USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Волинські депутати забракували додатковий мораторій на вирубку лісів

10 Жовтня 2016 15:02
Члени профільної комісії Волиньради не підтримали запровадження мораторію на тимчасову заборону будь-якої рубки лісу на території природно-заповідного фонду місцевого значення Волинської області, адже аналогічний мораторій оголосили ще в червні 2016 року.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів.

В проекті рішення йдеться про те, що щороку в Україні у кожній області в природно-заповідних об'єктах суцільними рубками знищується приблизно 200 га лісу, а в цілому в Україні – близько 5000 га лісу, що, на думку автора, є неприпустимим. Обласні управління лісового господарства проводять ці рубки під виглядом санітарних, насправді заготовляючи комерційно цінну деревину.

ЧИТАТИ ЩЕ: 80% «ХВОРИХ» ЗРУБАНИХ ДЕРЕВ НАСПРАВДІ ЗДОРОВІ, - ВОЛИНСЬКІ ЕКОЛОГИ

«Тимчасово заборонити на території об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення Волинської області проведення суцільних рубок усіх видів, у тому числі суцільних санітарних, лісовідновних, рубок реконструкції тощо, у деревостанах природного походження, а також стиглих та перестиглих деревостанах штучного походження», - йдеться у тексті мораторію.

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик звернувсядо автора проекту мораторію Олександр Пирожика та зазначив, що вже є відповідне рішення уряду та розпорядження голови ОДА, яким наклали мораторій на вирубку та внесли процедуру узгодження. Також є рішення профільної комісії про те, що санітарну рубку на територіях ПЗФ проводити можна лише з погодження. Відтак, немає необхідності приймати ще один мораторій, який буде дублювати зміст минулих розпоряджень та рішень.

Разом з тим, на необхідності санітарних рубок наголошують лісівники. Спеціалісти б’ють тривогу - з їх слів, короїд нищить насадження, відтак ліс масово всихається. Єдиний вихід у цій ситуації – рубати дерева, аби зберегти площі від хвороби.

Голова комісії Василь Столяр заявив, що він з колегами виїжджав на місця і бачив ситуацію на власні очі. З його слів, якщо нічого не робити, то хворий ліс «навіть на дрова не піде» - його просто доведеться утилізувати.

Депутат Ігор Лех додає, що динаміка пошкоджень дерев короїдом за декілька місяців збільшилась в 2,5 рази.

Цю думку підтримав заступник голови Волинської облради Роман Карпюк, який зауважив, що без санітарних рубок не обійтись. Проте наголосив, що потрібно слідкувати за тим, аби «під шумок» не рубали здорових дерев.

До слова, відповідно до інформації спеціалістів, санітарні рубки останніми роками значно збільшились в обсягах. Якщо в 2011 вирубали 233 тисяч метрів кубічних хворих дерев, то в 2012 – 243, в 2013 – 311, а 2015 – 300 тисяч. Проте, спеціалісти переконані, що мораторій на будь-яку вирубку в зонах ПЗФ лише нашкодить ситуації та призведе то втрати здорових дерев.

Відтак, депутати не рекомендували сесії облради підтримувати цей мораторій.

Нагадаємо, аби боротися із тіньовою економікою, представники влади Волині хочуть ввести електронний облік використання сировини лісу – грибів, ягід та деревини. Окрім цього, обіцяють вести ретельний облік й реалізації дарів лісу. До слова, нещодавно громадські активісти та екологи заявляли, що 80 % планових санітарних рубок волинських лісів – незаконні. «На Волині цього року заплановали 288 тисяч кубів санітарних рубок, це збитки завдані державі більш ніж на 140 мільйонів гривень», - переконують занепокоєні представники громадськості.

Зауважимо, 25 травня факт підозрілої лісозаготівлі виявили активісти партії «Зелений тризуб» у Ківерцівському районі Волині. До слова, за минулий рік волинського лісу вкрали більш як на 2 мільйони. Так, у 2015 році понад тисячу зловмисників упіймали охоронці лісу на теренах Волині. Збитки від їхнього бажання легкої наживи – 2,4 мільйона гривень, а це понад 600 кубометрів рубок. За фактом відкриті кримінальні справи.

Окрім того, нещодавно Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства запевняло, що уся деревина, яку заготовляють та реалізовують державні підприємства, маркуватиметься. Як розповів тоді керівник ВОУЛМГ Олександр Кватирко, це допоможе ретельніше контролювати законність вирубування лісу.

ЧИТАТИ ЩЕ: НЕМАРКОВАНА ДЕРЕВИНА НА ВОЛИНСЬКИХ ДОРОГАХ – НЕ ЗЛОЧИН?

Натомість деякі лісівники Волині висловили сподівання, що таке «нововведення все ж виведе роботу лісогосподарств у законну площину, а не лишиться показовою демонстрацією прозорості».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
волинянам Показати IP 10 Жовтня 2016 15:47
Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик звернувсядо автора проекту мораторію Олександр Пирожика та зазначив, що вже є відповідне рішення уряду та розпорядження голови ОДА, яким наклали мораторій на вирубку та внесли процедуру узгодження. Також є рішення профільної комісії про те, що санітарну рубку на територіях ПЗФ проводити можна лише з погодження.---- з ким погоджувати??????
до волинянам Показати IP 10 Жовтня 2016 16:07
з ким -з ким? з ква- р -тирко -ю!
до волинянина до до волинянам Показати IP 10 Жовтня 2016 18:25
Скільки "веровочка" не вийся, а кінець повинен бути, Столяр с---ч ще та, яким чином майже одним із перших отримав мисливські угіддя? Гунчик то же зрозуміло тільки і чекає приходу в гості кватирка. А скільки будуть розграбовувати лісовий ресурс? Де служба безпеки, економічна поліція?
Тимоня Показати IP 10 Жовтня 2016 18:26
Для початку закінчить хоча б Щацький лісовий коледж, а тоді лізьте до лісу. Такі самі "специ" довели Україну до економічного колапсу , то розваліть ще систему лісового господарства.
до всіх Показати IP 11 Жовтня 2016 12:59
О.М. Кватиркові - респект! Відстоює галузь! Т

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus