USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як підготувати авто до «зимівлі» в гаражі. ПОРАДИ

21 Січня 2014 11:11
Взимку складніше їздити - темрява, сніг і ожеледиця погіршують видимість і керованість, частіше трапляються аварії та затори. Сіль і інші реагенти руйнують кузов автомобіля, елементи підвіски, гальмівної системи та інших деталей. Взимку витрачається більше палива через перенагрівання двигуна і складні дорожні умови. Але просто загнати автомобіль у гараж і закрити його там до весни не зовсім правильно. Не в кожного автомобіль заводився з першого разу після такої «відпустки».

Незалежно від того, якого віку автомобіль, якщо ставити його на зберігання на декілька місяців, його потрібно до цього підготувати.

1. Машина повинна бути чистою і сухою, щоб на кузові було якомога менше вологи. Причому не рекомендується закривати гараж відразу після мийки автомобіля, потрібно дати час випаруватися воді, що потрапила на внутрішні частини і дно.

2. Для кращого захисту кузова його краще обробити захисним воском. Особливу увагу варто приділити хромованим деталям, для яких є спеціальні розчини, або використовувати мінеральне масло.

3. Особливу увагу потрібно приділити салону. Ретельно почистіть оббивку, адже будь-який шматочок їжі або залишки трави можуть стати джерелом поширення грибків і плісняви. З тих самих причин можна прибрати килимки з салону. Якщо в місці зберігання може бути підвищена вологість, покладіть на сидіння по пачці соди, яка буде вбирати надлишки вологи і, навпаки, віддасть її при висиханні.

4. Якщо гараж закривається, то краще залишити прочиненими двері, капот і кришку багажника, щоб знизити тиск на гумові ущільнювачі. А на них, у свою чергу, нанести тонкий шар силіконового мастила. Якщо залишити відкритим автомобіль можливості немає, то потрібно трохи відкрити вікна для циркуляції повітря в салоні.

5. Щоб пластик в салоні менше страждав від перепадів температури і вологості, його також можна обробити спеціальним розчином, не забути приділити увагу хромованим деталям.

6. Якщо автомобіль буде стояти без руху кілька місяців, то потрібно зняти акумулятор. При можливості його потрібно зберігати в прохолодному сухому приміщенні з більш стабільною температурою (але не в житловому приміщенні ). Якщо у власника буде можливість заряджати акумулятор, то його можна залишити на місці, але в будь-якому випадку потрібно зняти клеми.

Порада

У автомобілів зі старими двигунами, щоб запобігти корозії всередині моторів, можна викрутити свічки і в кожен циліндр залити 30-50 грамів моторного масла. Після цього провернути кілька разів колінчастий вал і вкрутити свічки.

7. Існує два способи збереження бензобака без іржі. Якщо є гарантовано хороше паливо і машина буде періодично заводитися, то краще залити повний бак. Якщо стоянка буде довгою, або паливо не дуже якісне, то під час тривалої стоянки воно може розшаруватися, окрім погіршення його властивостей, на дні виявиться дрібне сміття і вода, які першими потраплять в бензопровід. За таких обставин краще використовувати антикорозійні присадки і залишати мінімум палива. Подібна хімія зазвичай випускається для водного транспорту.

8. Всі технічні рідини повинні повністю заповнювати призначені для них резервуари, щоб скоротити можливість конденсації. У системі охолодження двигуна не повинно бути води, тільки антифриз або тосол. Краще злити воду з бачка омивача і звільнити від неї шланги склоочисників.

9. Для того, щоб розвантажити підвіску автомобіля, поставте його на «колодки». Кузов повинен бути піднятий рівно, без перекосів, підставки повинні бути стійкими, а висота - така, щоб не було опори на колеса. Ця ж міра допоможе уникнути сплющення шин, і не потрібно буде стежити за тиском (його краще зменшити ), який може змінюватися від перепаду температур. При «підвішуванні» потрібно врахувати один момент - сильно висунуті без навантаження штоки амортизаторів можуть поржавіти. Щоб цього не сталося, потрібно або змастити їх, або «зібрати» амортизатори, відкрутивши їх кріплення.

10. Щоб волога не потрапляла всередину силових агрегатів, потрібно закупорити отвір повітряного фільтра і вихлопну трубу. Це можна зробити за допомогою скотча, що не дуже надійно, а краще заткнути їх промасленою тканиною.

11. Додатково варто подивитися посібник з експлуатації саме вашої машини, так як різні автомобілі можуть мати свої особливості «консервації».

12. Окремо потрібно приділити увагу підготовці гаража. У ньому не повинно бути гризунів, які в голодний зимовий час можуть включити в свій раціон проводку або просто використовувати машину в якості будинку. Приміщення має бути сухим - оптимальний показник вологості 50 %. Підтримувати вологість в приміщенні можна за допомогою осушувачів повітря. Якщо гараж буде сирим, то висока вологість спровокує корозійні процеси у всьому автомобілі, і тоді його краще залишити на вулиці.

Машина готова до тривалого зберігання. Але для кращого її збереження корисно виконувати деякі «вправи» хоча б раз у 2 місяці:

Покрутити кермо на 1 – 1,5 обороту в обидві сторони. Привести в дію педаль гальма і ручне гальмо (4 – 5 разів).

Натиснути зчеплення повністю 2-3 рази.

Після виконання цих нескладних процедур ваша машина спокійно переживе відсутність господаря, буде відмінно працювати і виглядати.

За матеріалами автомобільного порталу "Тачки"
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
С Показати IP 21 Січня 2014 11:52
Просто 80% чайників хай поставлять авто в гараж і все!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus