USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.90 10.08

Як отримувати дві пенсії?*

4 Березня 2020 08:59
Ми намагаємося не замислюватися про старість і відкладаємо на потім всі питання, пов'язані з майбутньою пенсією. При цьому кожен з нас мріє про довге життя і щасливі часи, коли можна займатися улюбленою справою, подорожувати і не відволікатися на роботу. Новації пенсійної реформи спрямовані на реалізацію цих задумів. Всі новини законодавства і соціальної політики читайте на сайті Obozrevatel.

Звідки візьметься друга пенсія?

Принцип соціальної політики заснований на двох напрямках допомоги непрацездатному населенню.

Солідарна система зрозуміла і знайома: всі, хто працює, відраховують єдиний соціальний внесок. Його акумулює Пенсійний фонд і розподіляє між тими, хто потребує допомоги, в тому числі пенсіонерами за віком.

Накопичувальна система передбачає наявність у громадянина власного пенсійного рахунку. На цей рахунок систематично надходять гроші, які після настання пенсійного віку виплачуються як «друга пенсія».

Добровільно чи обов'язково?

Наразі накопичувальна частина пенсії є добровільною. Є гроші - відкладай. Немає - не потрібно. Як правило, більшість з нас кошти не відкладають. Причини різні - не вистачає на життя, діти, хвороби, важкі часи, ремонт, відпустка, акції в магазині. Ми не довіряємо гроші банкам, приватним пенсійним фондам і воліємо збирати готівкову валюту. Лише частина розміщує вільні гроші на депозитах. В результаті пенсійних відрахувань - немає.

Законопроект № 2683 переводить накопичувальну частину пенсії в обов'язкову для всіх працездатних громадян. В даний час парламентарі запропонували таку схему:

- 1% від зарплати сплачує працівник;

- 2% - роботодавець;

- при бажанні працівник може збільшити частку відрахувань, при цьому пропорційно зростає частка роботодавця (максимально 9%)

- є можливості - кошти можна поповнювати понад зазначених розмірів за свій рахунок.

Як захищаються ці відрахування

У кожного громадянина відкритий особистий пенсійний розрахунковий рахунок, який він може перевірити в будь-який момент. У разі смерті ці кошти є частиною спадщини. Контроль за збереженням і розподілом коштів покладаються на Пенсійне казначейство.

Всі оператори, що працюють з рахунками, проходять конкурсний відбір та перевіряються на надійність. Так передбачається захистити громадян від шахрайських схем з пенсійними рахунками. В результаті друга пенсія залежить виключно від нас самих. Більше назбираємо сьогодні - більше витратимо потім.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
fy Показати IP 4 Березня 2020 09:30
про що ви говорите. тут аби прожити і комунальні сплатити а не ще на дві пенсії відкладати. а може хто і може ?
факт до fy Показати IP 4 Березня 2020 11:06
Є такі,що можуть.Але їм пенсія не потрібна.Вони праправнуків вже забезпечили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus