USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Знайшли 800 гектарів «нічийного» лісу

17 Лютого 2012 16:12
На території Маневицького району виявлено велику незаконну рубку лісу: зрубали 29 кубічних метрів деревини, у той час як, зазвичай, апетити лісових «деревних» браконьєрів задовольняються щонайбільше трьома кубами. Та найцікавіше те, що ліс, фактично, ‒ нічийний.
Про це повідомляють Відомості.UA.
Незаконно зрубану вільху виявили під час спільного рейду державного екологічного інспектора, працівників ДСБЕЗ і прокуратури району.
«При обстеженні частини лісового масиву, який раніше перебував у користуванні СВК «Кормин», а у 2011 році був переданий ДП «Колківське лісове господарство», виявлено 51 зрізане дерево вільхи», ‒ розповів державний інспектор із охорони навколишнього природного середовища Олег Філон. ‒ Встановлено, що дерева зрубали наприкінці січня. Сума збитків становить понад 148 тисяч гривень. Варто зазначити, що коли ліс належав СВК, то тут неодноразово виявляли самовільно зрізані дерева. Саме через це ліс і передали під охорону державним лісівникам».
Як повідомив голова Маневицької РДА Микола Миронюк, причиною передачі стали незадовільна охорона та нераціональне використання лісу.
«Аби виправити ситуацію, мною підписано розпорядження про передачу його під охорону обласного управління лісового господарства», ‒ зазначив Микола Миронюк.
Під охорону державним лісівникам масив віддали у 2011 році, а вільху зрубали вже цієї зими.
«Рішення Маневицької РДА стосувалося не передачі нам лісу, а лише взяття його під охорону. Ми взяли, хоча акту прийому-передачі немає», ‒ прокоментував ситуацію головний спеціаліст відділу охорони захисту лісу Волинського обласного управління лісового господарства Євген Мельничук.
У відповідь на запитання, хто ж повинен нести відповідальність за вирубку дерев, каже, що «питати» треба з винних ‒ тих, хто зрубав дерева. Мовляв, якби був акт передачі у Колківський держлісгосп, тоді забезпечення всього комплексу робіт (охорони, ведення господарства, протипожежні заходи) лягло би на їхні плечі.
«А так ми жодного офіційного документа не маємо. Ми здійснюємо тільки нагляд за цим лісом. До речі, для цього спеціально взяли на роботу людину. Зауважу, що майстер лісу Колківського держлісгоспу в середньому має 980 гектарів площі обходу. За радянських часів норма була 500. От і порівняйте. Корминський ліс же взагалі розміщений не на одному масиві, а розкиданий частинами. Ріжуть же вночі. У той час, коли майстра нема в обході. Є багато таких, які спеціально чекають, поки лісник піде з лісу (бувають же ситуації, коли треба відлучитися). Вдень ніхто не рубає. Маючи хорошу машину, можна вивезти й за один раз. Порубку, про яку йдеться, виявили за п’ять-сім кілометрів від населеного пункту. Так що ніхто й нічого міг не чути. Сьогодні безробіття штовхає людей на легку наживу. Близько 673 суб’єктів підприємницької діяльності в області займаються переробкою деревини. Вони можуть нелегально скуповувати ліс і переробляти. Цим моментом і користуються лісопорушники», ‒ пояснює ситуацію спеціаліст.
Отож, якщо зі СВК договір оренди розірвали, а управлінню лісового господарства масив не передали, а це підтвердив і голова Маневицької РДА, зазначивши, що директор СВК свій підпис під документом не поставив, то виходить, що ліс ‒ 800 гектарів ‒ нічийний.
Варто зауважити, що на те, щоб зрізати і вивезти таку велику кількість дерев потрібно багато часу, можливо, навіть тиждень. Окрім того, деревину ще треба повантажити, з чим двоє людей не впорається.
Щодо відповідальності, то, як повідомив начальник Маневицького райвідділу міліції Анатолій Трофімов, частину зрубаної деревини (10 кубічних метрів) знайшли на обійсті жителя села Чорниж. Виявили у нього і деревопереробний верстат. Документів на дерево чоловік не мав. Наразі тривають слідчі дії, порушено кримінальну справу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus