USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Примарні перспективи тролейбусного майбутнього Луцька

20 Лютого 2015 22:06
Луцьком курсують 258 автобусів і близько 40 тролейбусів. Однак в міськраді мріють про розширення тролейбусного парку до 65 «рогатих». Та, сподівання про якнайшвидше вирішення цього питання з часом стають все більш примарними.

«Гарний ефект» маршруту 15

Під час засідання комісії міськради з питань підприємництва та торгівлі 19 лютого заступник міського голови Тарас Яковлев звітував про виконання Програми економічного і соціального розвитку міста Луцька на 2014-2015 роки за підсумками 2014 року.

Так, одне з питань, які задавали заступнику міського голови, стосувалося тролейбусів і перспективи заміни міських маршруток екологічним транспортом. Адже з 20 лютого вартість проїзду в усіх луцьких маршрутках підвищилась до 3 гривень.

Так, зі слів Тараса Яковлева, заміна маршруту № 15 тролейбусами «оживило ситуацію на ЛПЕ» і в місті мають «гарний ефект». Щоправда, Інформаційне агентство Волинські Новини раніше повідомляло, що, попри оптимістичні сподівання, придбані у Польщі тролейбуси, які використовуються на маршрутах №15 та 15а, часто ламалися та відставали від графіка руху. Проте очільник ЛПЕ Анатолій Тимощук називав вживані польські тролейбуси «знахідкою», а заступник міського голови Тарас Яковлевпояснював поломки обкаткою техніки.

Польських тролейбусів більше не куплять

Однак, сьогодні оновити тролейбусний парк – доволі складно. Адже цього року планують придбати лише 3 старі польські тролейбуси. Більше цих б/в тролейбусів у Луцьку не куплять. Ця покупка не «світить», оскільки, враховуючи курс іноземних валют, щороку це «задоволення» коштуватиме дорожче.

Банки, Міністерство і ще раз банки

Однак в міськраді не відмовляються від ідеї розширити тролейбусну мережу. Так, за умови наявних ресурсів можна буде замінити маршрути №№ 17,16,8 і 2. Але для цього, каже заступник міського голови, треба збільшити тролейбусний парк та вкласти кошти в реконструкцію контактної мережі.

У зв’язку з цим фахівці міськради ведуть переговори з ЄБРР і готують техніко-економічне обґрунтування, щоб показати зацікавленість в розвитку електротранспорту. Так, планують обговорити з Європейським банком реконструкції та розвитку про виділення кредиту на придбання 30 тролейбусів і коштів в розмірі 3 мільйонів євро на будівництво і реконструкцію контактної мережі. Однак, наголосив Тарас Яковлев, ця робота перебуває тільки на стадії переговорів. Зважаючи на досвід співпраці з ЄБРР, вирішення цього питання очікують не раніше як за 2 роки. Адже банк дуже скрупульозно підходить до перевірок поданої документації.

Є й інший напрямок роботи. Однак, каже заступник міського голови, він в цей крок «вірить менше». Йдеться про перемовини через Міністерство інфраструктури з Європейським інвестиційним банком, куди хочуть подати розрахунки також на придбання 30 тролейбусів і ремонт контактної мережі.

Нагадаємо, днями на Волинь з робочим візитом приїздив Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, який порадив Луцьку шукати інвесторів для закупівлі нових тролейбусів.

«Ми обговорили питання допомоги Міністерства в спілкуванні з інвесторами, віднаходженні резервів і створення робочої групи, яку б очолив один із моїх замів, щоб почати дискусію з регіональними лідерами, яким чином Міністерство може допомогти в розвитку електротранспорту. Я розумію фінансові обмеження місцевих громад, обмеження державного бюджету по фінансуванню, але й розумію потенціал співпраці з міжнародними організаціями, фондами які можуть надавати технічну допомогу, допомогу у вигляді лізингових програм. Тому все що буде в моїх силах допомогти місту - зроблю», - зауважував він.

Назад, в минуле

Та у міського голови Миколи Романюка – власна риторика. Так, у грудні 2014-го він заявляв, що тривають перемовини зі Світовим банком щодо отримання кредиту на купівлю 30 нових тролейбусів. А за півроку до цього, у травні 2014-го він говорив про переговори з Кабміном, щодо купівлі 30 тролейбусів. Міський голова і зараз обіцяє розширити парк електротранспорту впродовж 2015 року - мовляв, Міністр інфраструктури пообіцяв допомогти Луцьку придбати 30 нових тролейбусів.

Однак, у цьому контексті варто згадати події річної давнини, адже 18 грудня 2013 року луцькі депутати проголосували за отримання 50-мільйонного кредиту на нові тролейбуси. Тоді, зі слів міського голови, кредит місто мало отримати терміном на 10 років під державні гарантії. Тоді ж говорили про попередні домовленості з тодішнім віце-прем’єр-міністром Олександром Вілкулом. Щоправда, відповідної постанови Кабінету Міністрів на той момент ще не прийняли. Питання позики Луцьку розглядав тоді Укргазбанк.

***

Відтак, зважаючи на тривалу історію з обіцянками про нові тролейбуси, перспективи розширення тролейбусного парку залишаються невизначеними. А тим часом на підприємстві працівникам боргують зарплату два місяці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
77 Показати IP 20 Лютого 2015 22:24
Це все казки для дурнів!
Корінний лучанин Показати IP 20 Лютого 2015 22:54
Мої реалістичні сумніви про 30 тролейбусів в 2015р для Луцька тепер підтверджуються, бо я обгрунтовував це економічною ситуацією в Україні і спадом ВВП. Деякі тролісти тут писали: ЦЕ міністр сказав ( мовляв. а ти хто такй?) і тролейбуси будуть!
Корінний лучанин Показати IP 20 Лютого 2015 23:05
РЕПЛІКА. ПРИГАДАЛИСЬ НЕДАВНІ КОМЕНТАРІ ТУТ від 17.02. можна порівняти тепер із сьогднішним днем задля інтересу. "Нещодавно Микола Романюк повідомляв, що Міністр інфраструктури пообіцяв допомогти Луцьку придбати 30 нових тролейбусів. Сьогодні мова йшла про те, що протягом року планують придбати 33 нових тролейбуси." ЗАПАМ'ЯТАЮ ЦЮ ЦИФРУ І ЦІ ОБІЦЯНКИ ! В кінці 2015 року подивимось , як виконуються обіцянки -ЦЯЦЯНКИ . лучани до Корінний лучанин 17 Лютого 2015 13:07 відповісти + 4 - 4 Це ж міністр ОБІЦЯВ , а не мер. Корінний лучанин до лучани 17 Лютого 2015 16:16 відповісти + 1 - 1 АГА , ТОЧНО ! Міністр з подачі " мера" про проблемні питання Луцька ! А ви , незабудьте про мерські податки цьогоріч із вашої , шановненьки, кишені!
Михайло Показати IP 25 Лютого 2015 18:48
Чому в нашому місті ніхто не звертає увагу на щоденне порушення ПДР по пр.Волі, та вул. Вінниченка? Там просто неможливо буває проїхати громадському транспорту,та перейти вулицю, бо автомобілісти зробили з вулиці паркувальний майданчик плюючи на заборонні знаки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus