USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Найбільш вдячна публіка ‒ у віддалених селах: волинський ансамбль «Колос» святкує 68-річчя

10 Грудня 2019 07:00
Цьогоріч у грудні 68 років виповнилося заслуженому народному ансамблю пісні і танцю України «Колос». Перший виступ цього колективу відбувся 4 грудня 1951 року на сцені Торчинського будинку культури. Завдяки невтомним керівникам, колектив із року в рік збагачував репертуар, удосконалював майстерність, завойовував щоразу більшу популярність. У 1964 році «Колос» отримав звання народного, а в 1967-му колективу надали почесне звання заслуженого.

Самобутній колектив ‒ наче велика дружна родина

Про цікаву історію самобутнього колективу та творчі плани розмовляємо із багаторічним художнім керівником колективу, хормейстером-диригентом, народним артистом України Олександром Огородником. Олександр Огородник прийшов у «Колос» в 1962 році. Тоді колективом керував його засновник Анатолій Шапов, якого Олександр Володимирович шанобливо називає своїм творчим і життєвим наставником. Коли в 1989 році Анатолій Данилович відійшов у засвіти, «Колос» очолив Олександр Огородник.

«Нині в «Колосі» 60 учасників, усі ‒ хороші порядні люди. Найстаршому ‒ 74 роки, наймолодшим ‒ не менш як 18. Ми наче одна велика родина, вітаємо одне одного зі святами, підставляємо плече у важку хвилину. В колективі панує здорова атмосфера, люди із задоволенням роблять те, що знають і вміють. Вони ‒ повноцінні учасники творчого процесу. Коли розучуємо нові пісні, я прислухаюся до порад і зауважень колег. Я не деспотичний чоловік, але і не слабохарактерний. Хвалю при всіх, критикую наодинці. Вмію попросити вибачення», ‒ каже керівник колективу.

За роки активної діяльності самодіяльний гурт став візитівкою не лише Волині, а й України, де він став лауреатом, дипломантом багатьох фестивалів, оглядів, конкурсів. Спочатку «Колос» активно гастролював різними областями України, потім республіками колишнього Радянського Союзу. Із 1968 року почалися закордонні виступи. Спочатку «Колос» презентував народне мистецтво у країнах соцтабору, а потім артистам дали зелене світло у капіталістичні держави. Талановиті волиняни побували майже на всіх материках земної кулі.

«У період СРСР нам вдавалося втриматися на традиціях народного мистецтва, пропагувати справжні народні пісні, народні танці, виробити своє творче обличчя», ‒ наголошує Олександр Огородник.

Керівник «Колоса» зазначає, що за часів СРСР жоден із самодіяльних колективів такого рівня не об’їздив стільки світу, як вони. Українці гідно поводилися за кордоном, не піддавалися на провокації. Не секрет, що за кожним кроком волинян слідкували «потрібні» особи в цивільному. А перед кожною поїздкою на всіх учасників колективу заводили цілі досьє ‒ з характеристиками, біографіями та фотознімками.
Духовні пісні лунали у багатьох храмах світу

Артисти завжди самовіддано виступали і виступають на усіх сценах ‒ і столичних, і сільських. Концертні програми «Колоса» ‒ це справжні музично-театральні дійства. Учасники ансамблю щоразу вражають глядачів вокально-хореографічними композиціями, зачаровують співом хору, захоплюють енергійними танцями.

«Наш колектив має готовими до показу дві програми. Це серйозний показник. Не кожен професійний ансамбль може таким похвалитися. Наші вокально-хореографічні композиції мають тему, сюжет, завершення. Чи то «Золота роса», яка розповідає про жнива, чи «Волинське весілля», в якій відтворені весільні традиції, чи «Вечори на Волині» або «Червона калина». Це цілісні постановки», ‒ зазначає Олександр Огородник.

У репертуарі «Колоса» є і духовні твори. Хай яку країну світу відвідують волинські артисти, вони заходять у храм і просять дозволу виконати духовні пісні. До цього завше із розумінням ставилися у церквах різних конфесій. Однак був єдиний храм, у якому аматорів зустріли агресивно і заборонили виконати духовні піснеспіви. Це трапилося на рідній землі, у місті Краснограді Харківської області. «Филаретовцы здесь петь не будут», ‒ заявили представники церковної двадцятки.

«Ми проморгали Крим і схід. Там давно тривало зросійщення. Наші північні сусіди не дрімали, вкладали гроші в гуртки, у школи. У результаті виросло покоління, виховане на зовсім інших цінностях. Ще за часів президентства Ющенка ми їздили виступати на схід. У костюмерній не бачили жодного українського національного костюма, всюди говорили російською. Повернувшись додому, я написав Ющенку офіційний лист, в якому описав цю проблему. Пропонував розв’язувати її за допомогою мистецьких обмінів. Зреагували ‒ Волинський хор раз відправили з виступами у Донецьк, а наш «Колос» ‒ у Крим. На цьому поставили крапку», ‒ каже Олександр Огородник.

Найвдячніша публіка ‒ у віддалених селах

Багаторічний керівник самодіяльного колективу зазначає, що на Волині є талановиті народні ансамблі, однак нині вони переживають не найкращі часи. Відбулася переоцінка цінностей, по радіо і телебаченню майже неможливо почути народну пісню. Створюється враження, що аматорам не дають доступу до великого екрана.

Тому в «Колосі» підійшли до розв’язання цієї проблеми по-своєму. Вже майже 30 років колектив безплатно виступає у віддалених селах Волині. На концерти, що відбуваються у пристосованих приміщеннях, спортзалах або на вулиці, приходить хмара людей. «Це ‒ найвдячніша публіка. Ми відчуваємо сильну енергетичну віддачу», ‒ каже Олександр Огородник.

Керівник колективу вболіває за розвиток народного мистецтва. Переконаний, що про це треба дбати на державному рівні. Інакше самородки вимруть, наче динозаври.

«Освіта, медицина та інші галузі – це цеглини. А культура – це розчин, який скріплює цеглини. Якщо він буде такий, як треба, ми щось збудуємо і він буде стояти. Це просто і доступно. Державні мужі мають це зрозуміти та зберегти», ‒ пояснює Олександр Огородник.

Як передбачливий менеджер і мудрий керівник, Олександр Володимирович ще років 15 тому перевів заслужений народний ансамбль пісні і танцю України «Колос» в обласну комунальну власність. Сьогодні, коли внаслідок децентралізації під загрозою опиняються саме заклади культури, «Колос» не шикує, але почувається впевнено.

Олександр Огородник сподівається, що справа його життя, якій митець віддав 57 років, процвітатиме. Адже він заклав міцні підвалини для подальшої розбудови і розвитку всесвітньо відомого самодіяльного колективу із Торчина.

Оксана КУЦИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Торчинпродукт Показати IP 11 Грудня 2019 08:33
Прекрасний колектив, енергетика від його виступів просто КОЛОСальна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus