USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Фільм «Волинь» польського режисера вийде на екрани 7 жовтня

3 Жовтня 2016 17:01
Фільм "Волинь" не є "підручником історії", а є поглядом режисера на Волинську трагедію, тому українцям і полякам треба створити спільну кінострічку на цю тему.

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

"Повертаючись до питання щодо фільму "Волинь", який має незабаром з'явитися на екранах в Польщі, я хочу ще раз підкреслити, що це все ж таки артистичний художній твір талановитого режисера Войцєха Смажовського, його мистецьке бачення того, що відбувалося на Волині. Це не є документальна стрічка і, як підкреслив сам режисер, не є “підручником історії",- заявив Дещиця.

Нагадаємо, восени 2014 року розпочалися зйомки фільму "Волинь" про так звану "Волинську різню". Автор стрічки Войцєха Смажовського не зважає на історичну складність у трактуванні таких подій.Режисер упевнений, що його стрічка не нашкодить польсько-українським стосункам.І вже на той момент такі події викликали обговорення серед культорного осередку України.

Зокрема, зі слів першого заступника голови Українського інституту національної пам’яті Аліни Шпак, картина польського режисера Войцеха Смажовського «Волинь» торкається важких аспектів українсько-польських стосунків. У стрічці Смажовський показує трохи викривлену трагедію польського населення Волині. Вочевидь це зроблено із різних політичних мотивів.

Водночас, посол України в Польщі Андрій Дещиця вважає, що фільм "Волинь" не відображає всю картину процесів, які відбувалися в українсько-польських відносинах в той період.

"Сценарій польського режисера базується виключно на польських джерелах без врахування українських. Тому вважати цей фільм джерелом правди є неправильно", - наголосив посол.

На думку Дещиці, потрібно створити спільний фільм або показати українське бачення - як українці оцінюють події Волинської трагедії.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у відповідь на польський фільм "Волинь" пропонують відзняти короткометражний художньо-документальний фільм про Волинську трагедію члени правління Волинського осередку Національної спілки письменників України Андрій Криштальський та Юрій Зилюк.

Нагадаємо, що 23 вересня фільм "Волинь" показали під час кінофестивалю у Гдині. 3 жовтня відбувся передпрем'єрний показ фільму для журналістів, а 7 жовтня фільм вийде на широкі екрани.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
віктор Показати IP 13 Жовтня 2016 21:10
нехай цей режисер спочатку історію вивчить а потім фільми знімає
Вікторія Показати IP 7 Квітня 2017 12:07
[b]zerx[/b], Фільм величезна антиукраїнська пропаганда проплачена російським бюджетом.Безліч сцен викликають просто огиду та агресію спрямовану на українців,які у фільмі зображені гірше тварин.Істроричні факти перекручені(на одному плакаті написано слава Сталіну,а під ним Бандері...).Українським акторам не бачу виправдання смішить факт ,що потрібно їхніх словах вони наче не читали сценарію,тоді вони не розуміли, що говорили у фільмі??Важко говорити про свідому націю чи зміни на краще,коли все вирішують гроші.Фільм не раджу дивитись вагітним,дітям та людям з хиткою психікою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus