USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Замах на Шефіра: все, що відомо про обстріл авто помічника Зеленського

23 Вересня 2021 08:44
У середу, 22 вересня, під Києвом невідомі обстріляли автомобіль першого помічника президента Сергія Шефіра. В іномарку потрапило десять куль. Поранення отримав водій Шефіра. Його з пораненнями шпиталізували.

ТСН.ua зібрав усе, що відомо наразі про обстріл авта першого помічника Володимира Зеленського.

Автомобіль Сергія Шефіра обстріляли близько 10:00 22 вересня біля Лісників Київської області. На момент обстрілу в салоні перебував помічник президента та його водій, який отримав поранення.

ЗМІ повідомляють, що обстріл стався, коли Шефір їхав з дому на роботу. Дорога йде через ліс. Саме з різних боків траси було зроблено кілька автоматних черг. Лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив про засідку в лісі: «Коли почали стріляти, водій дав по газам. Там є дорога через і в лісі була засідка, фактично».

Наразі на місті працюють слідчо-оперативні групи поліції. Триває спеціальна поліцейська операція для розшуку зловмисників. Їх наразі розшукують, введено спецоперацію «Сирена». За словами заступника глави МВС Антона Геращенко, автомобіль не був броньований. Шефір також не користувався жодною охороною.

За словами, генеральної прокурорки Ірини Венедіктової, розпочато провадження з попередньою кваліфікацією замах на вбивство двох і більше осіб – це ст. 115 ККУ.

Сам Сергій Шефір не постраждав. Утім, він перебуває у шоковому стані. Після обстрілу його пересадили до поліцейського екіпажу і перевезли до безпечного місця. «Він в стані шоку. Трактує, що стріляли в нього, але попали у водія», – каже Давид Арахамія.

Натомість три поранення отримав керманич. Водій перебуває в реанімації у важкому стані. Відомо, що після стрілянини він зміг самостійно доїхати безпечної парковки. Саме туди викликали швидку допомогу і поліцію. Медики кажуть, що життю потерпілого нічого не загрожує.

Заява Шефіра

Сергій Шефір прокоментував замах. За його словами, стрілянина почалася просто на дорозі. Водій прискорив рух. Шефір каже, що почувається нормально. Дії свого водія назвав героїчними.

Помічник Зеленського спростував чутки про конфлікт в Офісі президента, який нібито пов’язаним з цим замахом. Шефір наголосив: президента так не налякати. Основною метою нападу він вважає залякування влади.

Правоохоронці поки не висловили причин обстрілу автомобіля політика. За словами керівника прокуратури Київської області Олексія Хоменка, у справі є кілька версій. «Наразі відпрацьовується низка версій. З урахуванням того, що триває огляд місця події, тривають оперативні заходи, я не можу озвучити ці версії, оскільки це зашкодить слідству», – розповів Хоменко під час брифінгу.

У Нацполіції розглядають три головні версії замаху на життя першого помічника президента. «Три основні версії, які розглядає Нацполіція: у зв’язку з державною діяльністю потерпілого, з метою тиску на вище керівництво держави і з метою дестабілізації політичної ситуації в нашій державі. У тому числі розглядається версія про участь спецслужб іноземних держав», – повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко.

Своєю чергою, Давид Арахамія назвав свої версії інциденту.

«Привіт» від контрабандистів і кримінальних авторитетів. Ви знаєте, вони майже всі вже покинули Україну із насижених місць, чутки і оперативна інформація правоохоронців кажуть, що вони якось будуть мститися. Друга версія – може бути російський слід. І звичайно, зараз напередодні таких великих, рішучих змін щодо боротьби із політичним впливом фінансово-промислових груп (боротьба з олігархами. – Ред.)», – сказав Арахамія.

Реакція на обстріл

Володимиру Зеленському, який наразі перебуває у Нью-Йорку на Генасамблеї ООН, оперативно доповіли про напад на його помічника. Заява від глави держави не забарилася. За словами президента, йому поки не відомо, хто стоїть за замахом на його «помічника і близького друга». Утім, це не вплине на обраний ним курс – «до змін, до детінізації економіки, до боротьби з криміналітетом».

«Які це сили? Можуть бути внутрішні, а можуть бути зовнішні. Але силами не вважаю їх. Тому що передавати мені привіт пострілами з лісу в автомобіль мого друга – це слабкість. А ось відповідь буде сильною. На міцність нашої команди це не впливає», – наголосив Володимир Зеленський.

Міністерство внутрішніх справ

Керівник МВС Денис Монастирський впевнений, що помічника Зеленського хотіли вбити.

«Хочу наголосити, що метою даного нападу було не налякати, а саме вбити першого помічника президента України. Наголошую, що команду президента не налякати, ті реформи, які початі, в тому числі у боротьбі з організованою злочинністю, будуть продовжені», – наголосив керівник відомства.

Самі ж патрони, якими обстріляли автомобіль першого помічника президента Сергія Шефіра, виготовлені в Угорщині.

Офіс генпрокурора

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова назвала напад на авто Сергій Шефіра «викликом усій правоохоронній системі».

«Наміри в них, судячи з усього, були серйозні – автоматна черга прошила автомобіль. Невстановлені особи, за попередніми даними, із автоматичної зброї калібру 7,62 здійснили близько 10 пострілів. В результаті поранений водій, якого наразі госпіталізовано», – зазначила прокурорка.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що усі служби мають вжити необхідних заходів для того, щоб затримати нападника та притягнути до кримінальної відповідальності.

«Замах на Сергія Шефіра – це виклик нашому президенту, а значить і нам всім. Ми цей виклик приймаємо, і будемо вирішувати будь-які проблеми тільки разом», – наголосив керівник ОП.

Радник голови Офісу Михайло Подоляк пов’язав замах на Шефіра з боротьбою проти олігархів президента Володимира Зеленського. Він назвав це «ні чим іншим, як спробою демонстративного вбивства ключового члена команди».

За словами Подоляка, політика Зеленського спрямована на «істотне зниження традиційного впливу тіньових олігархів на суспільні процеси», а також «на знищення політико-фінансових угруповань, які відверто працюють на наших зовнішніх опонентів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Дідо Показати IP 23 Вересня 2021 09:39
Дідо мислить шо хтіли б зажмурити того шефіра то так і було б.. А так то Володька крімльовскій трима ту всю зелену шайку міцно за котки ))
Ігор Показати IP 23 Вересня 2021 10:11
Дії свого водія Шефір назвав героїчними. Це вже прямий натяк. Не здивуюся, якщо через місяць присвоять водію звання Герой України.
1 Показати IP 23 Вересня 2021 11:04
Швидше всього то розіграний сценарій, подивіться як ми правильно все робимо, з олігархами боремся з контрабандистами теж, що аж по нас стріляють. І рейтинг може піднятися і від глобальніших проблем відволікли. Кіношоу продовжується
Анонім Показати IP 23 Вересня 2021 11:26
Сценаристи вони такі винахідливі.
Анонім Показати IP 23 Вересня 2021 12:21
Комедіанти. Цікаво,яка частина суспільства їм повірить і для чого це все?
Сс Показати IP 23 Вересня 2021 12:49
Які кримінальники, контрабандисти... ви про що???! Вони ж всі при владі.
В . Показати IP 23 Вересня 2021 21:05
До этого случая я даже и не знал и не слышал такого важного гуся как он.хахахаха

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus