USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Волинські депутати заборонили діяльність московських церков в області

11 Квітня 2023 12:38
Депутати Волиньради вирішили заборонити діяльність «московських церков на території області».

Про це йшлося 11 квітня під час засідання сесії Волинської обласної ради. Обранці громади розглянули проєкт рішення про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території Волинської області.

Як зазначив депутат Юрій Поліщук, представники УПЦ МП співпрацюють із ворогом. Він нагадав, що більшість із них мають російські паспорти.

«Лише торік Служба безпеки України відкрила 52 кримінальні справи проти 55 священників Української православної церкви. Жодна держава не може допустити існування агентурної мережі ворога під час війни», – сказав він.
Як нагадав, 15 вересня 2022 року Волинська обласна рада підтримала звернення до ВРУ, Кабміну та РНБО про заборону Української православної церкви московського патріархату на території України. За проголосували 52 депутати.

«Ми сьогодні повинні вкотре показати свою позицію щодо цієї структури та звернутися до Президента України, органів місцевого самоврядування та органів державної влади нашої області, спонукаючи їх до вчинення певних дій», – наголосив Юрій Поліщук.

Додав, що сьогодні у Верховній Раді зареєстровано низку законопроєктів, які пропонують, наприклад, заборонити діяльність в Україні УПЦ МП, достроково припинити дію всіх договорів із УПЦ МП.

«Сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано низку законопроєктів про заборону Російської православної церкви в Україні та регулювання діяльності релігійних організацій, які мають керівний центр за межами України», – зазначив депутат Волинської обласної ради.

Ще однією проблемою він назвав користування УПЦ МП храмовими спорудами, які є пам’ятками архітектури місцевого та національного значення.
Читати ще: Просять перевірити храми та монастирі УПЦ МП на Володимирщині

Депутати облради Анатолій Вітів, Сергій Кошарук, Андрій Бокоч, Іван Мирка підкреслили, що волиняни вже давно чекають такого рішення. Також звернули увагу, що представників УПЦ МП, які вчиняли злочини, потрібно притягнути до відповідальності.

Урешті 54 депутати проголосували за проєкт рішення. Одноголосно.
Було вирішено:

Звернутися до Президента України з вимогою визначити відповідно до статті 93 Конституції України законопроєкт «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» невідкладним для його позачергового розгляду Верховною Радою України.

Заборонити діяльність Української православної церкви московського патріархату (офіційно зареєстрованої як Київська митрополія Української православної церкви) на території Волинської області.

Рекомендувати Волинській обласній військовій адміністрації розірвати договір оренди (користування) на комплекс споруд із релігійною організацією «Святогорський успенський зимненський ставропігіальний жіночий монастир Волинської області» та відповідні договори з іншими релігійними громадами УПЦ МП, що користуються храмами, які є пам’ятками архітектури.

Рекомендувати органам місцевого самоврядування Волинської області:

- сприяти зміні підлеглості релігійних громад Української православної церкви московського патріархату в канонічних й організаційних питаннях шляхом організації та проведення загальних зборів релігійних громад і внесення відповідних змін та доповнень до статутів (положень) релігійних громад;

- здійснити заходи з проведення інвентаризації земельних ділянок, що перебувають в користуванні Української православної церкви московського патріархату, з подальшим припиненням права користування на такі земельні ділянки шляхом прийняття відповідних рішень.

Відзначимо, при прийнятті цього рішення в сесійній залі облради був присутній митрополит Луцький і Волинський, владика Михаїл.
Він взяв слово й наголосив: ніхто не бореться з церквою, передусім ідеться про любов до країни та захист Батьківщини.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
ага Показати IP 11 Квітня 2023 13:14
Якби пре-зе .захотів.то вирішив би це питання без звернення обласних депутатів і давно.
Стас Показати IP 11 Квітня 2023 13:15
Це з тим лже митрополитом потрібно боротися, а не з УПЦ. Повірте, якби були докази уже сиділи в тюрмах священики УПЦ, а так доказів не має, то треба знищити православ'я.
Стасу до Стас Показати IP 11 Квітня 2023 13:51
Це не православ’я, це кацапи в Україні!
Стасу до Стас Показати IP 11 Квітня 2023 14:42
А хто мав боротись? Ті, хто йому руки цілують? По-друге, а хіба він один такий в Україні, хто заробляє на службі в ФСБ, прикриваючись рясою та назвою УПЦ?
ВІРУС Показати IP 11 Квітня 2023 13:39
ТЕПЕР В КОЖНОМУ СЕЛІ БУДЕ ПО ДВІ АБО ТРИ ЦЕРКОВНИХ ПРИМІЩЕННЯ.РІЗДВО В ОДНІЙ ЦЕРКВІ ,ПЕСКУ В ДРУГІЙ ЦЕ ДУЖЕ КРУТО.
Анонім до ВІРУС Показати IP 11 Квітня 2023 14:34
Та що там в селі, в одній хаті)))
популісти в чистому Показати IP 11 Квітня 2023 14:08
чистий популізм для народу, бо надіяться що знов підуть на нові вибори.
Суспільство Показати IP 11 Квітня 2023 14:20
Був на службі в УПЦ. Молилися в тому числі за Україну, народ України, військо, Президента, мир та за перемогу. Може вони щось переплутали, або не знають, що вони "московські"?
Радувець Ларіса до Суспільство Показати IP 11 Квітня 2023 18:52
За кіріла згадували?
Свідок Показати IP 11 Квітня 2023 15:42
У 2018-му Михаїл стверджував, що 2/3 московських попів готові перейти в ПЦУ. Най би тепер пройшовся по тих 2/3 та нагадав, що настав час виконувати свою обіцянку. Якщо вона була насправді
Свідомий громадянин Показати IP 11 Квітня 2023 16:15
Це рішення рекомендаційне. Влада не може заставити кожного недоумка вчити всою історію. Вже Господь показує хто наші вороги. А у нас більшість хочуть жити як європейці, а ходити у московську церкву. А риторика, що УПЦ українська церква ще одна кацапська брехня і уловка, повна профанація, можете назвати цю російську церкву хоч ландишом, вона була є і буде осередком антиукраїнізму. Всі розумні люди давно це вже зрозуміли. Душа радіє, коли бачих усю інтелігенцію краю і молодь саме в ПЦУ.
Лучанин до Свідомий громадянин Показати IP 11 Квітня 2023 16:32
Інтелегенції і молоді багато і в УПЦ, але навіщо вам це - ви ж дані із телебачення та газет черпаєте, там для вас правда та істина.
Анонім до Лучанин Показати IP 11 Квітня 2023 17:42
А ти такий богобоязливий в строгий піст якого лисого сидиш в неті! І освячення гундєєвим снарядів які вбивають украінців це твоя правда і істина
свій Показати IP 11 Квітня 2023 16:53
Смішні люди.... церкви можете забрати....віру ніколи. А церква без людей нікому не потрібна. А людям які вірять в Бога не страшні ці рішення. З нами Бог, ми православні і які б рішення ви не приймали, віру нашу вам не побороти. Дуже прикро, що так звані дипутати, ще не так давно показували що вони прихожани УПЦ. Особливо це помітно було перед виборами. Цікаво, чи є хоч краплина совісті... та немає. Згадується "Весілля в Малинівці" і персонаж попандопало і його крилатий вислів "Знову власть міняється"
Ірина Показати IP 11 Квітня 2023 18:04
Накінець-то Слава Богу, прийшли до очищення від упирів кацапів
До Показати IP 11 Квітня 2023 18:14
Ще раз ярко видно як влада продовжує діло леніна хоча чим тут дивуватися якщо при влади бивші парторги і їхні нащадки і як оказадосч не бивші
До До до До Показати IP 11 Квітня 2023 19:22
Та ж ваші ж за них агітували. Так зненавиділи Порошенка та його команду, що обрали ще активніших противників московської церкви.
Всім Показати IP 11 Квітня 2023 19:15
УПЦ була утворена у 1990 році за рішенням влади ссср на базі екзархату рпц в УРСР на противагу УАПЦ. Ще на початку 1990 року попи були справжніми, московськими, а за пів року стали попами вигаданої "Української православної церкви".
Harvester Показати IP 11 Квітня 2023 20:02
І упирі зразу ангелами стали ;)
До Всім Показати IP 13 Квітня 2023 10:45
Якщо УПЦ була створена 33 роки тому, то яке вона має право на Києво-печерську лавру, яку було засновано в 11-му столітті? На лавру навіть ерефія не має права, бо виникла ще пізніше, у 1991 році, продовживши історію РСФСР. Ну а РПЦ також тут даремно крутиться, бо розпочала своє життя у 1943 році за дозволом сталіна. Єдиним повноправним власником, через смерть засновників й утримувачів та малолітство претендентів на володіння, є держава Україна. І тільки вона має право вирішувати кому передавати лавру у користування і в кого її забирати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus