USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку показали, як виготовляють «автобуси майбутнього»

4 Лютого 2015 08:32
Будучи першим підприємством в Україні, яке нагалодило випуск електробусів, ДП «Автоскладальний завод №1» АТ «АК «Богдан Моторс» працює над замовленням для Любліна. У рамках проекту співпраці планується виготовити 38 автобусів, деякі з них вже пройшли випробування в Польщі.

Про це йшлося у рамках візиту на луцький автобусний завод «Богдан» під час Дня депутата Луцької міської ради.

Замовлення на виготовлення 38 автобусів з електричним силовим агрегатом автозавод «Богдан» отримав від Любліна. Польське місто стало експериментальним майданчиком для впровадження «зелених» технологій, на що отримало фінансування, сума якого сягає близько 500 мільйонів євро. До слова, саме луцький завод є піонером у галузі виробництва громадського транспорту «зеленого» типу, адже з його конвеєра зійшов перший в країні електробус.

Електробус «Богдан E7010» є спільною розробкою корпорації «Богдан» та польської компанії URSUS SA. Він має довжину 12 метрів та вміщає 100 пасажирів (з яких 30 місць – сидячі).
Чотири акумуляторні батареї дають йому запас руху у 150 кілометрів, а встановивши ще одну, можна подовжили максимальну довжину поїздки ще на 50 кілометрів. Проте, навіть короткої підзарядки тривалістю в 15 – 20 хвилин буде достатньо для того, аби поповнити заряд до рівня 80%. Максимальна швидкість електробуса становить 70 кілометрів за годину, чого більш ніж достатньо в умовах міста.
Окремі моделі на заводі виготовляють цілком із нержавіючої сталі. Попри досить високу вартість такого кузову, він є практично вічним, оскільки не піддається корозії.
Таке рішення є виправданим саме у випадку з електробусами, адже електродвигун має ресурс роботи, значно більший за бензиновий, дизельний чи гібридний. Він розрахований на 30 – 50 років і навіть по закінченню цього терміну йому можна знайти застосування. Для прикладу, встановити на ліфт чи використати як додаткову станцію.

Нині в цеху кипить робота над 6 кузовами.
Для того, аби повністю закрити замовлення, заводу потрібно виготовити ще 11 електробусів.
Виробництво електробусів є досить дороговартісним, проте Люблін працює з Європейським банком реконструкції та розвитку і у рамках грантового проекту отримує компенсацію вартості між звичайним автобусом та його електричним аналогом.

Проте, електробуси мають і свої недоліки. Так, нині конструктори намагаються вирішити проблему ваги та вартості акумуляторних батарей. Але ця проблема має вирішитись з часом, адже з кожним роком ці важливі елементи модернізуються, стають все більш легкими та місткими. Попри дружність до навколишнього середовища, електробуси можуть нести і серйозну загрозу для довкілля. Адже акумуляторні батареї, при неправильній утилізації, можуть нанести суттєвої шкоди екосистемі. Але і цю проблему, як стверджує директор ДП «Автоскладальний завод №1» АТ «АК «Богдан Моторс» Микола Джула, вже частково вирішили. З його слів, вже є домовленості з організаціями, які будуть здійснювати утилізацію елементів живлення згідно з всіма нормами.

Окрім того, на базі луцького автозаводу виробляють і гібридні автобуси. Зокрема, один з них нині проходить перевірки в цеху діагностики та здачі продукції.
Тут обладнана шумова камера, гальмівний стенд, дощувальна камера тощо. За допомогою цього устаткування перевіряють герметичність кузова та справність роботи всіх агрегатів автобуса, тролейбуса чи електробуса.

Проте, гібридні автобуси директор Микола Джула вважає проміжною ланкою, між нинішньою автотехнікою та технологіями майбутнього:

«Гібрид – це проміжна ланка. Я такий приклад привожу: це як пейджер між стаціонарним та мобільним телефоном. Я вважаю, що перспектива – за електробусами. Можливо, ще гібридні тролейбуси теж матимуть перспективу. Але як показує Європи, кошти їм фінансують під екологічно чистий транспорт. А гібрид під цю категорію не підпадає».
Микола Джула стверджує, що впровадження «зелених» технологій у галузі автомобілебудування могло би бути значно активнішим та прогресивнішим, проте, робити це заважають нафтові лобісти, які не хочуть втрачати вартість «чорного золота», запаси якого ще поки є на Землі. Мовляв, окремі організації викупляють патенти на нові технології та ховають їх «у шухляду» до кращих часів.

Але не зважаючи на те, що саме у Луцьку вперше в Україні зійшов з конвеєра автобус на електродвигуні, невідомо, коли містяни зможуть користуватись ним як громадським транспортом. Причина цьому є досить банальна – нестача фінансування. Навіть у випадку успішної реалізації співробітництва з ЄБРР, закупівля нових одиниць транспорту буде непідйомною для бюджету міста.

Секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко наводить приклад простої арифметики: якщо звичайний новий тролейбус вартує близько 2, 5 мільйона гривень. За ці кошти в Польщі можна придбати 25 вживаних «рогатих», на кшталт таких, як місто закупило у 2014 році.

«Безумовно, якість їх зовсім інша. Але таким чином ми одномоментно закриваємо питання, адже у нас всього 38 тролейбусів. Бюджет міста - бідний: для прикладу, в Замості (Польща) він становить 100 мільйонів доларів. У Луцька – 50 мільйонів, при тому, що Замость менша втричі», - пояснює він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
лучани Показати IP 4 Лютого 2015 08:57
Поляки платять за проїзд від 300 грн на день, тому мають хороший транспорт. А совки хочуть платити1.5₴ , тому їздять на бидлвозках.
Тролейбус до лучани Показати IP 4 Лютого 2015 10:39
Це за місяць, троляка!!!
ас Показати IP 4 Лютого 2015 09:01
ти такий лучанин як я москаль
лучани до ас Показати IP 4 Лютого 2015 09:14
Ціни на проїзд у Кракові, помнож на шість і буде у гривнях. http://www.mpk.krakow.pl/pl/bilety2/cenniki-biletow-okresowych/
Иван Показати IP 4 Лютого 2015 12:32
http://bogdan-motors.blogspot.com/2015/01/blog-post.html Богдан Моторс готовится к тендеру для Министерства Обороны Украины
Про Богдан Показати IP 4 Лютого 2015 12:36
Переформатирование украинского военного автопрома - БТР "БАРС" (Богдан Моторс) теперь на страже порядка - http://auto-kraz.blogspot.com/2015/02/blog-post_2.html
Лучанин Показати IP 4 Лютого 2015 13:16
Роблять криві автобуси і тролейбуси хочуть ще і криві БТРи робити)))))))))))))))))
Анонім Показати IP 4 Лютого 2015 14:30
хто там працював,той підтвердить,що ця продукція є небезпечною для життя,непотрібство.
Робытник Показати IP 15 Квітня 2016 22:14
Робили на Польщу тролейбуси, то поляки потім т*ахнули за якість і строки. Якби продукція була конкурентноспроможна то робили б на Європу. А так і поляки більше не хочуть мати справи з Богданом. Якщо з 10 автобусів з Луцька до Рівного доїхало 7, а до Києва 5. Не будуть люди за копійки нормально працювати. Зате зарплата в керівників зашкалює, а рівень професіоналізму нижче ПТУ. Слоган зате гарний «Задумано, втілено, працює». Спеців стає все меньше і скоро «білим комірцям» прийдеться своїми кривими руками і прямими мізками самим збирати свої трабанти. «Задумано, втілено, н**нулось.
Анонім Показати IP 23 Січня 2018 02:56
воно не правда!!! як ті грати без кузовної реально рами не чогось на кшталт вербового сараю можуть продаватись у польщу ті автобуси будуть стояти десь для фоточок. то україна тут елекроквитки щось не можливе.. ну так наприклад маркет без касира куда не йшло але електроквиток.. ящко паперовий не дасть.. то що тут казати. колись по паперовому контролювали це все а зараз всім пофік

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus