USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Виставок диких тварин у луцьких школах більше не буде

15 Квітня 2015 19:00
Гастролі навчальними закладами міста виставок диких тварин, ймовірно, припиняються.

Такі висновки можна зробити, читаючи прийнятий 9 квітня депутатами Верховної Ради Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони біорізноманіття».

Так, документом встановлюється, що охорона та відтворення об’єктів Червоної книги України забезпечуються органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами, що є суб’єктами використання тваринного і рослинного світу, власниками об’єктів Червоної книги України, власниками та користувачами земельних ділянок, у межах яких перебувають рідкісні й такі, що знаходяться під загрозою зникнення, види тваринного і рослинного світу, занесені до Червоної книги України.

Окрім того, Законом забороняється використання ведмедів та вовків на мисливських випробувальних станціях, а також для проведення іспитів, змагань і притравки мисливських собак, використання тварини у кориді.

Додамо, що під час туру українськими містами директора КП «Ласка» Дани Новарчук, їй довелося почути про неприємні подробиці поводження з дикими тваринами на випробувальних станціях. Зокрема, віце-президент Асоцiації зоозахисних органiзацiй України Марія Трунова розповідала, що ситуація диких тварин у неволі, а також в контрольно-випробувальних станціях вражає своєю жорстокістю та потребує нагального вирішення.

«Ведмедів прив’язують до дерев і цькують на них собак, або випускають кабана, якого собаки роздирають на частини. Цирки та пересувні звіринці – це пік жорстокості над дикими тваринами, яких тримають в маленьких клітках, постійно б’ють і дуже погано харчують. Найбільше тривожним виявилось те, що про цю проблему мало знають і мало обговорюють у порівнянні із проблемою безпритульних тварин», - повідомляла вона.

Окрім того, Законом заборонено створення та діяльність пересувних звіринців, пересувних зоопарків та пересувних виставок диких тварин, а також діяльність дельфінаріїв, що не мають природної морської води. Щоправда, пересувні звіринці в Україні ще з 2006 року Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження», до якого, зокрема, і вносилися зміни.

Зауважимо, що луцькими розважальними центрами та навчальними закладами раніше доволі часто гастролювали виставки диких тварин. Як розповів начальник міського управління освіти Олег Гребенюк, для того, аби така виставка могла бути розташована в школі чи садочку, потрібна була згода батьківського комітету та адміністрації навчального закладу. А відвідувати такі виставки чи ні – справа добровільна.

Натомість дехто з лучан доволі неоднозначно висловлювався. Приміром, в приватних розмовах молоді мами розповідали, що були змушені забирати дітей з дитсадка, в день, коли відбувалася виставка.

«У моєї дитини алергія на шерсть. Але всі діти висловили бажання йти. Як би почувалася тоді моя дитина, що всі йдуть, а вона мусить сидіти в групі? Це одне. А інше: хто б устежив за двадцятьма дітьми, чи бува, якась тварина їх не вкусить? Якщо я хочу познайомити дитину з дикими тваринами, то я йду в зоопарк, а не запрошую його додому», - пояснювала лучанка Алла.

Крім того, варто задати, що заборона пересувних звіринців стосуватиметься й деяких місцевих підприємців. Приміром, у 2012 році Закарпатська природоохоронна прокуратура зобов’язала місцеву екологічну інспекцію прикрити діяльність та за можливості вигнати з краю волинського пересувного звіринця, оскільки цей приватний «зоопарк на колесах» неналежним чином утримував 22 тварини.

А торік, у лютому, в районі гіпермаркету Там-Там в обласному центрі «отаборився» «Пересувний комплекс розваг», де дикі тварини (леви, ведмеді, вовки) були розміщені просто неба у тісних холодних клітках, переобладнані з вагонів, у яких їх і транспортують. Лучанам не давали спокою постійні крики тварин, зокрема, левів, та перевіряючим службам до них діла не було.

В контексті жорстокого поводження з тваринами, варто й згадати скандал навколо колишнього керівництва Луцького зоопарку. Влітку 2012 року міжнародна благодійна організація з захисту тварин Vier Pfoten International закликала владу України сприяти поверненню 4-місячного ведмежати Насті до її матері, яка перебуває в зоопарку Луцька. За інформацією благодійників, дитинча ведмедя продали підприємцю, щоб той використовував його як фотомодель для туристів.

Колишній директор зоопарку Володимир Гончаров своєю чергою стверджував, що ведмежа обміняли на «потрібних» підприємству тварин. Натомість дитинча ведмедя знайшли в одному з розважальних закладів на Вінничині. Коли ведмежа повернули до матері, вона його не впізнала, потому Настю перевезли на Житомирщину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ага Показати IP 15 Квітня 2015 20:57
та коли вже перестануть люди мордувати тварин! Це їм дає волю до мордування один одного!
Anonymous Показати IP 15 Квітня 2015 20:58
+1! В самого дома живуть МИРНО кішка і рись (АБСОЛЮТНО ручна, взята з кошеняти, яке на долоню влазить, і не перший рік вже - такий собі мейнкун-переросток без хвоста, кому захочеться закоментити гидоту - виходили з поломаною лапкою, відпустити - варіантів не було, не вижила б)! Досить знущатися над тваринами!
Anonymous Показати IP 15 Квітня 2015 21:06
Хтось явно напише - дикий звіррррр... і т.д. Так от, вона розумніша за того коментатора (жодного разу агресії явної навіть проти собак (про людей - мовчу, то певно на лапу наступити треба) не показує, то вони її бояться, піджимаючи хвіст), а дороги на волю в піврічному віці - як лапа на всі 100 стала працювати ОК, їй не було... Зоопарк? Цирк, ПНХ, соррі.
Хаха Показати IP 15 Квітня 2015 21:45
Якщо в школу навідаються Гребенюк, Ссилка і Лещенко, то і тварин не треба - зоопарк з цирковими клоунами на виїзді!))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus