USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцька міськрада не може самостійно заборонити продаж алкоголю вночі

19 Січня 2014 09:01
75% випадків правопорушень і злочинів у Луцьку скоюється у стані алкогольного сп'яніння. Такі статистичні дані наводить міліція і служба у справах неповнолітніх. Агресивна нетвереза молодь, сімейні дебошири, вуличні хулігани, які псують комунальне майно, - складові проблеми, вирішити які міській владі не під силу.

Одні п'ють, інші скаржаться

Питання впорядкування продажу алкогольних і слабоалкогольних напоїв у місті у нічний час розглянули під час засідання виконкому 15 січня. Перший заступник міського голови Святослав Кравчук зазначив, що багато торгових точок продають спиртні напої до ночі, чим користується молодь. Зі слів Кравчука, молоді лучани спокійно купують пиво і розпивають його у дворах, скверах, парках до 2-3 години ночі. А потім захмелілі гуляки нищать чуже майно, перевертають лавки і урни, ламають вказівники і т.д. Вранці двірникам доводиться прибирати гори пляшок і сміття після нічних розваг у дворах багатоповерхівок.

Міський голова Микола Романюк до слів свого заступника додав, що мешканці Луцька часто скаржаться і в міліцію, і в службу оперативного реагування міськради на нічні гуляння у дворах житлових будинків. Зі слів керівника міста, людям заважають відпочивати гучні компанії, які розпивають пиво і курять у дворах, «затарившись» у цілодобових кіосках чи магазинах.

Микола Романюк і Святослав Кравчук висловили ідею щодо обмеження продажу спиртних напоїв у нічний час. Чиновники сказали, що вважають за доцільне у спальних мікрорайонах обмежити продаж алкогольних і слабоалкогольних напоїв 23 годиною. Озвучивши проблему, ні мер, ні його заступник, втім, не змогли запропонувати варіанти її вирішення. Перший заступник міського голови доручив управлінню розвитку підприємництва та реклами вивчити це питання і подати свої пропозиції. Тобто, конструктиву ніякого, лише балачки.

Рішення є, а виконання немає

Чому міські чиновники підняли питання обмеження продажу алкоголю вночі, якщо розпорядження міськради з цього приводу вже є? Своїм рішенням Луцька міська рада з 1 травня 2011 року заборонила «продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових з 22:00 до 08:00 у стаціонарних магазинах, які вбудовані у житлові приміщення, тимчасових спорудах торговельного призначення (в тому числі торгівельних павільйонах на зупинках громадського транспорту)». Також цим рішенням заборонений продаж спиртних напоїв і цигарок в об'єктах торгівлі, розміщених в радіусі 100 метрів від входу у загальноосвітні навчальні заклади.

Пригадується, що коли це рішення тільки набуло чинності, і міліція, і муніципальна дружина, й інші контролюючі служби стежили за його виконанням. У кіоски та магазинчики підсилали неповнолітніх «покупців». Та й дорослим, які вночі бажали «добрати норму», алкоголь не відпускали. Але з часом контроль ослаб, пляшки з градусними напоями спочатку почали видавати бажаючим покупцям «з-під поли», а тепер у невеликій торговій точці посеред ночі можна купити алкоголь без проблем. І близько біля шкіл магазинчики відкрили. Наприклад, збоку від гімназії №4 є супермаркет, а через дорогу – кіоск на зупинці, де серед інших товарів торгують алкоголем і сигаретами.

Пояснення того, що рішення міської ради перестало виконуватись, можна знайти в українському законодавстві. Долучаючись до звернення міських голів Черкас і Львова до Верховної Ради і Кабінету Міністрів України щодо ситуації з продажем алкоголю та тютюну, луцькі депутати в 2012 році зазначали: «У частині питань українське законодавство чітко не врегульовано, що призводить до судових спорів між органами місцевого самоврядування та суб'єктами господарювання».

Місцева влада безсила

Що мається на увазі? А те, що в Україні пиво, різні бірмікси і шейки вважаються слабоалкогольними напоями, продаж яких не підпадає під обмеження. У спільному зверненні голови трьох міст просили законотворців і уряд «вилучити з закону, який регулює продаж спирту, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, поняття «слабоалкогольний напій». Торік народні депутати мали розглядати це питання, але так до нього і не дійшли. Видно, інтереси в алкогольному бізнесі важливіші за здоров'я нації.

Крім того, міська рада не наділена повноваженнями втручатись у торгівлю підакцизними товарами. У тому ж спільному зверненні до ВР і Кабміну обранці луцької громади просили «добитися визнання права міської влади самостійно вирішувати питання обмеження продажу алкогольних напоїв в магазинах, супермаркетах, тимчасових спорудах для провадження підприємницької діяльності». От і виходить, що міська влада у рідному місті не може навести лад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
я Показати IP 19 Січня 2014 14:11
нахрена такая влада???
лучанка Показати IP 20 Січня 2014 10:18
Ми вже писали не раз жителі району ДПЗ,зупинка тролейбусна Школа №24. Закрийте цю точку на зупинці, поруч школа, ПТУ №9. Де постійно продають дітям сигарети, вноч горілку і це постійно.Сидять на лавочках,і пють цілу ніч. Біля нас повно магазинів, а це розсадник споювання дітей. Напевно там сидить хамка,ще совдеповська. Бо ми з нею вже говорили, так вона веде себе як хамка, і така,що якій все дозволенео і вона нікого і нічого не боїться. Куди ми котимося,де людина безсила проти беззапконня. Для чого споювати учнів і студентів.
ДПЗ до лучанка Показати IP 21 Січня 2014 10:16
Це так дбає депутат Ткачук про наш район. Біля "Тростянецьких ковбас" такі ями, що колеса відпадають, а вікна його будинку якраз навпроти!! Зато перед виборами вуде гарно лапшу на вуха вішати або піде листя позбирає в парку! Проліз у міськраду, тільки щоб собі землі хапнути!! до 2015 року вже недалеко, люди не продайтесь ще раз!
Щербик Юрій Показати IP 29 Січня 2014 15:24
Проблему з окремо взятим кіоском біля школи, влада таки могла б вирішити. Але в цілому, це не та проблема, яку б вирішив якийсь один закон, чи заборона. Діти всього навсього повторюють те, що вони бачать в сім'ї, по телевізору, і в інтернеті. Це ті три кита, на яких сьогодні тримається загальноприйнята теорія "Культури пиття". Саме з нашої мовчазної згоди: випивка в свято - норма, реклама спиртних напоїв - не наша справа, духовне розтління молоді брудом з інтернету - тим більше - чужа парафія. Що ми можемо зробити? Нічого.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus