USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Коштовні метри вулиці Лесі Українки. Наступна – Кривий Вал?

27 Жовтня 2016 19:00
Реконструкція центральної вулиці Лесі Українки наробила шуму. Що далі – то більше. Благе, здавалося, діло – відремонтувати центральну дорогу в місті, зробити її привабливою для туристів, візиткою древнього Лучеська – наразилося на супротив. І на це є вагомі причини.

Спочатку активні громадяни повстали проти вирубування дерев, згодом дійшла мова до вартості й доцільності ремонту. Зрештою, епопея триває досі.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети «Волинські Новини».

РАДИЛИСЯ – НЕ НАРАДИЛИСЯ

Інформацію про реконструкцію луцької «стометрівки» оприлюднив на своїй сторінці у Facebook міський голова Микола Романюк у березні цього року. Лучан запрошували надавати власні письмові пропозиції до департаменту житлово-комунального господарства. Серед зауваг у коментарях лунали пропозиції обладнати велодоріжки, зобов’язати розмістити смітники, а то й узагалі перемкнутися на ремонт інших вулиць.

«Краще викладіть для обговорення проект реконструкції вул. Б. Хмельницького – це ж дорога до мерії. І там щонайменше тричі зубами треба клацнути, щоб до міської ради доїхати. І, на мою думку, в цьому випадку треба кошти спрямувати на прилеглі та паралельні вулиці до Лесі Українки, такі як Пушкіна, Гаврилюка, Хакімова, Гончарова. А створювати картинку заради картинки – це все показуха (політика), а не «господар в домі», – писав користувач Дмитро Петрочук, на що мер ствердно відповів, що Хмельницького зроблять цьогоріч. Утім наприкінці жовтня у виконання таких обіцянок важко повірити.

Чи то через неправильно обрану платформу для спілкування, чи через інертність лучан пік спротиву настав уже тоді, коли приймати зауваження було пізно. А саме – в липні після зрізання кількох дерев небайдужі почали пікетувати такі дії, вимагаючи зберегти насадження. У мерії тиску не витримали й пішли на поступки.

ДОРОГІ РОЗРАХУНКИ

У той же час громадськість та депутатський корпус поставили під сумнів саму вартість робіт на вулиці та процедуру їх освоєння. Річ у тім, що, як з’ясувалося, кошторис із ремонту вулиці Лесі Українки розділили на кілька об’єктів. Таким чином вдалося уникнути тендерної процедури при закупівлі товарів та послуг. Загальна вартість робіт склала близько восьми мільйонів гривень. Тоді пояснювали, що за таких умов сподівалися закінчити роботи до Дня Незалежності. Утім, якщо пригадати, у державне свято ремонт ще тривав, не завершений він пов­ністю і досі. Роботи згодилася виконувати компанія «Бетон Брук Сервіс», співзасновник якої – Андрій Разумовський, колишній депутат міськради.

До слова, із цією ж компанією 18 серпня 2016 року уклали договір на будівництво фонтану на перехресті вулиць Кривий Вал та Лесі Українки вартістю 664,9 тисячі гривень, про що є документи в системі Prozorro. І саме ця компанія виявилася єдиним претендентом на капітальний ремонт вулиці Кривий Вал вартістю майже 4,7 мільйона гривень. Щоправда, тендер, який мав відбутися днями, відмінили, оскільки заявився лише один учасник.

ТАКА РІЗНА ВУЛИЦЯ

Недешевий ремонт вулиці Кривий Вал також викликав низку питань. Тут планують замінити покриття, покращити освітлення. Неозброєним оком видно, що ремонту потребує частина тротуару біля житлових будинків, що межують із Глушцем, та ділянка від вулиці Богдана Хмельницького до Набережної. Але що цікаво, саме ця ділянка після Хмельницького не підлягає ремонту в 2016 році, це підтвердив директор департаменту ЖКГ Юрій Крась.
Вулиця Кривий Вал справді має непривабливий вигляд, одначе якраз за перетином із Богдана Хмельницького

А та ділянка вулиці, що від Хмельницького до Глушця, якраз не у найгіршому стані, тут тротуари самотужки оформили підприємства, які розмістили свої офіси, магазини чи кафе.

«Реконструкція вулиці (Кривий Вал, – ВН) розглядається як один із основних елементів організації міського простору мережі історичних вулиць, що межують з історико-культурним заповідником та формують обличчя міста. Метою ремонтних робіт є створення комфортного рекреаційного середовища в центральній частині міста, організація пішохідного зв’язку центру міста та луцького історико-культурного заповідника», – виправдовував ремонт міський голова Микола Романюк.

Натомість депутат Луцькради Ігор Поліщук (УКРОП), згідно з підрахунками якого вартість ремонту вулиці Лесі Українки була завищена удвічі, називає капітальний ремонт Кривого Валу в тому вигляді, як він представлений, «недоречним, невиправдано дорогим і невчасним». Мовляв, у Луцьку чимало дворів у куди гіршому стані, і там теж бувають туристи, живуть люди. Нині факти ймовірних порушень під час ремонту вулиці Лесі Українки перевіряє прокуратура. А ремонт Кривого Валу відтерміновується.
Аж ніяк не найгірший стан покриття неподалік пам’ятника Святому Миколаю на вулиці Кривий Вал

Найімовірніше, питання піднімуть під час найближчої сесії міськради. Однак очевидно, що ремонт об’єктів громадського користування має набувати більшої публічності: від процесу вибору пріоритетів до конкретних робіт.

Підготувала Тетяна ГРІШИНА

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
лучанка Показати IP 27 Жовтня 2016 20:56
як це усе примітивно полішуки бабло з бюджету миють.
дурдом Показати IP 27 Жовтня 2016 21:00
Коз**ри ВПЕРЕД!!!!!
Посця. Показати IP 27 Жовтня 2016 23:36
Оригінальність туристичного обслуговування у Луцьку у тому, що екскурсантам рекомендують одягати памперси. Бо під час ходи по окозамилюваній "красі" "центру" не буде де п**сяти . Нема необхідної кількості туалетів .
Галина Показати IP 28 Жовтня 2016 13:08
Спочатку ФАСАДИ зробіть! Потім провалля та ями ОБСТЕЖТЕ, а не просто засипте! Тоді дерева посадіть.....а вже після всього - вашу улюблену бруківочку!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus