USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Співпраця Луцька з селами: ризик без об’єднання

6 Січня 2017 13:15
2017 року Луцьк готується продовжити співпрацювати з навколишніми громадами. Зі слів чиновників, це може стати першим кроком до об’єднання обласного центру з об’єднаними громадами. Проте, окремі депутати цієї ейфорії не поділяють і вважають, що Луцьк йде на ризик лишитися ні з чим.

Про це йшлося під час засідання бюджетної комісії міськради 5 січня.

Так, заступника міського голови Сергія Григоренка депутати розпитували, чи продовжить місто підготовку до об’єднання з навколишніми селами. Адже перехідний період добровільності реформи ось-ось може завершитися і або Луцьк залишиться сам, затиснутий перспективними об’єднаними громадами, або ж його Кабмін приєднає з ким захоче, не питаючи.

Зауважимо, після об’єднання громад планується зміна меж районів (що має відповідати госпітальним округам), а згодом, можливо, й зміна меж областей (йдеться про їх укрупнення). Тож в Луцьку не вперше звучать побоювання, що місто може позбутися статусу обласного центру, а його отримає сусіднє Рівне.

Крім того, довколишні найбільші підприємства розташовані якраз на території Луцького району, в сусідніх сільрадах. Тож і ПДФО з цих підприємств Луцьку «не світить».

Відтак, питання про об’єднання громад з Луцьком є закономірним. Заступник міського голови Сергій Григоренко пояснює: жодне село не готове об’єднуватися з обласним центром. Натомість вони вже готові співпрацювати, як це вийшло з Прилуцькою сільрадою. Так, співпрацювати планують з Підгайцями, Княгининком, Липинами, Піддубцями. Щоправда, з останнім спільної межі в Луцька немає.

Депутат міськради Григорій Пустовіт зауважує: коли в Польщі відбувалася реформа і громади підписували договори про співпрацю, то одним з пунктів цієї угоди було обов’язкове об’єднання. В договорах про співпрацю з Луцьком, такого пункту немає. Тож є великий ризик, що громади, отримавши зиск від співпраці з обласним центром ( в ситуації з Прилуцьким, з яким вже підписаний договір, це – кошти на дорогу, філію ЦНАПу, ФАП, причому більше мільйона гривень), «помахають ручкою» Луцьку.

«Ми йдемо на ризик, бо не виключено, що коли прийде час об’єднання, вони (громади – ред.) скажуть: в нас всі вулиці асфальтовані, освітлені, то нащо нам об’єднуватися, якщо окраїни Луцька з ґрунтовими дорогами, без світла», – зазначив депутат.

Його підтримав і колега Богдан Богонос: мовляв, чи варто заохочувати до співпраці та об’єднання, покращення власної інфраструктури, якби всі вулиці міста були б освітлені і не було ґрунтових доріг.

Натомість Сергій Григоренко переконував: значної фінансової допомоги навколишнім селам від бюджету Луцька не дістанеться. Це стосується лише Підгайцівської сільради, бо «вона перша». А перший заступник міського голови Тарас Яковлев додав: «Люди самі не дозволять розривати стосунки з Луцьком, після того, як звикнуть обслуговуватися в міських закладах охорони здоров’я, коли безперешкодно їхні дітки ходитимуть в луцькі садочки».

Крім того, доповнив його Сергій Григоренко, коли прийде етап примусового приєднання, саме наявність договорів про співпрацю стане вирішальним в питанні, кого з ким об’єднувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Селянка Показати IP 6 Січня 2017 13:47
Та не бажає Луцьк обєднуватись з селами,тому що вибори потрібно проводити, а тоді Романюка і його заступників ніхто не обере, ось в чому суть григоренківської балаканини і пустослівя. Бояться задоносці виборів в першу чергу, а так землю надурняк у селян за безцінь видурять і прокрутять по своїх схемах, а грошики в "баночки" поскладають, а тоді можна і обєднуватися.....
селянці Показати IP 6 Січня 2017 14:00
зарах проводити вибори в луцьку заради навколищніх сіл повний маразм, але хто сказав що "Адже перехідний період добровільності реформи ось-ось може завершитися", тобто професійно писати треба
Лучанин Показати IP 6 Січня 2017 18:35
Який резонс співпраці ? Бояться виборів після об'єднання!!! У всіх європейських краінах відбулося об'єднання і тому живуть по європейські. Час настав для об'єднання. Чому немає петиціі про об'єднання?
калькулятор Показати IP 6 Січня 2017 18:55
"довколишні найбільші підприємства розташовані якраз на території Луцького району, в сусідніх сільрадах"... Хочеться спитати чому? Результат роботи міських чиновників наявний, сам пробував у Луцьку, а набагато простіше мати власну справу за межами обласного центру.
калькулятор 2 Показати IP 7 Січня 2017 11:19
заберіть шуберт енд кромберг з луцького району ( хоча насправді підприємство розташоване у м. Луцьку )і район стане поряд з іншими дотаційними районами, у всіх сільрадах району не буде грошей на зарплати головам.ю так що резутати у всіх одні кервівники бояться людай як гунчик не хотів прийняти деоегацію по лікарнях. а в луцьку чиновники ще трохи краще працюють ніж в селах сільські голови які нічого не роблять а тільки чекають зарплати, а приміські голови думають як продати землю та набити кармани хабарями

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus