USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Безпека – понад усе: школярі Луківської ОТГ готувалися до екстремальних ситуацій. Фоторепортаж

26 Жовтня 2019 12:49
У п’ятницю, 25 жовтня, команда освітньої кампанії «Безпечний пішохід» завітала у Луківську об’єднану територіальну громаду. Місцеві школярі цього дня мали унікальну нагоду поспілкуватися з поліцейськими, медиками, рятувальниками, а заодно засвоїти нові знання щодо поведінки в екстремальних ситуаціях.

Нагадаємо, освітня кампанія «Безпечний пішохід» відбувається в межах міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», що стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Читайте ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

У проекті беруть участь 32 польські ґміни та 15 волинських ОТГ. Він покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. Учасниками проекту від Волинської області є Устилузька (Володимир-Волинський район), Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська (Іваничівський район), Вишнівська, Рівненська (Любомльський район), Голобська, Дубівська, Колодяжненська (Ковельський район), Заболоттівська (Ратнівський район), Шацька (Шацький район), Любешівська (Любешівський район), Жидичинська (Ківерцівський район), Луківська (Турійський район) ОТГ.

З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

Читайте ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Заходи в рамках кампанії, яка має на меті охопити близько 4500 дітей, уже відбулися в Павлівській, Любешівській, Поромівській, Устилузькій, Рівненській, Литовезькій, Шацькій та Іваничівській ОТГ.

Як розповіла заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк, освітня кампанія «Безпечний пішохід» розрахована на учнів початкових класів. Адже змалечку діти мають розуміти, що їхнє життя залежить від власної поведінки.

«Я переконана: те, що учні тут побачили, запам’ятають на усе життя. Надіюся, що цими знаннями вони поділяться зі своїми батьками, – розповідає Лариса Тарасюк. – Проект втілюємо у громадах, які розташовані ближче до міжнародних трас, адже саме тут стається найбільше ДТП. Тому кампанія «Безпечний пішохід» має на меті навчити діток берегти себе. Адже людське життя – найцінніше, що у нас є».
За словами голови Луківської ОТГ Анатолія Климука, такі освітні заходи слід проводити частіше. «Хотілося б, щоб жителі нашої громади були обачнішими і відповідальнішими, берегли себе. Не всі, на жаль, дотримуються правил дорожнього руху, протипожежної безпеки, – констатує голова Луківської ОТГ. – Адже на території нашої громади є міжнародна траса. Тут посилений рух. Тому освітня кампанія «Безпечний пішохід» для нас дуже потрібна. Бо діти – це наше майбутнє. Вони мають знати, як захистити не тільки себе, а й тих, хто поряд, як надати першу долікарську допомогу, куди телефонувати, якщо виникне пожежа».

Анатолій Климук розповідає: ще за Польщі на території Лукова діяла пожежна охорона. Вона існувала за кошти місцевого ринку. «Знаємо, що у Польщі пожежні дружини діють уже сто років, – розповідає він. – І ці добровольці своєю професійністю не відрізняються від державних пожежників. Приклад Польщі спонукає нас створювати добровільні пожежні дружини в Україні. Адже люди мають знати, що їхня безпека залежить лише від їхньої поведінки».
Пожежник місцевої пожежної охорони Сергій Поліщук має уже 35 років досвіду. За словами чоловіка, у школи треба частіше запрошувати пожежників, аби вони проводили з дітьми спеціальні бесіди, розповідали їм, що сірники – не забавка.

«Раніше часто приходив у школи і показував дітям спеціальні альбоми з малюнками, розказував, як поводитися зі сірниками, куди телефонувати у разі пожежі, як правильно діяти у таких випадках, – каже він. – Той альбом маю ще досі, але у школи ніхто не кличе. Тому дуже добре, що такі освітні кампанії існують. Безперечно, те, що нині школярі засвоять, згодиться їм у житті».
Начальник Турійського відділення поліції Анатолій Дружук каже, що місцеві поліцейські часто проводять схожі освітні заходи для дітей. Адже школярі змалку мають дбати про свою безпеку.

«Це планова робота, яку проводимо протягом усього року, – розповідає правоохоронець. – Часто читаємо для дітей лекції у школах та садочках, проводимо екскурсії, показуємо відділок поліції, дітям це подобається. На жаль, у суспільстві прийнято вважати, що поліцейський злий. Дорослі часто ще й лякають дітей поліцейськими, мовляв, прийде і тебе забере. Такого не слід робити. Адже коли насправді щось трапиться, то дитина і справді боятиметься підійти. Але часто батьки про це не думають. Тому освітня кампанія «Безпечний пішохід» – гарна можливість ще раз показати дітям, що поліцейський – це помічник та друг і його не треба боятися».
Голова Турійської районної ради Ольга Черен переконана: «Безпечний пішохід» – дуже повчальний освітній захід, який треба проводити у кожній школі.

«Знаємо, як багато дітей гине на дорогах, потрапляє у ДТП. На жаль, не всі школярі знають, як переходити дорогу, – розповідає вона. – Також вкрай важливо навчати дітей надавати долікарську допомогу, адже ситуації в житті бувають різні».
Класний керівник 2-Б класу Луківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Наталя Москалюк розповідає, що діти дуже чекали на освітню кампанію «Безпечний пішохід» і ретельно до неї готувалися.

«Їхні усміхнені обличчя свідчать про те, що школярам тут дуже подобається, – каже вона. – Адже у формі гри дітей вчать основ безпеки. Хоч у школі ми також дуже часто розповідаємо дітлахам правила ПДР, показуємо і відео, і малюнки. Також моделюємо різні ситуації, аби діти могли відчути себе в них і знати, як поводитися».
Учениця 2-Б класу Діана Шейнюк розповідає, що сьогодні вивчила дорожні знаки. Тепер дівчинка знатиме, як правильно переходити дорогу.
Тетяна Рудь – класний керівник 4-Б класу. Учителька зізнається: емоції переповнюють школярів. «Нині вони мали змогу посидіти і у поліцейській машині, і у швидкій та пожежній, – розповідає учителька. – Дізналися, як працюють усі ці служби. Дітки приміряли бронежилети, пожежну форму. Де ще вони зможуть таке побачити? Тож дуже вдячні організаторам за таку освітню кампанію, за те, що вони дбають про наших школярів. Це справжні уроки в стилі НУШ. Дітям це дуже подобається».
Ангеліна Оніщук – учениця 4-Б класу. Дівчинка каже, що дуже рада взяти участь у цій освітній кампанії. Адже тут вона вперше на манекені навчилася робити непрямий масаж серця. «Також побачила пожежні машини, дізналася, як слід поводитися під час пожежі й куди телефонувати, якщо станеться лихо. Мені було дуже цікаво», – каже учениця.
Фельдшер Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Сергій Проць розповідає, що вчасно надана домедична допомога дуже важлива. Але, щоб урятувати людину, треба знати ази. Головне – не розгубитися і зорієнтуватися в ситуації, викликати швидку. А до приїзду медиків, за потреби, зупинити кровотечу, накласти шину, правильно покласти людину у стабільне положення.

«Діти дуже активні. Були й такі, які вміли робити непрямий масаж серця, знали, як викликати швидку, – розповідає фельдшер. – На жаль, не лише діти не вміють поводитися у таких ситуаціях, а й дорослі. Вони не завжди надають допомогу, бояться, бо не вміють це робити».
Програма заходу передбачала навчання дітей в ігровій формі у багатьох локаціях. Дітям проводили вікторини «Дорожні правила вивчай і про них не забувай» та «Дорожні знаки». Також школярі мали змогу виготовити світловідбивні флікери і взяти участь у естафеті «Безпечна дорога». Крім цього, усі школярі, які були присутні на акції, отримали світловідбивні брелоки, які їм презентували організатори освітньої кампанії «Безпечний пішохід».

Лілія БОНДАР

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Читач Показати IP 26 Жовтня 2019 13:05
Гарна ідея. Молодці організатори!
Роман Показати IP 26 Жовтня 2019 19:05
Молодці!!! Діти-це наше майбутнє!!! Побільше таких заходів!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus