USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.67 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Золотовалютних резервів України вистачить лише на півроку

7 Вересня 2013 08:00
Ще на шість місяців вистачить золотовалютних резервів України Національного банку України, - вважають економісти.

Такий прогноз зробив голова Комітету економістів України Андрій Новак. Про це інформує «Gazeta.ua».

«Національний банк за допомогою продажу валюти з резервів вже два роки тримає умовну стабільність гривні. У середньому щомісяця витрачає 1,1 мільярда доларів на це. Резервів НБУ залишилось на півроку. З тієї суми, яка заявляється, дай боже, щоб половина валюти була. Інше - це цінні папери, дорогоцінні метали, які не можна так швидко продати», - повідомив Новак.

Економіст нагадав, що на курс гривні впливає різниця між експортом та імпортом, величина державного боргу та інфляція.

З його слів, зараз ці показники знаходяться в негативному стані й погіршуються далі. Імпорт значно перевищує експорт, борг росте величезними темпами. Реальна інфляція справжнього споживчого кошика, яким живе більшість українців значно перевищує 10% на рік.

«З 1 січня цього року до споживчого набору, по якому розраховується інфляція, було додано 39 нових позицій. Ці нові товари - це ті, ціни на які або стабільні, або знижуються, наприклад, комп'ютерна техніка. Завдяки цьому Держстат фіксує низьку інфляцію або дефляцію», - зазначив Новак.

На його думку, якщо не покращаться ці три показники, Україну може чекати навіть повторення кризи 2008 року.
Як розповів економіст, критичний найменший розмір золотовалютних резервів - сума імпорту за місяць, помножена на три. Україна, на разі, не досягла цієї межі, але наближається до цього рівня.

«Збільшити розмір резервів можна було б за рахунок кредиту МВФ. Влада розраховує на підписання Асоціації з ЄС, бо слідом за цим буде відновлена співпраця з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями, які знову повірять, що з Україною можна знову працювати. Гроші МВФ найдешевші - 3-4% річних. Зараз український уряд позичає через облігації внутрішньої державної позики під 9,5-10% річних», - підсумував Андрій Новак.

За інформацією НБУ, золотовалютні резерви України на кінець серпня 2013 року скоротилися на 5% до $21 мільярда 651,88 мільйона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Игорь Показати IP 8 Вересня 2013 04:23
Каждая весть о запасах Украины - это всегда весть об убывании. А о какой прибыли может идти речь если вся экономика страны направлена на убыток. Половину убытка создают зарубежные компании, вторую половину крупные украинские финансово-промышленные группы.
Антон Показати IP 8 Вересня 2013 04:28
Все по-старинке. Власть в курсе, действий ноль. А у тех же красных антикризисная программа давным давно расписана и дожидается своего часа. Вот только к власте их не спешат пускать. Почему? Ответ прост - работать придется.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus