USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинський педіатр - про причини виникнення ацетону у дітей

11 Червня 2016 17:13
У дітей до 10-13-річного віку ще не сформовані органи травлення і ферментативна система. Організм часто не може впоратися із перетравленням їжі, бракує «потужності» правильно розщепити жири. Тим паче, що в сучасних харчах жири переважно видозмінені (модифіковані), важкі для засвоєння. Як результат – ослаблений дитячий організм реагує ацетонемічним синдромом.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 19).

«Ацетон пішов», – по-простому кажуть мами, зачувши специфічний запах. Така халепа принаймні один раз траплялася з кожною дитиною.

– Ацетон – проміжний продукт розщеплення жирів, органічний розчинник, концентрація якого в організмі мінімальна, – розповідає завідувач педіатричного відділення №2 Волинського територіального дитячого медичного об’єднання Ірина Каліщук. – На одному з етапів складного процесу розщеплення жирних кислот утворюється ацетон. У кінці цього ланцюжка він перетворюється на воду і виводиться. Коли бракує ферментів і каталізаторів, які переробляють ацетон до наступних продуктів, то він накопичується. Батьки тепер насторожені, відразу вловлюють запах ацетону з рота чи від тіла, бо ця тема на слуху. Є тестові системи, які швидко визначають рівень ацетону в сечі.

– Крім запаху, які ще симптоми має цей синдром і чим небезпечний?

– Передусім не треба панікувати, бо цей стан не є хворобою. Розрізняють ацетонемічний синдром первинний і вторинний. Первинний – усього 0,1% від загальної кількості випадків, виникає у дітей, які мають спадкову схильність до порушення пуринового (кислотного) обміну. Вважається, що до 10 років організм формується, ферментні системи стають зрілими, і ацетонемічний стан діти переростають. Найбільше жирів у головному мозку (жир у сполученні з білком). Тому при цьому стані страждає саме мозок, нервова система. При важких ацетонемічних синдромах потрібна госпіталізація у стаціонар, діти можуть впасти в кому, летаргію.

Ацетон – синонім інтоксикації, отруєння організму. Буде ангіна, вірусна інфекція, сильний стрес, то й підніметься рівень ацетону. Що агресивніший перебіг захворювання, то більш виражена інтоксикація й імовірніша з’ява ацетону. Фактично це супутній стан для будь-якої хвороби. Лікувальні заходи скеровані на усунення головної причини і очищення організму. В теперішній їжі, особливо у солодощах, цукерках, тортах міститься велика кількість прихованих жирів. Коли дитина споживає багато таких продуктів за раз, то не дивно, що бракує ферментів для їх розщеплення. Якщо ацетон викликаний переїданням жирної їжі, треба підібрати дієту, більше пити рідини, приймати сорбенти.

– Як знизити концентрацію ацетону в домашніх умовах?

– Методи різноманітні й нескладні. Завдяки лікарю Комаровському мами знають, що допомагає посилений питний режим, глюкоза, розведена у воді кока-кола. Ацетон треба вивести з організму. Щоб поповнити дефіцит глюкози, треба давати дитині солодкий чай, розчин регідрону, компоти. Солодкі напої варто чергувати з негазованою мінеральною водою. Особливо важливо поїти дитину вночі: що більше пацієнт буде пити, то швидше виведуться токсини і поліпшиться самопочуття.

– Підлітків не турбує «дитячий» ацетон. Та чи вистачає їм у їжі поживних речовин і вітамінів?

– Це період інтенсивного росту й статевого дозрівання, збільшується навантаження на нервову систему, психіку. Дуже важливо додавати у раціон достатньо поліненасичених жирних кислот омега-3. Ці речовини потрібні для формування гормональної системи. Потреба організму в омега-3 дуже велика щодня, без них організм повноцінно функціонувати не може. У нашому регіоні в продуктах жирних кислот нема. Тому маємо компенсувати або риб’ячим жиром, у капсулах чи рідкому вигляді він однаково добре засвоюється, або насінням льону (це єдина рослина, яка містить омега-3). Час до часу дітям треба давати відвар із насіння льону. Курс прийому риб’ячого жиру має тривати два-три місяці, щоб наситити організм і зробити запас.

Основні причини з’яви ацетону

• Зниження концентрації глюкози в крові внаслідок тривалого недоїдання, незбалансованого харчування.

• Надмірна витрата глюкози після стресу, травми, операції, інфекційного захворювання чи загострення хронічної недуги, при значному розумовому чи фізичному навантаженні.

• Ферментативна недостатність, коли погано переробляється їжа.

• Велика кількість білків і жирів у раціоні, що порушує процес їх поетапного перетравлювання, і організм змушений терміново утилізувати надлишки.

Ольга ЮЗЕПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus