USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

За тиждень на Волині щепили проти кору майже 1 400 дітей

27 Липня 2023 11:55
За перший тиждень загальнонаціональної кампанії з «наздоганяючої вакцинації» на Волині щепили проти кору 1 338 дітей. Щеплення роблять для попередження спалаху кору, особливо серед дітей, які восени повернуться до навчання.

Про це Суспільному Волині розповіла заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Людмила Рожко.

Цього року, з її слів, в області зареєстрували два випадки захворювання на кір – це 16-річний підліток та 42-річний чоловік. Нині цільовою групою з вакцинації є діти від двох до 17 років.
«Хвороба підступна, може давати серйозні складні ускладнення. Вакцини більше 8-ми тисяч є в кожному закладі охорони здоров’я, який надає допомогу на сьогодні. І більше 10 тисяч є в нашій базі спеціального медичного постачання», – сказала Людмила Рожко.

Як вакцинують дітей у Луцькій громаді

Із початком повномасштабної війни рівень вакцинації в Луцькій міській дитячій поліклініці знизився, а ймовірний ризик захворіти на інфекційні хвороби, серед яких і кір – зріс. Про це розповіла директорка медзакладу Оксана Лєщинська. З її слів, дев’ятеро з десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим на кір, можуть інфікуватися.
«В нас був спалах в 2017 році. Ми маємо захистити наших дітей, захистити оточуючих і надати безпечне інфекційне середовище не тільки лучанам, а й тим людям, які в нас тимчасово проживають», – каже керівниця поліклініки.

Вакцинувати однорічну доньку Єлизавету у міській поліклініці вирішив лучанин Олександр Павлів із дружиною.«Собі робили і дітям робимо. Для того, щоб захистити дитину», – сказав чоловік.
Перед щепленням дитину оглянув педіатр Андрій Василюк. З його слів, вперше дитину вакцинують, коли їй виповнюється рік, надалі – у шість років. «Проводимо ми дворазово, цього вистачає, як доведено і досліджено, на все життя. Це є комплексна вакцина, це є кір, краснуха, паротит», – говорить лікар.
Невакцинованих проти кору дітей на Волині наразі є майже 9 тисяч, – зазначила заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Людмила Рожко. Вакцинальна кампанія проти кору в регіоні триватиме до 1 вересня. З її слів, мобільні бригади будуть працювати за потреби, пунктів щеплення в області достатньо.
Довідково: кір – інфекційна, гостра вірусна хвороба. Єдиним джерелом збудника інфекції є людина, котра захворіла. Сприйнятливість до кору надзвичайно висока. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Занедужати можна у будь-якому віці. Спеціального лікування проти кору нема. Найкращий захист – вакцинація.

Згідно з епідпрогнозом та враховуючи періодичність, у 2023-2024 роках на Волині є ризик спалаху захворюваності на кір.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus