USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Винні у загибелі волинян під Іловайськом: як триває розслідування

5 Березня 2015 15:30
Генеральна прокуратура України ще 1 березня обіцяла повідомити про результати призначених експертиз щодо розслідування Іловайської трагедії. Однак, досі жодних повідомлень немає. Розслідування триває більше півроку, та винних у загибелі сотень українських військових, зокрема й волинян, досі не знайшли. Експерти ж кажуть, що якби винних у Іловайській трагедії покарали, то ганьби під Дебальцевим можна було б уникнути.

Власне, такі висновки опублікував на своїй сторінці народний депутат України, член Комітету ВР з нацбезпеки, керівник групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. До слова, саме рік тому ця група експертів надавала суспільству важливу інформацію щодо ситуації в Криму ще на початку анексії, так і від початку окупації терористами Донбасу.

Зі слів нардепа, ще у вересні 2014 року Генпрокуратура України призначила комплексну військово-тактичну експертизу щодо трагічних подій під Іловайськом. Нагадаємо, тоді українські військові – добровольчі батальйони та військовослужбовці ЗСУ - потрапили в подвійне кільце оточення, внаслідок чого утворився «котел». В оточення потрапили й підрозділи 51 ОМБ, яка дислокувалася у Володимирі-Волинському, та спецрота міліції «Світязь». Саме так волиняни «відсвяткували» День Незалежності України. Виходити з оточення військові мали «дорогою життя», але зелений коридор розстрілювали впритул з усіх видів озброєння: танків, ГРАДів, артилерії…
Точні цифри загиблих волинян у Іловайському котлі достеменно невідомі. Частину загиблих опізнали одразу, а частина й досі значиться в списках зниклих безвісти.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: РОЗШУК БІЙЦІВ З ВОЛИНСЬКИХ БАТАЛЬЙОНІВ. ОНОВЛЕНО 3 БЕРЕЗНЯ

Через півроку після трагедії стають відомі результати експертиз ДНК, згідно з якими безіменні солдати, поховані під номерами, отримують імена і повертаються на свою малу батьківщину в цинкових трунах. Так стало відомо про загибель семи бійців «Світязю», п’ятьох з яких поховали на Волині, а тіло шостого досі не можуть доправити рідним, бо поховане під чужим іменем. Сьомим бійцем був Вололимир Іщук, який загинув в Іловайську. Також щомісяця надходять результати експертиз ДНК тіл бійців 51 ОМБ, яку невдовзі після трагедії розформували. Приміром, в лютому стало відомо про опізнання Олександра Василюка, В’ячеслава Іонова, Андрія Посполітака.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОНИ ЗАСЛУЖИЛИ НА ПАМ'ЯТЬ І ШАНУ. ВОЛИНЯНИ, ЯКІ ЗАГИНУЛИ В АТО.ІМЕНА

На думку Дмитра Тимчука, півроку для проведення військово-тактичної експертизи – більш ніж достатньо.

«Без цієї експертизи неможливо з'ясувати наявність та/або ступінь вини українського військового командування за ці події. Залученим експертам необхідно виконати наступний обсяг робіт: грубо кажучи, взяти бойовий наказ, на підставі якого проводилася операція наших військ, взяти тактичну карту, і визначити, наскільки адекватним був цей самий наказ. Скільки годин або днів може зайняти така робота - я не готовий сказати. Але щось мені підказує, що півроку для цього має вистачити. На жаль, чомусь не вистачило», - інформує він.
Власне, аби з’ясувати, на якому етапі перебуває експертиза, він звернувся за роз'ясненнями в ГПУ, яку й опублікував. Згідно з цим документом, до 1 березня якісь результати експертизи повинні були з'явитися.

«Я навмисне почекав 5 днів після цієї дати в надії, що якусь відповідну заяву прокурори зроблять. Нехай не за результатами (як випливає з відповіді ГПУ, результати експертизи і вся супутня інформація є надзвичайно секретними), а хоча б просто повідомлять: експертиза закінчена, скоро чекайте передачі справи до суду. Не дочекався. Тому публікую відповідь ГПУ», - пише нардеп.
До слова, після Іловайська Міністр оброни Валерій Гелетей подав у відставку, бо «виконав поставлені завдання». Тимчасова слідча комісія парламенту з розслідування трагедії під Іловайськом на Донеччині встановила, що до великої кількості загиблих у «котлі» призвели помилкові кадрові призначення в силовому блоці і неадекватні дії тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея та начальника Генштабу Віктора Муженка.

Натомість військова прокуратура вважала винним в трагедії під Іловайськом батальйон «Прикарпаття». А у соцмережі Facebook з’явилася сторінка під назвою «Правда про події під Іловайськом», де буде зібрано не тільки матеріали парламентського розслідування слідчою комісією ВР попереднього скликання, але і безпосередні розповіді учасників, фото та відеосвідчення учасників подій.

Дмитро Тимчук каже, що надзвичайно довге розслідування виглядає в нинішніх умовах доволі дивно. Адже, на його думку, часу було предостатньо. Якби ж винні в трагедії буди покарані, то оточення під Дебальцевим, ймовірно, вдалося б уникнути.
«Я з великою повагою ставлюся до роботи військової прокуратури. Особисто знайомий із заступником Генпрокурора - Головним військовим прокурором України Анатолієм Матіосом, щиро поважаю його роботу і роботу його підлеглих - це дійсно професіонали з великої літери. Але, у випадку з розслідуванням Іловайської трагедії, я розгублений.

У мене немає сумнівів, що якби винні за ті події понесли заслужене покарання, якби були зроблені висновки з трагічних помилок, якби, чорт забирай, хоч хтось у військовому керівництві нарешті задумався про особисту відповідальність за свої дії та бездіяльність, то не було б ганьби під Дебальцевим. Кажу це як член комісії Комітету ВР з нацбезпеки і оборони щодо подій у районі Дебальцевого в січні-лютому цього року, який розбирався в ситуації, і вчора представив комісії свій варіант звіту (сам звіт комісії, до слова, з'явиться дуже скоро)», - резюмує нардеп.

ЧИТАТИ ЩЕ: ТИМЧУК ПРО 51 ОМБ: ГЕРОЇ ДЕЗЕРТИРАМИ ОДНОЧАСНО БУТИ НЕ МОЖУТЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus