USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Волинські лісгоспи хочуть об’єднати з усіма лісгоспами України

20 Серпня 2015 08:29
Лісову галузь України чекають зміни. Електронний облік дерев, повна ревізія всіх насаджень, реорганізація структури та об’єднання всіх лісгоспів України - ось що приготували для волинських лісгоспів у столиці.

Волинь – ресурсна область в структурі Держлісагентсва, але попри це середня заробітна плата працівників лісової галузі – 4 тисячі гривень. Тоді як на Вінниччині вона становить близько 7 тисяч гривень. Про це зауважив очільник Держлісагентства Олександр Ковальчук під час візиту до Луцька. У коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини він поділився враженнями від зустрічі з лісівниками і активістами Волині та розповів про реформування галузі.

Нагадаємо, 18 серпня очільник Держлісагентства Олександр Ковальчук прибув до Луцька, аби обговорити кадрові питання. Річ у тім, що призначення тимчасово виконувачем обов’язків начальника Волинського обласного управління лісомисливського господарства Олександра Кватирка викликала хвилю невдоволення серед представників громадських організацій.

Ще до візиту Олександра Ковальчука в Луцьк, активісти виступили проти кандидатури Олександра Кватирка і повідомляли про відкриті кримінальні провадження щодо останнього. По тому вони поїхали у Київ пікетувати Держлісагентство. Врешті, голова Державного агентства лісових ресурсів України Олександр Ковальчук прибув до Луцька.

Сама ж зустріч перетворилася на потік взаємних звинувачень з усіх боків. Згадували тут і колишнього очільника ВОУЛМГ Богдана Колісника, і скандали з лісництвами та мисливськими господарствами. Частина присутніх (зокрема чимало працівників управління) висловлювали свою підтримку Олександру Кватирку і радили активістам «наводити порядок деінде», решта була проти його кандидатури, присутні переходили навіть на особистості і не гребували взаємними звинуваченнями. В холі та знадвору чекали чоловіки в камуфляжній формі та чорних футболках з написом «Підрозділ БУГ», відвертаючись від камери.

Власне, наприкінці цих зборів очільник Держлісагентства повідомив, що Олександр Кватирко все ж очолюватиме ВОУЛМГ в якості тимчасово виконувача обов’язків до того моменту, поки конкурсна комісія не підбере на це місце достойну кандидатуру. Крім того, конкурс буде всеукраїнським, тож волинську лісову галузь має шанс очолити кандидат з будь-якого куточка України.

Олександр Ковальчук пояснив: коли активісти з ним зустрічалися, висловлюючи недовіру Кватирку, він просив їх подати свої пропозиції, натомість отримав відповідь: «Ми лише спостерігаємо». Відтак, оскільки альтернативи на місці не висували – доведеться пошукати кандидатуру й за межами області. Також розшукуватиме конкурсна комісія і кандидатури на посади 7 волинських лісогосподарств, які сьогодні залишилися без керівництва.

Після цієї зустрічі Олександр Ковальчук поїхав до голови ОДА на ще одну розмову, вже – без глядачів, а потім – назад, до столиці. Однак, після зустрічі з активістами й лісівниками, він погодився поспілкуватися з журналістом.

Власне, ділячись враженнями, він пояснив, що Волинь – область, багата лісовими ресурсами. Відтак, не дивно, що питання, хто очолюватиме цю галузь в краї, викликало хвилю емоцій. Назвавши кадрове питання «заполітизованим», він додав: зрозуміло, що тут зіткнулися чиїсь бізнес-інтереси, ще й запросили на цю зустріч представників добровольчих батальйонів чи воєнізованих формувань. «Але ми не повинні гратися в політику. Олександр Кватирко пройшов люстраційну перевірку, мені були надані документи з різних служб, у тому числі й від правоохоронців. І на основі таких висновків приймалося рішення про призначення його тимчасово виконувачем обов’язків», - зауважив Олександр Ковальчук.

Власне, кандидат на посаду ВОУЛМГ пройде конкурсний відбір, під час якого, за запевненням очільника Держлісагентства, перевірять і матеріальний стан і порядність кандидатів. Конкурс пообіцяли зробити відкритим, аби будь-хто міг ознайомитися з його проведенням.

А ось про попереднього керівника, якого депутати Волинської обласної ради характеризують як хорошого керівника - Василя Мазурика - Олександр Ковальчук відгукується не надто добре, щоправда, не називаючи його імені, а керуючись мовою цифр. Нагадаємо, зі слів очільника Держлісагентства, проведений влітку аудит ВОУЛМГ виявив збільшення дебіторської заборгованості за 7 місяців 2015 року та збитки майже на мільйон гривень. Варто згадати, що в обласній раді донедавна наголошували, що цього року збитків на підприємствах лісової галузі не було.

«Ми провели незалежний аудит, за результатами якого виявили, що чотирма лісгоспами області нанесено збитків на 900 тисяч гривень. Начальник обласного управління одразу подав у відставку, а його заступник пішов на лікарняний», - зауважив голова Держлісагентства.

Власне, те, що Волинь багата лісом, але має середню зарплату в галузі нижчу, аніж, приміром на Вінниччині та Львівщині, змушує задумуватися над реформуванням галузі, каже очільник Держлісагентства.

Зокрема, Олександр Ковальчук повідомив, що планується об’єднати всі лісогосподарства України під єдиним керівництвом, сформувавши таку собі вертикаль керівництва.

«Згідно з коаліційною угодою, в процесі реформування галузі планується створення вертикально інтегрованого господарського суб'єкта», - пояснив він.

Однак, всі податки, переконує він, мають залишитися на місцях.

А ось те, що найбільше шкодить галузі – «чорна деревина». В Держлісагентстві переконують: коли покупцям не буде вигідно купувати незареєстровану деревину, не буде й пропозиції. Власне, для того, аби прикрити чорний ринок лісопродукції, потрібні зусилля не лише Держлісагентства, а й правоохоронних органів, ДФС, митниці, зважаючи на незаконний експорт волинської деревини за кордон. Поки що обмін інформацією для цієї роботи не зовсім налагоджений, пояснює Олександр Ковальчук.

«Якщо не буде куди продавати, то той чоловік двічі подумає, чи везти о 5 ранку з лісу причіп з колодами, чи піти на рибалку, чи кудись ще», - висловив думку Олександр Ковальчук.

Власне, якщо розібратися, то й закони в Україні дієві, і механізми з чорним ринком деревини є, та й про поширені схеми всі знають, та поки що красти ліс ніхто не припиняв.

До прикладу, Олександр Ковальчук розповідає про поширену схему, коли офіційно купується, скажімо, кубометр деревини, а під ці документи купується ще 10 кубів. «Як з цим боротися?» – питаємо. «Дотримуватися законодавства, - відповідає Олександр Ковальчук, - Сьогодні, до прикладу, ми зробили аукціони прозорими».

А ось моделюючи ситуацію, коли в поліському селі дільничий - кум, а лісничий – сусід, то, каже очільник Держлісагентсва, це проблема не лише лісопромисловості, а всієї структури державної влади.

Разом з тим в Держлісагентстві розпочали впроваджувати програму електронного обліку дерев. Один з етапів впровадження цієї програми стане чіпування дерев. Однак, перш за все має бути проведена повна ревізія лісів.

«Ми не знаємо достеменно скільки в нас дерев, скільки їх втрачено. Тож одним із кроків стане повна ревізія. І ця робота вже розпочалася, у тому числі й на Волині», - пояснив Олександр Ковальчук.

Крім того, він зазначив: на впровадження програми електронного обліку дерев витрачатимуться власні кошти Держлісагентства, не просячи держпідтримки.

***

Як інформує відомство, 19 серпня відбулося засідання Комісії з проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, що належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України. Розглянули справи 45 претендентів на 25 вакантних посад. Всі вони допущені до участі в конкурсі й протягом 20 днів вони повинні подати Комісії свої конкурсні пропозиції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
5 Показати IP 20 Серпня 2015 10:01
Кватирко кращий. нехай трохи погонить тих тітушок.
5 до 5 Показати IP 20 Серпня 2015 11:35
Ви дісно д..біл

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus