USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Литовежі школярів навчали правил безпеки. Фоторепортаж

27 Вересня 2019 14:43
У четвер, 26 вересня, на подвір’ї Литовезького ліцею імені Володимира Якобчука було велелюдно. Адже в рамках освітньої кампанії «Безпечний пішохід» до дітлахів у гості завітали представники служб «101», «102», «103», аби в доступній ігровій формі розповісти їм про правила безпеки та про те, як треба поводитися в надзвичайних ситуаціях.

Нагадаємо, освітня кампанія «Безпечний пішохід» відбувається в межах міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», що стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

У проекті беруть участь 32 польські ґміни та 15 волинських ОТГ. Він покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. Учасниками проекту від Волинської області є Устилузька (Володимир-Волинський район), Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська (Іваничівський район), Вишнівська, Рівненська (Любомльський район), Голобська, Дубівська, Колодяжненська (Ковельський район), Заболоттівська (Ратнівський район), Шацька (Шацький район), Любешівська (Любешівський район), Жидичинська (Ківерцівський район), Луківська (Турійський район) ОТГ.

З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

Заходи в рамках кампанії «Безпечний пішохід» уже відбулися у Павлівській, Любешівській, Поромівській, Устилузькій та Рівненській ОТГ.

Читайте ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

«На території нашої громади – шахта №9, яка активно працює. Крім того, Литовезька ОТГ розташована упритул до кордону з Польщею, тож рух трасою доволі інтенсивний. Логічно, що питання безпеки для нас дуже важливе, – зазначив голова Литовезької ОТГ Іван Іванчук. – Освітня кампанія «Безпечний пішохід» для нас дуже потрібна, аби зі шкільної лави діти отримували базові знання для того, щоби захистити не тільки себе, а й тих, хто поряд, а коли знадобиться, вміли надати першу долікарську допомогу».
Завдяки допомозі «Агенції розвитку Єврорегіону «Буг» Литовезька ОТГ отримала в подарунок від польських партнерів пожежний автомобіль. Наразі тут працюють над тим, щоби поставити його належним чином на облік та сформувати добровільну пожежну дружину. Іван Іванчук каже, що охочих не бракує.

Пожежники Вадим Покиньборода і Володимир Матрипула цього дня, окрім того, що ділилися корисною інформацією, показували дітям амуніцію, дозволяли вмикати сирену, а найчемнішим – посидіти в кабіні й уявити, як то воно – мчати на допомогу людям.

«Дуже добре, що проводять такі акції для дітей, – каже Вадим Покиньборода. – Адже звичку правильно поводитися із вогнем, дбати про безпеку треба формувати змалечку. Сьогодні й ми над цим працюємо. Діти активні, їм усе цікаво, а нам приємно, що можемо допомогти й розповісти про найважливіше. А вони ж прийдуть додому і розкажуть молодшим братикам і сестричкам».
Читайте ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Доки одні дітлахи приміряли на себе роль пожежників, інші зграйкою оточили реанімобіль, у якому їм продемонстрували усе наявне обладнання, розповіли, для чого його застосовують, ба навіть дозволили помацати дефібрилятор!

Та чи не найбільша юрба була біля машини поліцейських. Воно й не дивно, адже до школярів завітали не тільки інспектори, а й справжній криміналіст! Він прихопив свою валізку з обладнанням, тож дітлахи мали нагоду спробувати зняти відбитки пальців.

«Дуже хороші, активні діти. Розповідаємо їм про свою роботу, про те, що робимо на виїздах, як знімаємо слідові докази. Думаю, майбутні правоохоронців серед них точно є», – переконаний старший інспектор-криміналіст Леонід Пустовіт.
А у фоє будинку культури на школярів чекав… манекен Гоша, якого треба було «рятувати». Старший фельдшер навчально-тренувального відділу Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ірина Камінська розповідала й показувала дітлахам, що робити в разі нещасних випадків.

«Вкрай важливо навчати дітей надавати долікарську допомогу, адже ситуації в житті бувають різні, – вважає медик. – Сьогодні дітки великі молодці, усі дуже уважно слухають, ще й хочуть застосувати нові знання на практиці, по черзі «рятуючи» нашого Гошу».
«Нині дуже часто чуємо і читаємо про аварії, нерідко в них страждають дітки. Тому вдячні, що нас сьогодні зібрали на цей захід, – каже вчителька початкових класів Людмила Мних. – Я навіть для себе взяла багато нової та корисної інформації, а про дітей годі й казати. Вони ще кілька днів ділитимуться враженнями».
Погоджується з колегою і класовод Мовниківської ЗОШ І-ІІ ступенів Марія Попко: «Я просто в захваті від сьогоднішнього дійства, для школярів це свято. Діткам показали, як надавати першу медичну допомогу, розповіли про роботу пожежників та поліцейських. Крім того, вони мали нагоду усе спробувати власноруч. Я переконана, що впродовж життя ці знання їм неодноразово стануть у пригоді. Освітня кампанія «Безпечний пішохід» має дуже благородну місію».
Заступник директора з виховної роботи Заболотцівського ліцею Іван Романюк цього дня проводив для учнів велоестафету «Юні рятувальники». «Дивлюся на задоволені личка дітей і думаю: який корисний захід сьогодні відбувається! – усміхається педагог. – Бачу, що школярі неабияк захоплені тим, що відбувається. Отже, винесуть максимум важливої інформації».
«У нашому ліцеї цьогоріч навчається 129 учнів. Наш шкільний автобус також довозить на навчання дітей із кількох сусідніх сіл, – розповіла директорка Литовезького ліцею Тетяна Іваницька. – У плані безпеки ми проводимо грандіозну роботу. Адже через село пролягає траса, яка є дуже небезпечною. Тож шкільний автобус неабияк виручає. Під час посадки в нього ми проводимо відповідні інструктажі. Але для дітей наочність – це найкраще. Тому сьогоднішній захід, впевнена, навчить школярів багато чого. Хоча хотілося б, щоби їх проводили систематично».
Другокласник Арсен Кузів схвильовано каже: «Усе таке цікаве, що навіть не знаю, з чого почати. Ну, найбільше мені сподобалася поліція. А ще я дізнався, як надавати допомогу людині, яка потрапила в аварію. І тепер знаю, як викликати швидку допомогу, коли треба буде».

А третьокласник Марк Єрмаков з Мовників захоплено розповідав про те, що робити у випадку пожежі: куди телефонувати і як гасити. «Можливо, коли виросту, теж стану пожежником і буду рятувати людей», – розмірковує хлопець.

Одне слово, день у школяриків Литовезької ОТГ видався насиченим. Окрім спілкування із фахівцями, вони співали, танцювали, виготовляли лепбуки «Пішохід. Пожежник. Рятувальник», розмальовували тематичні розмальовки «Увага! Діти на дорозі», грали у гру «Дорожні знаки», вправлялися у твістингу «Світлофор», відвідали майстер-клас із туризму «Метелик» та переглянули мультфільм «Врятувати. Запобігти. Допомогти». А ще всім учасникам дійства подарували світловідбивні браслети-лінійки, якими забезпечила польська сторона міжнародного проекту, та пригостили солодощами.

Оксана Головій

Фото Олександра Дурманенка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus