USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Здоров’я лучан – не товар. Оголошено акцію протесту щодо смороду в місті

21 Травня 2017 14:38
Луцьк задихається від жахливого смороду, а екологічні служби ніяк не реагують. Раніше повідомлялося, що причиною смороду, який поширюється Луцьком, є хімічна реакція, в яку вступають відходи від виробництва біоетанолу (ТОВ «БІО ПЕК») та нечистоти, які скидають на фільтраційні поля Гнідавського цукрового заводу.

Лучан закликають приєднатися до мирної акції протесту, що відбудеться завтра, 22 травня, о 10:00 на території Гнідавського цукрового заводу та ТОВ «БІО ПЕК».

Про це йдеться у відповідному зверненні депутатів Луцької міської ради від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» ЗДОРОВ’Я ЛУЧАН – НЕ ТОВАР!, інформують у прес-службі Волинського УКРОПу.

Публікуємо текст зверненя повністю.

"Сьогодні внаслідок роботи Гнідавського цукрового заводу, який розташований у мікрорайоні Вересневе, у пастці нестерпного смороду опинилася вся територія Луцька.

Нагадаємо, що перемовини з приводу налагодження безпеченої роботи очинисних споруд на заводі з його керівництвом тривають вже далеко не один тиждень. Наші депутати надіслали не один запит і до екологічних служб, аби, насамперед, з’ясувати який вплив спричиняє дана ситуація на здоров’я лучан. Однак, мусимо константувати той факт, що окрім відписок у відповідь ми нічого не отримали.

Зокрема, у відповіді на депутатський запит Бориса Смаля Державної екологічної інспекції у Волинській області зазначено, що вирішення проблеми щодо неприємних запахів належить до компетенції Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області. Туди й був переадресований запит. У свою чергу Держпродспоживслужба відповіла, що звернення переадресувала у Луцьку міську раду. Виникає питання: чому державні служби, які «живуть» за рахунок ваших з нами податків, вкотре знехтували безпекою життів двох сотень тисяч лучан? Дана ситуація дуже нагадує ту, яка виникла з Ковельським ветсанзаводом.

Зауважимо, що Гнідавський цукровий завод офіційно зареєстрований у Луцькому районі. Відповідно бюджет міста від нього не отримує ні копійки. Згідно із санітарних норм, виробництво такого типу повинно бути розташоване щонайменше за один кілометр від житлового кварталу.

Виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук також звертався до головного санітарного лікаря України та Дердпродспоживслужби. На ТОВ «БІО ПЕК» таки врешті відбулася перевірка. Власники отримали припис від екоінсекції. Однак, ситуацію це не виправило. Крім того, Ігор Поліщук зустрічався з представниками керівництва підприємства. Вони зобов’язалися добровільно усунути порушення, модернізувати обладнання і вирішити проблему. Та віз і нині там. Нестерпний сморід сьогодні охопив вже все місто.

Ми не дозволимо бізнесу нівечити наші життя та здоров’я наших дітей. Тому оголошуємо загальноміську мобілізацію і закликаємо вас, лучани, прийти завтра, 22 ТРАВНЯ, о 10.00 на безстрокову мирну акцію протесту на територію Гнідавського цукрового заводу та ТОВ «БІО ПЕК»! Луцьк втомився задихатися від смороду! Тільки разом ми змусимо припинити шкідливе виробництво! Життя кількох сотень тисяч людей не можуть бути лиш монетками для чужого гаманця.

Здоров’я – не товар!"

Як відомо, проблеми з неприємним запахом через завод виникли уже давно. Раніше повідомлялося, що причиною смороду, який поширюється Луцьком, є хімічна реакція, в яку вступають відходи від виробництва біоетанолу та нечистоти, які скидають на фільтраційні поля Гнідавського цукрового заводу.

Оскільки жодна з екологічних держслужб на дану проблему не зреагувала, у міськраді шукають самотужки, яким чином врятувати лучан від нестерпного смороду. Нагадаємо, після прориву каналізації 15 травня, коли нечистоти потрапили просто у поле, спричинивши жахливий запах у місті, замінили каналізаційну трубу.

Нині мова йде взагалі про закриття заводу з виробництва біоетанолу.

Однак, оскільки завод знаходиться на території Луцького району, а не Луцька, міська влада може заблокувати його роботу хіба що фізично.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
59 Показати IP 21 Травня 2017 15:07
Коли стоїть питання життя та здоров"я сотень тисяч людей,то неважливо де, на території якої сільської чи районної ради, міста чи області розташоване джерело небезпеки. Повінні прийматись першочергові заходи по усуненню небезпеки! Паперові питання залиште на потім-спасайте людей!
45 до 59 Показати IP 21 Травня 2017 19:39
а ще добре ці заходи робити не під прапорами одної партії, а просто по-людськи або згідно своїх обовязків
Віктор до 59 Показати IP 21 Травня 2017 20:05
Коли стоїть питання бабла, то неважливо здоров'ю скількох тисяч лучан буде нанесена шкода...
333 Показати IP 21 Травня 2017 16:00
завод з виробництва етанолу закрити...!!!! і ніякої більше мови......Скільки ще діти мають дихати тією гидотою...!!!??? хай ті ділки які заробляють на цьому гроші,самі цим дихають!!!! ганьба нашій владі!!! усі за вила і на мирну акцію,до цукрового заводу...!!! слава Україні...!!!
334 до 333 Показати IP 21 Травня 2017 16:08
Підтримую! Тільки це не вирішить питання, адже забруднюють природу усі заводи, а не лише цукровий! Закрити усі заводи у Луцьку! А на роботу їздити в росію, як наші герої! Хай москалям смердить!
ЛУЧАНИ ВИМАГАЮТЬ Показати IP 21 Травня 2017 16:12
ЛУЧАНИ ВИМАГАЮТЬ 1. від Гнідавського цукрового заводу відкачувати фекальні відходи виключно на міські очисні споруди. 2. від ТОВ "БІО ПЕК" - вивозити свої відходи виключно на міські очисні споруди; встановити обладнання для очистки викидів у атмосферу продуктів виробництва. 3. від прокуратури Волинської області - адекватних рішень в звязку із бездіяльністю посадових осіб екологічної інспекції Волинської області та протиправних дій посадових осіб вищезгаданих підприємств в звязку із незаконним викидом відходів і забрудненням землі та повітря.
59 Показати IP 21 Травня 2017 16:41
-2 (два негатива).Я не образився.Тільки цікаво,про що думають два чоловіка про сморід у Луцьку і , звісно, ЧИМ думали,не погоджуючись з моїм твердженням?
721 Саш Показати IP 21 Травня 2017 16:56
Львівське сміття рік возять по Україні ... ковельський венсанзавод загадить скоро вже пів області ... сморід на гнідаві ... далі продовжувати до чого призводить корупція вмкраїні яка вже давить так, що вже здається далі нікуди (небуду описувати про драконівські ціна на газ, електрику і тд) мабуть неварто бо кожен другий це на собі відчуває ... але що саме цікаво що на все це є постіні пояснення, обгрунтування від влади які народ нібито має розуміти і приймати за істину ... жалко що котимся вниз
ГІРКА ПОЛОНКА Показати IP 21 Травня 2017 16:58
Жителів Села Гірка Полонка ,Городище також закликаю приєднатись до акції.Нещодавно у мого сина піднялась висока температура і зявились висипання на горлі він втратив голос.І як сказав лікар це наслідки вдихання шкідливих речовин.Якщо ви бажаєте здоровя своїм дітям приєднатись,бо наслідки можуть бути жахаючі!!!
Ігор Показати IP 21 Травня 2017 17:14
Всі на 10год. Наші діти дихають тим смородом
ВОВК Показати IP 21 Травня 2017 18:24
спалити н** цей **баний завод. за якогось пі***ра має все місто г*вном дихати. Нормальних слів для цих г*ндонів просто уже нема . А ця гн*да Гунчик шо в протигазі дихає.?
микола Показати IP 21 Травня 2017 19:02
тов біопек згідно даних інтернету - київська фірма що займається оптовою торгівлею паливно-мастильних Станом на 24 квітня 2017 року знаходиться в стадії припинення діяльності Так хто пацює на цукровому ? Чого місяць СМЕРДИТЬ у Луцьку а ні одна комісія ТЕБ та НС - районна міська обласна не заслухали це питання ? Чи слухати про повінь при відсутності снігу у квітні це актуальніше тАК ДЛЯ ЧОГО КЕРІВНИКИ РІЗНИХ РІВНІВ ЯКИХ НЕ ЦІКАВИТЬ ПРОБЛЕМА 200 ТИСЯЧНОГО ЛУЦЬКА ТА НАВКОЛИШНІХ СІЛ ПРОСТО ЗАРАЗ НЕ ПЕРЕДВИБОЧА КОМПАНІЯ ЗА БИДЛО ЛЮДЕЙ НЕ ВАРТО ТРИМАТИ ЦЕ ВЖЕ ПЕРЕХОДИТЬ МЕЖІ
Коля Показати IP 21 Травня 2017 20:21
Пів Луцька хворіє від смороду-температура велика і горло болить (першить), кашель-затягується тижнями!!! Закрити на х*й той завод! Де компетентні органи???
Ярий Показати IP 21 Травня 2017 21:28
Знов починається газова атака, народ караул!!!
Відродження 45 Показати IP 19 Червня 2017 12:38
ПРОСТО клоуни вирішили завод віджати. В мене на відродження смердить ВИБАЧТЕ ГОВНО. До чого тут цей завод ???? КЛОУНИ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus