USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Школярів Рівненської ОТГ навчали правил безпеки. Фоторепортаж

23 Вересня 2019 14:25
Нещодавно на Волині стартувала освітня кампанія «Безпечний пішохід». У її рамках пожежники, поліцейські, медики, педагоги й навіть бібліотекарі вчать школярів правил безпечної поведінки на дорогах, пожежної безпеки, азів надання першої медичної допомоги тощо.

Заходи в рамках кампанії, яка має на меті охопити близько 4500 дітей, уже відбулися в Павлівській, Любешівській, Поромівській та Устилузькій ОТГ. А 22 вересня у селі Гуща Любомльського району правила безпечної поведінки опановували учні закладів освіти Рівненської ОТГ. Крім знань і навиків, як діяти у надзвичайних ситуаціях, діти отримали світловідбивні аксесуари, що вкрай потрібні для безпеки і пішоходів, і водіїв.

Нагадаємо, освітню кампанію «Безпечний пішохід» проводять у рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області». У проекті беруть участь 32 польські ґміни та 15 волинських ОТГ. Він покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. За час реалізації проекту, а це 20 місяців, у справу створення добровільних пожежно-рятувальних підрозділів на Волині буде вкладено майже €210 тис.

З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

Читайте ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

«Тішуся, що нашій громаді пощастило стати учасницею цього міжнародного проекту, – каже голова Рівненської ОТГ Володимир Крижук. – До складу Рівненської ОТГ входить 17 населених пунктів. Вони розташовані на кордоні з Польщею. Тут діє пункт пропуску «Ягодин». А тому рух посилений. На жаль, ДТП трапляються часто. Тому і пішоходам, і водіям дуже важливо бути обережними на цих ділянках дороги. Дякуємо «Агенції розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за те, що запропонували нам взяти участь у проекті. Завдяки таким партнерам отримали можливість вивчити успішний досвід сусідньої Польщі».
Відповідальний за протипожежний стан у Рівненській ОТГ Сергій Соломянюк каже, що добровольчі дружини уже сформовано і вони можуть успішно працювати. «Не раз їздили в Польщу і бачили, як там працює пожежна дружина. Вирішили й собі таку створити. І все це завдяки цьому міжнародному проекту», – каже він.
Очільник громади розповідає, що до навчання уже зголосилися добровольці. Місцева пожежна охорона налічуватиме 12 осіб. Рівненська ОТГ має три пожежні дружини. А з 2012 року в селі Старовойтове діє пожежно-рятувальний пост, який обслуговує не лише населені пункти, а й митний пункт пропуску «Ягодин». Також на території об’єднаної громади функціонує станція медичної допомоги.

«Коли створили ОТГ, то мали дві місцеві пожежні охорони, – розповідає Володимир Крижук. – Пожежники дуже переживали, що після об’єднання розформуються МПО. Але ми зуміли не тільки зберегти ці два МПО, а й відкрити торік ще одну місцеву пожежну охорону. Громада має дбати про безпеку своїх жителів. Добровольчу дружину вдалося сформувати дуже швидко. Люди зацікавлені. Гадаю, що згодом налагодимо дуже хорошу роботу, а досвіду набиратимемося у поляків. Адже там цим підрозділам уже по сто років».

За словами голови Рівненської ОТГ, поліцейські, пожежники та медики громади часто проводять профілактичні бесіди з дітьми. «Діти – це наше майбутнє, – каже він. – Тому дуже важливо навчити їх надавати медичну допомогу, переконати в тому, що боятися не треба, бо це може статися з кожним, і дуже важливо надати домедичну допомогу вчасно».

Читайте ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Провідний інспектор Любомльського райвідділу УДСНС у Волинській області Катерина Думанчук переконана: школярі змалку мають знати, як дбати про особисту безпеку.
«На жаль, свідомість наших громадян заважає їм жити безпечно, – каже вона. – Наприклад, показник пожеж цьогоріч у вересні перевищив показник за 2018 рік. Тому доводиться часто проводити профілактичні бесіди серед громади, розповідати людям, чому так важливо не палити посуш. Адже потрібно турбуватися не лише про свою безпеку, а й про безпеку тих людей, які нас оточують. Наша екологія і так у плачевному стані, але люди цього не розуміють. Палять солому, бо так хочуть, а коли трапляється біда, то тільки тоді задумуються, що накоїли. Дуже добре, що серед школярів проводять такі освітні кампанії, як «Безпечний пішохід». Діти мають усвідомлювати, що вони роблять, які наслідки можуть бути від їхніх вчинків. Також вони мають знати, за якими номерами телефонувати, коли потрапляєш у небезпеку».

Читайте ще: Литовезька ОТГ отримала з Польщі спеціалізований пожежний автомобіль

Фельдшер Любомльської бригади екстреної медичної допомоги Валентина Хомацька запевняє: не тільки діти, а й дорослі мають знати, як надати домедичну допомогу. Медик каже, що їй ніколи не траплялися байдужі люди, а лише такі, які бачили, що людині погано, але так і не надали допомогу, бо боялися і не знали, як це зробити правильно. «Дуже важливо вміти надати домедичну допомогу правильно – так, щоб не нашкодити. Навчаємо усіх охочих. Це може зробити і дитина, і дорослий. Переконана, ці знання знадобляться у житті кожному. Не варто боятися. Адже вчасна реакція тих, хто поряд, може врятувати потерпілому життя», – зазначає медик.

Першокласниця Гущанського ліцею Єлизавета Пасецька каже, що тепер знатиме, як надавати першу медичну допомогу та куди телефонувати, якщо трапиться лихо. «Я навчилася проводити непрямий масаж серця. Сподіваюся, що тепер не розгублюся і зможу допомогти потерпілому, якщо буде така потреба», – ділиться враженнями дівчинка.

Учень третього класу Андрій Хомик каже, що найбільше йому було цікаво слухати, як працюють пожежники. «Можливо, колись я теж стану пожежником. Дуже цікава професія», – зізнається школяр.
У рамках кампанії «Безпечний пішохід» діти закріплювали теоретичні знання на практиці. Їм допомагали поліцейські, пожежники і медики. За допомогою фахівців школярі змогли загасити вогонь і зробити штучне дихання, непрямий масаж серця. Поліцейські розповіли дітям, яких правил мають дотримуватися пішоходи й велосипедисти. Також кожен охочий мав змогу оглянути поліцейський автомобіль, пожежну машину та карету швидкої допомоги, а також розпитати все, що цікавить про службу в поліції, роботу медиків та рятувальників.

Лілія Бондар

Фото Олександра Дурманенка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus