USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волиняни труяться «Морськими камінцями», «Малишем» та кукурудзяними паличками

1 Червня 2009 08:51
За І квартал 2009 року до Волинського обласного управління у справах захисту споживачів надійшло 260 заяв, скарг, пропозицій на неякісні продукти та послуги, із них у 207 випадках задоволено вимоги споживачів. Про це у коментарі «Волинським Новинам» розповів виконуючий обов’язки заступника начальника управління у справах захисту споживачів Володимир Горішний.
 
Наприклад, перевіркою управління від 5 березня за скаргою споживача на погіршення самопочуття (спазми, діарея, забарвлення ротової порожнини у яскраво синій колір), в одному із луцьких магазинів виявили неякісні цукерки «Морські камінці», - розповів Володимир Горішний. Продукт не відповідав вимогам діючого ДСТУ по органолептичних показниках – невластивому дуже яскравому кольору та запаху ароматизаторів.
 
Ще раніше, на початку року, в одному з продовольчих магазинів знімалися з реалізації круп’яні палички кукурудзяні солодкі неглазуровані зі зменшеним вмістом цукру «Сюрприз для хлопчиків» та «Сюрприз для дівчаток» через наявність у продукції негерметично упакованих сюрприз-іграшок з неприємним хімічним запахом, без маркування на державній мові, без сертифікату відповідності.
 
Не відповідало встановленим вимогам й харчування для дітей грудного віку – суха молочна суміш «Малиш» з гречаним борошном. У цьому випадку молокозавод відшкодував потерпілим матусям та їхнім діткам моральні та матеріальні збитки обсягом  20 та 10 тисяч гривень.
 
Проте бувають випадки, коли підприємці й узагалі вилучають продукцію до моменту прибуття перевірки. «Наприклад, ми приходимо, а майонезу виготовленого за певну дату, уже нема», - розповів пан Горішний.
 
Часто скарги стосуються невчасного ремонту мобільних телефонів, оскільки у Луцьку, в основному, нема сервісних центрів, а лише їх приймальні пункти. Самі ж сервісні центри можуть бути у Львові чи Києві.
 
У разі підозри на недоброякісні продукти чи послуги Володимир Горішний радить, у першу чергу, звернутися із письмовою заявою до господарюючого суб’єкта і розповісти про свої претензії. Якщо виконавець не задовольняє вимоги – звертатися в управління.
 
«Ми приймаємо заяву, відправляємо її в Держспоживстандарт на отримання згоди на перевірку. І тільки після отримання такої згоди – йдемо перевіряти», - розповів фахівець.
 
«Раніше нам споживач подавав заяву і ми могли протягом 4-5 днів «по гарячих слідах» виявити порушення, особливо це важливо, коли заява стосується продуктів харчування. Наразі ж, ми без дозволу комітету не маємо права йти на дослідження і, як мінімум, проходить 2-3 тижні», - констатував пан Горішний.
 
Довідково:
 
У І кварталі 2009 року управління у справах захисту споживачів перевірило 182 суб’єкти господарської діяльності усіх форм власності. Порушення виявлені у 129 суб’єктів господарської діяльності, що становить 71% від перевірених. У 123 випадках тимчасово припинено виробництво, відвантаження, реалізація та продаж товарів (послуг, робіт), у 43 – х  - заборонено виробництво, відвантаження, продаж товарів, виконаних робіт, надання послуг.
 
За порушення законодавства про захист прав споживачів до адмінвідповідальності притягнуто 129 осіб на суму 11, 4 тисячі гривень, на суб’єктів господарської діяльності накладено адміністративно-господарських санкцій на суму 36, 5 тисяч гривень.
 
Управлінням впродовж І кварталу проведено перевірки якості та безпеки продовольчих товарів у 54 суб’єктах господарювання. Порушення встановлені у 44 – х підприємствах, що складає 82% від перевірених.
 
У сфері непродовольчих товарів протягом І кварталу 2009 року перевірено 66 торговельних підприємств різних форм власності. Припинялася реалізація продуктів при 41 перевірці, або 62%. За результатами перевірок винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності на суму 3, 98 тисяч гривень, з яких добровільно сплачено 3, 25 тисяч. До господарюючих суб’єктів застосовані адміністративно-господарські санкції в сумі 6, 16 тисяч гривень, з яких добровільно сплачено 5, 97 тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 1 Червня 2009 09:28
у справах захисту ПРАВ споживачів
Анонім Показати IP 1 Червня 2009 10:35
Ще одна хабарницька структура. Чому правоохоронні органи їх усіх досі не пересадили?
Покупець Показати IP 2 Червня 2009 11:24
Не покупайте колбасу " Ностальгия" кременчугского мясокомбината в " Там- таме" . Она плохая с плесенью внутри, потому что в " Там - таме" ужаснsе условия сберегания такой продукции.Куда смотрит санстанция?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus