USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Жоден український захисник у полоні не бачив представників Червоного Хреста

24 Вересня 2022 14:35
Жоден з українських захисників у полоні не бачив представників Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає УНІАН.

«Жоден із військовополонених, яких ми звільнили, не бачив представника Міжнародного комітету Червоного Хреста. Це порушення. На мій погляд, це невиконання мандата МКЧХ, і ми маємо про це публічно говорити», – сказав він.

За словами Лубінця, у нього попередньо запланована зустріч із керівництвом МКЧХ в Женеві.

«Я туди їду на початку жовтня саме щодо цієї ситуації. Їх мандат має змушувати країну-агресора виконувати Женевські конвенції... Вони були присутні під час виходу з «Азовсталі» наших героїв у Маріуполі й, відповідно до своїх мандатів, брали на себе зобов’язання це перевіряти, за цим стежити, моніторити цю ситуацію. Ми побачили, що цього взагалі не відбувалося», – додав омбудсмен.

Як повідомлялося, 21 вересня з російського полону повернулися 215 захисників України.

Зокрема, були звільнені п’ятеро командирів: командир «Азова» Денис «Редис» Прокопенко, заступник командира «Азова» Святослав «Калина» Пономар, старший офіцер «Азову» Олег Хоменко, командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій «Волина» Волинський та командир 12-ї бригади Нацгвардії Денис Шлега.

За інформацією МВС, з російського полону вдалося звільнити 118 військовослужбовців Нацгвардії, 9 поліцейських та 9 прикордонників.

Також з російського полону звільнили 10 іноземних військових, які захищали територіальну цілісність України.

200 українців обміняли на народного депутата, одного з лідерів «Опозиційної платформи – За життя» і кума президента Росії Володимира Путіна Віктора Медведчука, обвинуваченого у держзраді. Україна обміняла 55 російських полонених.

За словами генпрокурора Андрія Костіна, Україна працює над обміном «всіх на всіх». Цим питанням офіційний Київ займається разом з ООН та президентом Туреччини Ердоганом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus