району. Річ у тім, що 200 гектарів багато років орендувало сільськогосподарське підприємство «Дружба».

Коли терміни вже добігали кінця, керівники підприємства вирішили продовжити договір оренди. Але не шляхом аукціону, де за землю довелося б поборотися на конкурентних умовах і за конкурентну ціну, а за допомогою додаткових угод, повідомляє телеканал «Аверс».

Підприємство «Дружба» за рік до завершення оренди подало на розгляд сесії Воютинської сільської ради пропозицію пролонгувати договори. Але депутати мали інші наміри. Відтак сесія відмовила підприємству у продовженні оренди, а напередодні місцевих виборів, коли влада на місцях мала мінятися, обранці громади зі щедрої руки проголосували за те, щоб віддати землю селянам.

Проте після того, як землю виділили, керівники підприємства «Дружба» пішли до суду. І тут почалися цікаві речі. Суд скасував рішення сесії про відмову в продовжені договорів оренди і вирішив продовжити оренду за додатковою угодою.

Читати ще: Позови без відома позивачів: як на Волині дерибанять землю

А на той час люди вже почали виготовляти документи на землю.

«Хтось заплатив аванс, хтось, можливо, повну суму. Рішення суду вже таке, як воно є. Людина заплатила, наприклад, аванс організації, що виготовляє документи. І цілком можливо, що з неї вимагатимуть виплатити всю суму за послуги. От така негарна ситуація склалася», – каже голова Торчинської громади Юрій Кревський.

«На момент, коли сільська рада ухвалювала рішення про надання дозволів на проєкти відведення для людей, підприємство «Дружба» звернулося до суду не в контексті того, щоб визнати недійсними рішення сільської ради в частині надання дозволів, а з клопотанням про продовження договорів оренди», – додає заступник голови Торчинської громади Руслан Трофимчук.

Колишній голова Воютинської сільської ради Валентин Іщук стверджує, що їхні рішення сесій про непродовження оренди цілком законні.

«Пройшло рішення сільської ради про непролонгування оренди. Просто так випало, що то був кінець каденції, – запевняє він. – 97 людей виявили бажання взяти землю в урочищі Селисько. У рішенні написали заборонити посадовим особам Воютинської сільської ради здійснювати будь-які дії щодо зняття оренди, а також і державним реєстраторам. У мене таке враження, що адвокат написав, а суддя підписав».

«За законом, суддя не має права продовжувати оренду», – додає колишній депутат Воютинської сільської ради Олег Бень.

Люди такою ситуацією обурені.
«Я 11 місяців на сході був, – каже атовець Юрій Чайка. – Отримав землю. Виробив кадастрові номери, а тепер кажуть, що землю в мене заберуть. То як? Думаю, це несправедливо. Ми позиваємося. Війна ж триває, знову треба вирушати на схід. То поки ми повернемося, і в дітей душу позабирають».

«Мені виділено десь в межах 40 сотих, стільки ж дружині, – розповідає місцевий житель Юрій Бочко. – Вважаю, що несправедливо її забирати».

«Землі роздали по 40 сотих. Я тут проживаю, працюю, хотілося б не втратити своє право власності, – долучається місцева жителька Віта Калькова. – 40 сотих з двох гектарів – це дуже мало».

«Люди витратили кошти, на той час, коли вони виготовляли документацію, і рішення було легітимне, й оспорювання не було, – каже Ніна Кривошия. – А тепер люди не можуть продовжувати виготовляти документи. Це понад сто осіб, і на технічну документацію в сукупності вони витратили біля пів мільйона гривень».

Читати ще: На Волині у селян відібрали городи: розписали на атовців та віддали в приватні руки

Відзначимо: поки люди витрачають гроші на оформлення документів, а тепер ще й на юристів, бо ж планують воювати за землю в суді, сільськогосподарське підприємство «Дружба» платить за гектар 300 гривень оренди на рік. А реальна ціна з аукціону може сягнути 13 тисяч гривень, а то й більше.

Цікавим є і саме рішення суду. Виходить якось так, що питання продовження оренди землі, та ще й якимись додатковими договорами, тепер може вирішувати не сесія, а суддя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
скептик Показати IP 18 Квітня 2021 11:37
а прізвище того судді ? питання укладення і продовження дії договорів НЕ ВІДНОСИТЬСЯ ДО КОМПЕТЕНЦІЇ СУДУ
Народна прокуратура Показати IP 18 Квітня 2021 11:40
Ситуацыя надзвичайно характерна. Насправді, згідно з чинним законодавством, орендар має пріоритетне право на продовження оренди раніше орендованого майна, тож не потрібно шукати в діях судді якусь змову. А ось селяни, розуміючи, що буде утворена нова територіальна громада і позбудуться можливості дерибанити землю, влаштували аукціон небаченої щедрості, розтягнувши землю по своїх норах. А щоб давити на жалість і вдачвати з себе партіотів, дали одну-дві ділянки АТО-шникам. Впевнений, що у цих селян земельні паї були
свідомий до Народна прокуратура Показати IP 18 Квітня 2021 13:14
Ви впевнені, у тому, що написали. Дайте будь ласка посилання на назву нормативного акту і номер статті, де ви це все почерпнули. Можливо, все настільки змінилось, що тепер дійсно суд визначає, що мені робити з моїм майном. Може він завтра прийме рішення, щоб я віддав комусь в оренду свою квартиру за 300 гривень в місяць, чи взагалі безоплатно. А ви скажете що це правильно, і я маю виконати таке рішення. Колишній орендар дійсно має пріорітетне (але не гарантоване) право на подальшу оренду. Що мається на увазі- коли ви здавали в оренду своє майно, строки попереднього договіру закінчились, але ви в подальшому теж плануєте і надалі здавати це майно, є кілька бажаючих отримати його в оренду, і всі пропонують однакові умови, то саме у такому випадку спрацьовує пріорітет попереднього орендаря. Якщо ж, хтось з потенційних орендарів, запропонує кращі умови, і більшу оплату ніж пропонує попередній, то жоден суд не вправі заставити мене продовжувати з ним договір. Але це все фактично взагалі не має віднношення до описаної ситуації. Бо громада, якій належала земля, не бажала в подальшому здавати її в оренду, а в межах своїх повноважень, по іншому вирішила розпорядитись належним їй майном. Суддя в даному випадку зманіпулював нормами закону, притягнувши їх сюди "за вуха", вийшов за межі своєї компетенції і прийняв явно злочинне рішення.
скептик до свідомий Показати IP 18 Квітня 2021 23:18
крім того, багато хто має пільги щодо одержання землі, встановлені законом. у такому разі це має пріоритетне значення.
скептик до Народна прокуратура Показати IP 18 Квітня 2021 13:36
читайте статтю 13 конституції і закон про місцеве самоврядування і не меліть дурниць
скептик до Народна прокуратура Показати IP 18 Квітня 2021 15:16
максимум, що міг ухвалити суддя - визнати протиправним рішення про відмову у продовженні договору оренди (якщо таке рішення було і якщо це було предметом позову),. але багато що залежить від обставин у справі
прокуратору Показати IP 18 Квітня 2021 13:18
Не було розмов про продовження оренди, отже розмова ні до чого
Народна прокуратура Показати IP 18 Квітня 2021 14:36
Знаєте, Скептику, Ви напевне якраз з тих земельних дерибанщиків. Така ж ситуація була і в Смолигові, і в Баківцях, і в Зміїнці і в сотнях інших сільських рад. Скільки Вам тої землі треба?
скептик до Народна прокуратура Показати IP 18 Квітня 2021 15:50
ви або аргументуйте по суті, або припиніть розмахувати червоними трусами.
Народна прокуратура Показати IP 18 Квітня 2021 18:45
О, Скепктика зачепило! ".....колишній голова Воютинської сільської ради Валентин Іщук стверджує, що їхні рішення сесій про непродовження оренди цілком законні....Пройшло рішення сільської ради про непролонгування оренди. Просто так випало, що то був кінець каденції, – запевняє він". Статтю саму хоч читали, чи не дає спокою мрія Калитки зі "Ста тисяч" Карпенка-Карого: "їдеш день. Чия земля? Калитчина. Їдеш два. Чия земля? Калитчина. Їдеш три. Чия земля? Калитчнан. Диханіє спирає,,,"
скептик до Народна прокуратура Показати IP 18 Квітня 2021 23:21
альо, гараж, повторюю: перестань махати червоними трусами !!!!! кидай свою жлобську комуно-пролєтарську звичку брати на горло і давити на психіку.
Народна прокуратура Показати IP 19 Квітня 2021 11:57
Ха-ха-ха!! То хто ж це горлом бере за своєю комуно-пролетарською звичкою, при цьому як жлоб тикаючи?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus