USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

ЄС хоче реформувати Фонд військової допомоги Україні, – Bloomberg

20 Січня 2024 15:36
Зовнішньополітичне відомство Європейського Союзу представило державам-членам пропозицію щодо реформування Фонду, який надає військову підтримку Україні, оскільки ЄС переходить від надання зброї з наявних запасів до закупівлі нової.

Про це пише Bloomberg з посиланням на відповідний документ, передає ТСН.

У документі викладено умови створення раніше запропонованого Фонду допомоги Україні з річним бюджетом близько €5 млрд, про який уряди країн ЄС не змогли домовитися. Розмір фонду кілька разів збільшувався, але рішення про виділення та виплату коштів вимагають одностайної підтримки.

Відповідно до поточного механізму фінансування, відомого як Європейський фонд миру (EPF), країни-члени отримують відшкодування за зброю, яку вони надсилають Україні. Після повномасштабного вторгнення Росії до України було схвалено сім пакетів на загальну суму €3,5 млрд, а також €2 млрд на постачання боєприпасів.

Країни-члени сперечалися щодо ставок відшкодування та використання механізму для компенсації закупівель, тоді як Угорщина заблокувала восьмий транш фінансування для компенсації країнам ЄС за поставки зброї.

«Необхідно якнайшвидше досягти політичної згоди щодо запропонованої мети – збільшити загальну фінансову стелю ЄФПЗ на €5 млрд, спеціально призначених для України», – йдеться в документі.

Читати ще: Угорщина висунула умову розблокування €50 мільярдів для України

Дипломатичні представники кількох країн, у тому числі Німеччини, на зустрічі в середу припустили, що EPF у тому вигляді, в якому він створений, стає менш ефективним, оскільки у майбутньому більше поставок буде здійснюватися за рахунок новопридбаної зброї, а не з наявних запасів.

Інші країни-члени хотіли б, щоб фонд допомоги був вбудований в ЄФМ, водночас деякі країни хочуть зберегти нинішній механізм, повідомляє агентство Bloomberg.

Пропозиція зовнішньополітичного відомства ЄС спрямована на узгодження різних позицій шляхом зміни управління фондом, включаючи фіксацію ставок відшкодування та надання більш високого бонусу за спільні ініціативи між європейською та українською промисловістю.

Як йдеться в проєкті, відшкодування за поставки зі складів та односторонні закупівлі будуть поступово скасовані.

Передбачають, що фонд матиме два основні напрямки, які підтримуватимуться через ЄФМ: надання летальної та нелетальної підтримки Україні шляхом спільних закупівель через європейську промисловість, а також продовження тренувань та оснащення українських військ.

Читати ще: Литва схвалила довгостроковий пакет підтримки України й анонсувала нові поставки

Цей інструмент має доповнити будь-яку двосторонню допомогу, що її надають Києву держави-члени.

Планують, що фонд будуть використовувати для задоволення найбільш нагальних потреб України в артилерії, спеціалізованих боєприпасах, безпілотниках та засобах протиповітряної оборони, а також нелетальних елементах, таких як розмінування, військово-медичне забезпечення та кібербезпека.

Залучення неєвропейського озброєння та послуг до роботи ЄС з підготовки та оснащення українських військ, наприклад, в межах коаліції винищувачів F-16, мають розглядати в кожному конкретному випадку, йдеться в документі.

Також повідомляють, що подальші зіставні щорічні збільшення можуть бути передбачені до 2027 року, виходячи з потреб України та за умови політичного керівництва з боку держав-членів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus