USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Що зроблять із якісною бруківкою, яку знайшли на центральній луцькій вулиці

9 Липня 2015 16:19
Вулиця Крилова, яку збиралися викласти сучасною бруківкою, може повернути собі первозданний вигляд. Шашка Трилінського (трилінка), яку відкопали під шаром асфальту, чекає, аби її знову поклали на місце. Так, лучани стурбовані тим, щоб стара, утім дуже якісна, польська бруківка під час ремонту шляху не зникла у чужих «кишенях». Мовляв, така міцна знахідка має і далі служити місту.

Нагадаємо, під час ремонтних робіт на вулиці Крилова під шаром асфальту знайшли шашку Трилінського, якою за Польщі була викладена вулиця. Після того, як краєзнавці звернулися в міську раду з проханням зберегти старе мощення, роботи на вулиці тимчасово зупинили.

Як повідомив директор департаменту ЖКГ Луцької міської Іван Кубіцький, на вулиці досі знімають стару бруківку. На зворотному боці розшукали тавро, що шашка була виготовлена у 1938 році.
Роботи, які були раніше запроектовані, зупинили. Адже спершу старе мощення мали покрити сучасною бруківкою, яка якісно гірша за шашку Трилінського. Після того, як вирішили таки зберегти старе мощення, довелося змінити види запланованих робіт. Так, тепер «трилінку» знімають, дефектують, відбирають вцілілу, яка буде придатною для подальшого користування. По тому вирахують, на скільки вистачить старої бруківки і внесуть коригування у проект.

Після наради з архітекторами, вирішили стару бруківку викласти наступним чином: по обидва боки дороги від бордюрів укладуть 1-2 ряди сучасної бруківки червоного кольору, щоб відтінити «трилінку». З боку вулиці Лесі Українки укладуть чотирикутну шашку, на скільки її вистачить, потім зроблять 4-5 метрів вкраплення сучасної бруківки, а далі - укладуть шестигранну шашку Трилінського.
Як пояснив Іван Кубіцький, складність полягає в тому, що під час цих робіт мають бути використані інші технології, аніж під час укладання сучасної бруківки. Адже основу під бруківку треба викладати різнорівнево, різної товщини: сучасна бруківка набагато тонша за 20-сантиметрову шашку.

Крім того, такі роботи вимагають більше ручної праці (очищенні і відбір шашки, укладання основи і бруківки), яка, відповідно, й оцінюється дорожче. Однак, укладання якісної шашки Трилінського – це довготривала інвестиція у місто.

Власне, всі зімни в проектно-кошторисну документацію внесуть після того, як стане чітко відомо, на скільки вистачить вцілілої шашки Трилінського. Нині «трилінку» продовжують знімати.

Довідка. Трилінка (пол. Trylinka) — бетонна плита для доріг і пішохідних доріжок у формі правильного шестикутника. Називають її ще шашка Трилінського. Помилково називають терлінка. Винахідник - польський інженер комунікацій Владислав Трилінський (пол. Władysław Tryliński, 20.06.1878 - 6.02.1956). 14 грудня 1932 року подав заявку в Патентний уряд Варшави на бетонну плиту для доріг і пішохідних доріжок у формі правильного шестикутника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
мішка Показати IP 9 Липня 2015 17:12
щонібудь і бантік збоку, мішають тепле з мокрим...
Костя Показати IP 9 Липня 2015 18:28
А де шестигранна бруківка? На фото квадратна.
Кості до Костя Показати IP 10 Липня 2015 16:43
А ти не пробував кинути квадратну плитку у воду? Кидаєш квадратні плитки, а круги по воді розходяться круглі... Во задача!!! Га???
Сергій Показати IP 9 Липня 2015 20:11
А тепер пораху скільки граней в такої квадратної бруківки баран)
Хвєдя до Сергій Показати IP 10 Липня 2015 09:16
А слабо в гуглі пошукати "трилінка", побачити яка вона, а потім стати "квадратним бараном".
І я Показати IP 9 Липня 2015 20:48
Хтось правильно здійняв галас і за це йому спасибі....А то могли б уже сьогодні і не знайти слідів бруківки.
Глас божий Показати IP 9 Липня 2015 22:12
Куме,ви до Жидичина?Та нє ,я до Жидичина.А,а я думав Ви до Жидичина.Яке кладе ,таке і пише...
Екскурсовод Показати IP 9 Липня 2015 22:41
Якійсь романюк дорожку собі виложить до сарайчика на своїй дачі.
Архітектор Показати IP 9 Липня 2015 23:19
Правильно роблять, молодці. Тепер буде ще одне місце куди можна буде водити туристів.
Бруківка Показати IP 10 Липня 2015 11:25
Лежала в центрі кругом ще польска, але був такий кривицький. То він покрав неї і продав за кордон дорого, ну дуже дорого, а замість неї поклав те г**но, що за рік від води та снігу руйнуеться, ну самі бачите...
Ніна Показати IP 10 Липня 2015 12:10
Зверніть увагу на нові тротуари. З правої сторони уже прогнулися наполовину під новою кольоровою бруківкою. Це при тому. Що по них ніхто не ходив. А що далі?
Оля до Ніна Показати IP 10 Липня 2015 16:59
Ніночко, не називайте це "кольоровою бруківкою", бо це "г..но" - цементна плитка, яка поколеться, викришитсья і повимадає вже наступного року. Подивіться як виглядає нині вул. Лесі Українки, Театральний майдан та ін. - жалюгідне видовище! Чи не так?
убан Луцьк Показати IP 10 Липня 2015 14:20
Все про будівництво в Луцьку.: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1797614
Для Ніни Показати IP 10 Липня 2015 16:31
Я щодня ходжу повз цю вулицю. Оте, що Ви називаєте: "З правої сторони уже прогнулися наполовину під новою кольоровою бруківкою. Це при тому. Що по них ніхто не ходив. А що далі?" - спеціально зроблено для пандусів, адже поруч знаходяться аптеки та житловий будинок, які повинні бути обладнані спеціальними спусками для інвалідів-візочників, людей з обмеженими можливостями та для мам, які возять своїх малюків у візочках. А далі - сподіваємося, що буде ще одна гарна пішохідна вулиця!
Лучанка Показати IP 10 Липня 2015 16:37
А можливо, варто було б відновити виробництво таких "шашок", адже технологія виготовлення відома! Для чого комбінувати старе дорожнє покриття з сучасною цементною плиткою?
Анонім Показати IP 16 Липня 2015 09:00
така сама бруківка ще була на Лесі Українки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus