USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Заміна адвокатів та апеляції про зміну запобіжного заходу: що відомо про справу Сметаніна, який «здав» Луцький аеропорт

18 Липня 2023 16:54
18 липня у Луцьку відбулося чергове судове засідання у справі авіалюбителя та музиканта Іллі Сметаніна, якого підозрюють у здачі росіянам під обстріл Луцького аеродрому. Впродовж року судової тяганини в Іллі Сметаніна було три різних адвокати, кожен з яких просив змінити йому міру запобіжного заходу.

Оскільки засідання відбувалося у закритому режимі, то журналістам на нього потрапити не вдалося. Проте Інформаційне агентство Волинські Новини спробувало дізнатися у нинішнього захисника Іллі Євгенії Коваленко, що наразі відомо про резонансну справу.

За даними аналітичної системи YouControl, на перших судових засіданнях захисником Іллі Сметаніна була луцька адвокатка Яна Кінах. На засіданні 3 березня минулого року, де Іллі Сметаніну обирали запобіжний захід, вона разом з підозрюваним заперечувала щодо задоволення клопотання слідчого СБУ про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на 60 діб.

Незважаючи на те, що Луцький міськрайонний суд став на сторону слідчого, задовольнивши його клопотання, Яна Кінах подала апеляційну скаргу на ухвалу суду до Волинського апеляційного суду. Адвокатка вважала рішення суду першої інстанції незаконним.

«У поданій апеляційній скарзі захисник Кінах Я. В. вважає рішення слідчого судді незаконним, безпідставним і передчасним. Вказує, що стороною обвинувачення недоведені, а лише формально наведені ризики, передбачені ст.177 КПК України. Посилається на необґрунтованість пред'явленої її підзахисному підозри. Стверджує, що Ілля Сметанін має постійне місце проживання в Україні, проживає з батьками пенсійного віку, за місцем проживання та на роботі характеризується виключно позитивно. Крім того, зазначає, що призначений підозрюваному розмір застави є для нього завідомо непомірним, що призведе до неможливості виконання застави. З огляду на наведене просить ухвалу слідчого судді скасувати та обрати підозрюваному запобіжний захід, не пов'язаний із триманням під вартою», – йдеться в ухвалі Волинського апеляційного суду.

Проте скаргу Яни Чуріної апеляційний суд залишив без задоволення.

Далі адвокат в Іллі Сметаніна змінився – новим захисником став Ігор Мамченко. Однак тактика захисту не змінилася. На судових засіданнях, де обирався запобіжний захід, адвокат просив не задовольняти клопотання слідчого про продовження строку тримання під вартою.

Коли цього не ставалося, Ігор Мамченко подавав апеляційну скаргу, просивши застосувати до Іллі Сметаніна запобіжний захід, не пов’язаний з триманням під вартою.

Читати ще: «Телефон і старий велосипед – усе, що в нього було»: The Economist написав про скрипаля з Луцька, який шпигував для Росії

Нині ж адвокатом Іллі Сметаніна є Євгенія Коваленко, яка продовжила справу колег і також подавала апеляційні скарги, просивши змінити запобіжний захід на більш м’який. Після сьогоднішнього судового засідання Інформаційне агентство Волинські Новини звернулося до неї за коментарем, однак адвокатка відмовилася будь-що коментувати, мотивуючи тим, що відповідно до Кримінально-процесуального кодексу судове засідання є закритим, тож вона не має права розголошувати будь-яку інформацію.

Речниця обласної прокуратури Наталія Мурахевич після засідання також повідомила, що справа відбувається на етапі судового розгляду, але на фінальний етап поки не виходить. Прокурори робитимуть все, щоб обвинувачений отримав законне покарання.

Читати ще: Музикант, любитель літаків та СРСР: що відомо про лучанина, який здав під обстріл Луцький аеродром

Нагадаємо, зранку 24 лютого 2022 року по військовому аеродрому поблизу Луцька російська авіація завдала декілька ударів.

4 березня в Службі безпеки України повідомили про затримання лучанина за підозрою у держзраді. Слідчим авіалюбитель Ілля Сметанін тоді зізнався, що «здав» ворогу під обстріл Луцький військовий аеродром.

28 квітня Луцький міськрайонний суд призначив підозрюваному у держзраді Іллі Сметаніну заставу в один мільйон дев’ятсот вісімдесят чотири тисячі гривень.

8 серпня у Луцькому міськрайонному суді відбулося підготовче судове засідання за обвинуваченням у державній зраді скрипаля та авіалюбителя Іллі Сметаніна. Свою вину лучанин не визнав.

25 січня йому вчергове продовжили тримання під вартою. Керівник Луцького слідчого ізолятора Андрій Гульоватий розповідав, що Сметанін характеризується посередньо. Режим утримання не порушує. Соціальні зв’язки підтримує з рідними шляхом отримання посилок-передач. Також він питав дозволу принести до камери скрипку, однак йому заборонили.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
скептик Показати IP 18 Липня 2023 17:25
в умовах військового стану таких просто розстрілюють
Адвокат до скептик Показати IP 18 Липня 2023 18:50
Як в"язнів Луцької тюрми 23 червня 1941 року?
скептик до Адвокат Показати IP 18 Липня 2023 19:19
не порівнюй палець з трамвайною рукою. чи може зрадників ще медаллю нагородити ? пята колона кремля і політичні вязні кремля - це далеко не одне і те ж.
Адвокат до скептик Показати IP 18 Липня 2023 20:06
Він визнаний зрадником у встановленим законом порядку?
Сергій Показати IP 18 Липня 2023 18:45
Там вся справи шита білими нитками
Анонім до Сергій Показати IP 18 Липня 2023 19:13
А якими нитками треба шити? І що це означає - "білими нитками"? Ти хоч сам знаєш, що ляпаєш? Чи рибячі мізки маєш?
скептик до Сергій Показати IP 18 Липня 2023 19:20
ага. і георгієвской лєнтой обмотана
Ще не зовсім свідоми Показати IP 18 Липня 2023 19:51
Міркується, що з тієї справи не буде ні х..роя. Якщо те провадження "бовтається" більше року, перспективи в ньому немає. Доказова база у справах такої категорії збирається за два місяці. Максимум - півроку, і то вже зі "строгачами". Тут не потрібно ревізій проведення господарської діяльності, товарознавчих та економічних експертиз, направляти клопотання про надання правової допомоги до уповноважних органів іноземних країн (хіба що в кацапію). Але не думаю, що з любянки відповідь швидко прийде
Парень Показати IP 18 Липня 2023 20:09
Ще його «корєша» Верпучинського казляру притягли б за вуха. То й ще «любитель Совка». Засранець. Живуть в Україні , а їм соплякам совєтский союз подавай . Гнилоття.
Руслан Показати IP 18 Липня 2023 23:19
Якщо його не посадять, то це буде просто якийсь сюр. Що потрібно доказувати. Він зрадник, він гній. Пожиттєве з конфіскацією. Такі справи повинні бути показовими, щоб іншим було не повадно. Іншого варіанта бути не повинно.
Янеробот Показати IP 19 Липня 2023 05:04
Г*мнюк. Осоромив музикантів. Нехай сидить вічно
Луцьк Показати IP 19 Липня 2023 05:24
Неадекват
Андерсон Показати IP 20 Липня 2023 07:01
Ну ось випускають цього поціновувача радянського союзу та рашки, де він збирається жити та яким чином? Буде в своїх батьків пенсіонерів на шиї сидіти яи знайдеться спонсор, як в ви*лядків кононовичей?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus