USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинські сапери - про «знайомство» з новими вибухівками

13 Червня 2015 12:25
Їхня служба – небезпечна і ризикована, а тому вони завжди зосереджені і уважні. У них немає права на помилку: чи не щодня, особливо у цей непростий для держави час, їм доводиться працювати із небезпечними предметами.

20 років тому, 13 червня, у системі Міністерства внутрішніх справ України, створили вибухотехнічну службу. За цей час експертам-вибухотехнікам довелося знешкодити тисячі вибухонебезпечних предметів: і якщо раніше це в основному були снаряди Другої світової війни, то нині усе частіше доводиться мати справу із боєприпасами сучасних зразків, - повідомили у прес-службі волинської міліції.

– У Науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі при УМВС України у Волинській області у липні 1997 року створили вибухотехнічну групу, до складу якої на початковому етапі входило дві посади: старший експерт-вибухотехнік та експерт-вибухотехнік. А вже у червні 1998-го додатково ввели посади експерта-вибухотехніка та техніка-сапера, – розповідає начальник сектору вибухотехнічної і пожежнотехнічної експертизи Ігор Заболотний. – Нині ми працюємо за трьома напрямками: пошук та знешкодження вибухових пристроїв і речовин, їх дослідження та пожежнотехнічна експертиза.

Експерти встановлюють, чи є підозрілі предмети боєприпасами і вибуховими пристроями, визначають механізм та конструкцію (за уламками, корпусами, оболонками, дротами), після чого моделюють їх (яким за потужністю був заряд, яка вибухова речовина застосовувавсь, який вигляд мав пристрій).

Пожежнотехнічна експертиза визначає причину виникнення пожежі. До обов’язків вибухотехніків також входить забезпечення вибухобезпеки в місцях масового перебування людей.

– Час не стоїть на місці, тож із кожним роком доводиться «знайомитися» з новими вибуховими механізмами. А тому з метою підвищення професіоналізму спеціалісти сектору беруть участь у семінарах і курсах, які проходили в Києві, на базі підготовки саперів у місті Мерефа Харківської області і навіть за кордоном, – вводить у курс справи Ігор Заболотний.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності підрозділу є також профілактична та інформаційна робота серед населення, особливо серед дітей:

– Нині, в умовах проведення антитерористичної операції, усе частіше доводиться виїздити на виклики про замінування тих чи інших об’єктів або ж виявляти підозрілі предмети, залишені без нагляду. Аби уникнути біди, люди повинні чітко знати, як діяти в такій ситуації. Тому ми проводимо роз’яснювальну роботу: показуємо, як можуть виглядати вибухові пристрої, і що треба робити у випадку їх виявлення.

Волинські експерти-вибухотехніки охоче діляться знаннями і з військовослужбовцями, разом із якими несуть службу у зоні проведення АТО, адже поінформований – значить озброєний.

– Ситуація на сході – складна: навіть на підконтрольних українським військовим територіях є чимало боєприпасів, які несуть загрозу здоров’ю громадян. А тому ми долучаємося до гуманітарного розмінуваня звільнених від терористів населених пунктів. Щодня, заступаючи на службу, ми чітко пам’ятаємо: від нас часто залежить життя людей, – підсумував Ігор Заболотний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus